-
"Rupa u mozgu"
Ima li ovdje liječnika? Što to znači da neko dijete ima "kongenitalnu rupu u mozgu"? Radi se o djetetu koje ima 3 godine i normalno je psihofizički razvijeno. Kaj znači ta rupa i kakve rizike povlači?
-
O boze, meni su nasli kongenitalnu rupu na srcu a nikada nisam cula da moze biti i na mozgu. Ne znam nista o tome ali se nadam da dijete nece imati problema zbog toga i da ce sve biti OK.
-
Može biti svašta - manjak kisika, krvarenje, ciste... koji su nastali u trudnoći ili porodu i nisu bili takvi da bi dijete imalo smetnje. Nisi dobila nikakvu pobližu dijagnozu? (Nisam dr. ali mi je dijete isto imalo "rupe", no znali smo da se radilo o hipoksiji.)
-
Ne radi se o mom djetetu, tako da ne znam nikakve detalje. Dobila sam samo tu informaciju o "rupi na mozgu" (za sada), što se meni čini laički naziv koji može značiti mnogo toga, o čemu ja nemam pojma, a rado bih nešto saznala. Pročačkala sam internet, ali, naravno, ta laička dijagnoza nije mi izbacila nikakve rezultate.
-
Moj sin ima rupice na mozgu, zbog krvarenja do kojeg je došlo pri porodu. Rekli su mi da sve ovisi na kojem su dijelu mozga, da li će uzrokovati neke smetnje u razvoju, govoru, motorici... Neke funkcije može preuzeti i neki drugi dio mozga pa to ne mora značiti ništa. Moj sin ima malo oslabljenu motoriku, grafomotoriku i govor, ali zapravo neznatno i das mu nisu na ultrazvuku to otkrili ne bi nitko ništa primjetio, ovako ga svi gledaju kroz povečalo. Jedan dr mi je rekao da sigurno 60 posto djece ima nekakvo krvarenje u mozgu pri porodu, ali se svima ne radi uzv pa se ni nezna.
-
Možeš li mi, molim te, odgovoriti je li to stanje stabilno - mislim, ako se krvarenje dogodilo pri porodu došlo je do oštećenja do kojih je došlo i to je to ili dijete i kasnije može imati neke rizike od toga?
-
Imam vrlo pametnu, sposobnu, spretnu, ma - savršenu frendicu s rupom u mozgu od 2 cm.
-
Ako je neka šteta i nastala to je to i može se samo popraviti ako neki drugi dio mozga preuzme tu funkciju.
Opasno je ako je pri krvarenju nastao ugrušak koji se nije resorbirao i ako on putuje po mozgu pa može negdje začepiti neku žilicu. Ali bez brige to bi već otkrili.
Sori ja ti to ovak laički pišem, kod nas je to bilo prije 6 godina pa sam već zaboravila termine.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma