-
Štrajk dojke - imam li mlijeka
Moja djevojčica ima sada 11 mjeseci, jede 3 obroka dohrane dnevno i do sada je dojila i to joj je bio jedini izvor tekućine.
U zadnjih nekoliko dana je počela odbijati dojku, povuče dva puta i odmakne se, nudim drugu ista stvar. Ok, računam štrajk, proći će, nedavno je počela piti vode možda zato.
Moj problem je što iako već 4 (možda i 5, nisam sigurna koliko točno) dana skoro uopće ne siše moje dojke ne pokazuju nikakve znakove prepunjenosti. Kako to? Kad stiskam bradavicu ne izlazi ništa, u njenim ustima kad se odmakne ne vidim mlijeko, ali ne da mi se sada kupovati izdajalicu da provjerim. Bojim se da su nekako presušile? Jel to moguće?
Drugo dvoje sam dojila do godine ipo, i sada sam tako planirala 
Molim neki savjet, da li mlijeko uopće može presušit tako da ja to ni ne primijetim?
-
Osoblje foruma
Nece mlijeko nestati u 4-5 dana, ali moze se smanjiti kolicina ako dijete uopce ne sise, ili je i prije toga postupno smanjivalo kolicinu.
Ono sto mi prvo pada na pamet je - menstruacija. Jesu li se ustalili ciklusi? Ponekad neka djeca odbijaju dojku u drugom dijelu ciklusa, pred pocetak novog (moj je jedan od njih - ne odbija skroz, ali ne voli i ljuti se).
Djevojcica je s 11 mjeseci vjerojatno jako aktivna i zaigrana pa joj se sisanje cini kao gubljenje vremena. Jeste li pokusale odmaknuti se od svakodnevnih aktivnosti i povuci se u neki miran kutak (tipa spavaca soba)? Sise li nocu? Mozda bi funkcionirao podoj kad je umorna i uspavana, s obzirom da ce u tom trenutku imati puno manje energije za nesto drugo.
Postoji mogucnost i da privremeno odbija zbog prehlade, izbijanja zuba... dogadja li se nesto takvo? Izdajanje kod nekih zena, pogotovo onih sto ne izdajaju redovno, ponekad uopce ne funkcionira, tako da svakako ne bi kolicinu rucno izdojenog mlijeka smatrala osnovom za odredjivanje proizvodnje. Prema izdojenim kolicinama, cini mi se da bi brdo zena spadalo u kategoriju 'slabe proizvodnje'.
Nadam se da ce strajk brzo proci! Vrlo je rijetka pojava da bi ovako malo dijete samo odlucilo prestati sisati.
-
Evo noćas sam joj u snu tutnila bradavicu u usta i počela je sisati normalno, dakle ili ju je smetala buka, ili je prošlo to što ju je smetalo. Jutros siše puno manje nego inače, ali vidim joj mlijeko u ustima pa se ne brinem više toliko.
Najvažnije da nisam "presušila", drugo ćemo sve lako. :D
Hvala na savjetima.