Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: Trudnoća nakon smrti djeteta s Downovim sindromom

Datum pristupanja
    Apr 2014

Početno Trudnoća nakon smrti djeteta s Downovim sindromom

Gledala sam po postojećim postovima, ali ne vidim nikakve informacije koje bi mi pomogle. Prije dvije godine rodila sam dijete s Downovim sindromom. Nakon osam mjeseci borbe za njegov život po bolnicama dijete je umrlo. Dugo nam je trebalo da prebolimo njegovu smrt, ali sada smo u fazi u kojoj je sve divno i krasno, u potpunosti smo sređeni i psihički i fizički i financijski. Pritom mislim na sebe, mog muža i stariju kćer. Sad sam opet trudna i mislim samo na testove koje moram obaviti da bih saznala ima li i ova beba neku kromosomsku anomaliju. Može li mi netko reći koji su najpouzdaniji testovi za to, a da su dostupni kod nas? Imam veliki strah da će i ova beba imati kromosomsku anomaliju budući da kažu da prijašnje trudnoće s djecom s kromosomskim anomalijama povećavaju rizik za naknadne bolesti tog tipa. Iako nisam čula za slučaj da netko ima dvoje ili troje djece s Downovim sindromom… Ako imate bilo kakve korisne informacije, linkove, savjete, bila bih vam jako zahvalna.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

amniocenteza

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Možeš prije amniocenteze napraviti i kombinirani probir koji je donekle pouzdan,a kombinira krvni nalaz i UZV. On će ti pokazati vjerojatnost upravo na Down sindrom. Na temelju njega možeš odlučiti ići ili ne na invanzivniju amniocentezu. Ipak pazi jer je kombinirani probir samo statistička vjertojatnost, a odluka je često subjektivna, ići ili ne ići na gotovo 100% pouzdanu amniocentezu.
    U kojem si sada tjednu trudnoće?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    amniocenteza
    X

Ja sam to obavljala u obje trudnoće, zbog dobi.

bella77 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2013

Početno

Imaju i testovi koji se mogu obaviti sa 10 ili 12 tj. trudnoće, a daleko su precizniji od kombiniranog: Nifty ili Harmony. Oba 99% vjerojatnosti detektiraju DS. Malo proguglaj, rade se kod nas, iako su skupi.

Amari avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Možda bi graško ipak trebala odabrati amniocentezu, jer ona otkriva sve kromosomske greške, nifty i harmony samo 3!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Osim toga, amniocenteza bi se trebala moći napraviti na uputnicu (bez dodatnih troškova iz vlastitog džepa) nakon situacije kakvu je graško imala u prethodnoj trudnoći.

spodoba avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

http://forum.roda.hr/threads/84572-n...-T13-T18-i-T21

grasko, evo ti topic o neinvazivnim metodama..

Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Citiraj graško prvotno napisa Vidi poruku
    Gledala sam po postojećim postovima, ali ne vidim nikakve informacije koje bi mi pomogle. Prije dvije godine rodila sam dijete s Downovim sindromom. Nakon osam mjeseci borbe za njegov život po bolnicama dijete je umrlo. Dugo nam je trebalo da prebolimo njegovu smrt, ali sada smo u fazi u kojoj je sve divno i krasno, u potpunosti smo sređeni i psihički i fizički i financijski. Pritom mislim na sebe, mog muža i stariju kćer. Sad sam opet trudna i mislim samo na testove koje moram obaviti da bih saznala ima li i ova beba neku kromosomsku anomaliju. Može li mi netko reći koji su najpouzdaniji testovi za to, a da su dostupni kod nas? Imam veliki strah da će i ova beba imati kromosomsku anomaliju budući da kažu da prijašnje trudnoće s djecom s kromosomskim anomalijama povećavaju rizik za naknadne bolesti tog tipa. Iako nisam čula za slučaj da netko ima dvoje ili troje djece s Downovim sindromom… Ako imate bilo kakve korisne informacije, linkove, savjete, bila bih vam jako zahvalna.
    Samo da te malo ohrabrim, "nestručnim" ali životnim primjerom:
    poznanica iza djeteta sa Downom rodila još troje predivne, zdrave djece i to u poznim godinama.

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ti su testovi (Harmony i sl) stvarno skupi, pa mogu biti velikom broju žena nedostupni. Kombinirani probir iako manje pouzdan, ipak je puno jeftiniji, vađenje krvi oko 300 kn a UZV se može obaviti i u bolnici na teret HZZO-a (tako sam ja obavljala).

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Mislim da će svaki ginekolog nakon trudnoće s Downovim sy. u sljedećoj trudnoći obavezno preporučiti amniocentezu.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

a horionske čupice/resice?
    zar nije to isti test kao i amniocinteza ali se radi u manjim nedeljama trudnoće?

graško žao mi je zbog svega što vas je zadesilo :hug:
    nema sigurnih rezultata bez invanzivne metode. ja bih se raspitala za analizu horionskih resica kod svog ginekologa. ako pokriva isti broj anomalija kao i amniocinteza, mislim da bih izabrala prvo. mada, ako imaš poverenja u doktora njegov savet ti može mnogo pomoći.

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Nalaz cvs-a se ceka 4 tjedna i radi se od 12tt i riskantniji je od amnio...prosla sam cvs i ako bih morala radije bih na amnio.

boogie woogie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

evo na zalost ja sam u slicnoj situaciji, i upravo cekam rezultate Prena testa (iz krvi vec od 9.-og tjedna trudnoce, gdje se prema cfDNA odredjuju 3 trisomije 21, 18 i 13). Kod nas je kako je netko napisao Harmony ili nesto slicno…. Test je jako pouzdan (99%), mada nije 100% ko korionske resice ni amnio. Razlika je sto ces se moci smirit ranije kad vidis da je negativan
    Ne bi cekala amnio nikako, jer je tada prekasno za kiretazu, tada se ide na inducirani porod.
    Korionske resice se mogu radit vec u 11.tjednu, tako da se stigne na kiretazu, barem ovdje u SVici, gjde sam ja zadnji put rezultate za t21 dobila nakon amnio vec 3 dana kasnije. Znaci u slucaju da je genetski test iz krvi pozitivan, obavezno se ide na biopsiju korionskih resica jer je samo ona i amnio definitivna potvrda. Al ako je negativan, i ako su UZV markeri OK, onda ja npr. ne bi isla na invazivne metode.

drzi se! ja upravo cekam svoje rezultate…..
    Posljednje uređivanje od boogie woogie : 25.04.2014. at 19:44

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Ovdje se na ab pod narkozom moze do 14tt, a 4tjedna se cekaju nalazi.Nakon 14tt se ide na inducirani.Ja sam radila u 12tt cvs, dobila u 16tt i u 17tt bila na induciranom.A u 10tt je otkriven povecan nuhalni.

boogie woogie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

zao mi je Kris, sträva. 4 tjedna?! sträva!!

boogie woogie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

evo cure samo da javim, nalaz prena testa normalan, huuuuu!!!!

sretno vama!!!!

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Citiraj boogie woogie prvotno napisa Vidi poruku

sretno vama!!!!
    Bravooooo!

Amari avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

sretno vama!!!!
    supeeer!!!
    ici ces na amnio ili je to to?

boogie woogie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

pa znate sta, moj dr kaze da ako uzv u pon bude dobar, da onda ne idem na amnio, da je rizik za ovakvu trudnocu prevelik. meni je MPO, 4. trudnoca. javim u ponedjeljak sta kaze dr doc.

spodoba avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

pa znate sta, moj dr kaze da ako uzv u pon bude dobar, da onda ne idem na amnio, da je rizik za ovakvu trudnocu prevelik. meni je MPO, 4. trudnoca. javim u ponedjeljak sta kaze dr doc.
    boogie, pa jel nisi radila onaj prvi screening kad se mjerio nuhalni nabor? ako ti je on bio ok i praena test isto negativan, mislim da se ne moras brinuti. ako sam dobro razumila, sve je bilo ok osim nuhalnog nabora?
    ili je na redu veliki UZ?

boogie woogie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

spodoba ja sam danas tek 12+0 tjedana, danas smo radili detaljan UZV s nuhalnim i svim organima koji se ocekuju za 12 tjedana. i danas je evo sve ok, i biokem. je super, al mi smo odradili prena test genetski iz krvi jos prije 2 tjedna, dobili rezultate express za tjedan dana, i tamo su 13, 18 i 21. testirali, normalna beba. curica danas smo i na UZV vidjeli da je curica

meni je inace u prosloj trudnoci s Downom sve bilo lose, i biokem, i UZV, imali smo sve markere....... i na kraju amnio. ovaj put za sada je sve ok!
    veliki UZV tek za 8 tjedana!!!

puse i sretno zene!!!!! ja evo nisam vjerovala da je moguce da ce beba bit ok, bojala sam se tih starih scenarija, bojala sam se da smo pehisti, mislim, kako prihvatit kad ti se desi nesto tako strasno da je samo posrijedi "losa sreca". al evo, beba izgleda ok, trisomije ove 3 testirane nema, sreca je neopisiva!!!!!!!!
    Posljednje uređivanje od boogie woogie : 05.05.2014. at 11:42

spodoba avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

bravo boogie, sad se opusti i pjevusi..uzivaj u ovoj sreci!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •