Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: Roštilj - pomoć!

  1. #1
    gugolina avatar
    Datum pristupanja
    May 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    194

    Početno Roštilj - pomoć!

    Drage forumašice, trebala bih pomoć. 1. svibnja selimo u svoj stan i za ekipu koja bi nam pomogla oko selidbe (njih 15-20) napravili bismo roštilj.
    Nisam nikada radila meso za roštilj, tj. marinirala ga. Ljudi mi kažu da je bolje marinirati ga doma, sama jer je ukusnije. Čime da ga mariniram? Ne bih nešto previše neobično. Je li dovoljno sol, papar, češnjak, luk (vegetu ne koristim pa bih ju rado zaobišla)?
    Koje meso da uzmem, vratinu? Ona mi se čini najsočnija.
    Mislila sam raditi i neke ražnjiće u kombinaciji s povrćem (tikvica, luk, paprika, šampinjoni). Koje meso je najbolje za njih?
    Uzela bih i nešto kupovnih roštiljki u našoj mesnici Medven i neke čevapčiće, ali ne znam gdje uzeti čevapčiće a da su dobri.
    Koliko mesa da uopće uzmem za toliki broj ljudi? Pravit ćemo i razne priloge uz meso i kolače za desert.


    Svi savjeti i prijedlozi su dobrodošli

  2. #2
    *mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Postovi
    2,413

    Početno

    U marinadu možeš staviti navedene začine, uz to i koju grančicu ružmarina, peršina i drugog začinskog bilja. Dodaj maslinovo ulje, a ako ćeš koristiti teletinu, obavezno je zatopi u mlijeku. Za ražnjiće je najbolja piletina u kombinaciji sa povrćem. Količinu fakat ne znam, to će ti preporučiti netko drugi, kod nas to radi MM. I čestitam na useljenju!

  3. #3
    fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012
    Lokacija
    Vodice
    Postovi
    1,460

    Početno

    Količine neznam, al računa se oko 200g po osobi.
    Nisam ljubitelj roštilja, al volim kuhati, pa ti mogu pomoći. Za roštilj su najbolja sočna, masna mesa, uz kost, najbolje svinjska vratina, carsko meso, teleća bržola... Ja bi prvo svo meso namazala senfom, posolila i popaprila pa stavila u posudu. Nalila mješavinu maslinovog i sunc.ulja da fino pokrije, dodala svježe začine tipa ružmarin, timijan, kadulja ti ide odlično uz svinjetinu. Ostaviti barem preko noći.
    Čevape ni kobasice ne jedem, pa neznam. Dobra mi je i kokoš na roštilju, onako zarezana do kosti, al da kost ostane. Za ražnjiće bi stavila rastrančirani pileći batak na kockice ili svinsjku lopaticu, uz gljive,kapulu, cherry pomidore,tikvice, papriku...
    Nikako ne bi stavljala niti pileća prsa niti takva krta mesa na roštilj, presuši se ako se ne pazi...

  4. #4
    gugolina avatar
    Datum pristupanja
    May 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    194

    Početno

    Hvala cure!Stavit ću onda još i malo peršina, ostali začini su mi prejaki.
    I hvala fingertips na savjetu o ovome koje meso uzeti. Meni isto nije dobro krto meso na roštilju, bude mi uvijek presuho, najviše i volimo meso uz kost jer bude sočno.
    Napravit ću ondaza ražnjiće ovako kako kažeš, rastrančirati meso koje je uz kost pa narezati na kockice.
    Mi isto ne pravimo ćevape doma, ali evo sad mi je prijateljica savjetovala da uzmem začinjene ćevape u mesnici Kanurić, da su tamo dobri.

  5. #5
    KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    4,173

    Početno

    Ja ti mogu preporuciti da u marinadu dodas dcl soka od dumbira ili bijelog vina, kiselina omeksava meso, a sok od dumbira sam cesto koristila u japanskoj kuhinji upravo kod mariniranja mesa za raznjice.

  6. #6
    *mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Postovi
    2,413

    Početno

    Da, htjela sam napisati da koristis pilece meso s kosti i da ostavis marinirano barem preko noci, ali sam zaboravila :rolleyes:.

  7. #7

    Datum pristupanja
    Jan 2012
    Lokacija
    Zagreb, Maksimir
    Postovi
    10,989

    Početno

    Meni najdraza marinada za vratinu je senf - pomijesam ulje, senf, sol i papar, time premazem meso koje slazem u slojeve u lonac, izmedju slojeva kolutovi luka.
    Dobar tek

  8. #8
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Dobre cevape ima Francek u prizemlju Dolca. Imaju i već složene ražnjiće...

  9. #9
    Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,100

    Početno

    Kaj, di treba doc pomoc?

  10. #10
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ako je meso dobro, svaka marinada je suvišna

    vratina, carsko meso, ćevapi i kobasice, to je naš izbor
    kupujemo u intersparu
    tražimo da vratinu narežu na debelo
    ćevap kupujemo sarajevski (isto i sparu)

    uz to je zgodno na roštilj staviti tikvice, paprike, luk, patlidžane, ali kako nas najčešće bude puno, to predugo traje, pa uz roštilj poslužujemo svježe povrće i ako tko od gostiju donese neku salatu

    za količine ti ne mogu pomoći jer mi uvijek pretjeramo i ostane nam barem 7 kg mesa
    pa onda muž nosi u firmu dok svima ne bude zlo

  11. #11
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    uz to je zgodno na roštilj staviti tikvice, paprike, luk, patlidžane
    ovo mi je najdraži dio roštilja, ukusnije mi je od samog mesa

    gugolina, moj savjet ti je da napravite više vrsta salata koje ne zahtijevaju puno angažmana, recimo, meksička salata (ili samo salata od graha/slanutka - otvoriš konzerve, narežeš malo luka i začiniš po želji - meni je fantastično bučino ulje u salati od graha)
    imaš cijeli topic o salatama uz roštilj sa sjajnim prijedlozima:
    http://forum.roda.hr/threads/74021-S...i)-uz-roštilj

  12. #12
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    da, to ja radim
    ili konzerve graha/slanutka ili skuham u ekspres loncu
    dodam luk, kukuruz, debelu crvenu papriku, razne vrste ulja, sezam, lanene sjemenke... i super salata
    možeš kupiti već oprani matovilac, rukolu, baby salatu i ubaciti unutra

    meni je važno da sve bude gotovo za 20 minuta, da ne budem umorna i nervozna kad ljudi dođu

  13. #13
    Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Postovi
    4,284

    Početno

    Mi ne propuštamo šnite kruha s roštilja (namočene malo u ulju sa začinima)

    I uvijek su mi najdraža krilca, bataci i kotleti.

  14. #14
    KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    4,173

    Početno

    Gladna :ghah: trudna i gladna.

    Sent from my GT-I9105P using Tapatalk

  15. #15
    superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    1,395

    Početno

    Ja kupim otkoštene pileće zabatke, poslolim , popaprim,ako nema klinaca stavim malo ljute paprike, slažem u posudu a između rediva stavim češnjak, zalijem mješavinom malsinovog ulja,rastoplejnog maslaca i žlice meda, pred pečenje nabodem na štapiće , a između ubacim šta nađem, tikvice, cherry paradajz, luk, šampinjone...
    Vratinu i lungić ovožavan na roštilju, čevape kupim u konzumu,one pločice i svaršeni su,a ja sam jako izbirčjiva kad su u pitanju čevapi.
    Obično se radi i zapečeni grah i grčka salata..
    Za desert je voće... Tako je otprilike kod nas.
    Iako volim izvoditi svašta, pa teko i steak na žaru, junetinu koja je odstajala bar tjedan dana. krumpire u foliju pa u pepeo,šnite peredajza. Znam i kobase raditi pa peći ili pileća krilca.

  16. #16
    Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011
    Postovi
    4,696

    Početno

    Za količinu, ovisi koliki ti proždrljivci dolaze. Djecu ne računaj. Mi uvijek uzimamo pola kile po glavi. Uvijek ostane, ali sačuvaj bože da zafali! Ne morate sve ispeći, nek stoji u frižideru. Neovisno o količinama, uvijek uzmi najviše ćevapa.

  17. #17
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,961

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    ako je meso dobro, svaka marinada je suvišna

    vratina, carsko meso, ćevapi i kobasice, to je naš izbor
    kupujemo u intersparu
    tražimo da vratinu narežu na debelo
    ćevap kupujemo sarajevski (isto i sparu)

    uz to je zgodno na roštilj staviti tikvice, paprike, luk, patlidžane, ali kako nas najčešće bude puno, to predugo traje, pa uz roštilj poslužujemo svježe povrće i ako tko od gostiju donese neku salatu

    za količine ti ne mogu pomoći jer mi uvijek pretjeramo i ostane nam barem 7 kg mesa
    pa onda muž nosi u firmu dok svima ne bude zlo
    Ovako je s roštiljem i kod nas, kad pečem meso na roštilju na ugljen. Izbor mesa je isti, mora biti "šareno" tj. prošarano masnoćom.

    ALI ako pečem meso na električnom tefalovom roštilju na balkonu, koji ne daje taj fini miris ugljena, marinada ne škodi. Ne potapam meso u pac (to mi je samo za divljač) nego dan ranije meso začinim: posolim, popaprim i dodam malo češnjaka u prahu i crvene paprike, pa premažem mrvicom ulja, složim u zdjelu i ostavim preko noći u frižideru. Drugi dan frk na električni roštilj.

    LUK - narežem glavicu-dvije (može i više, ovisno o količini mesa) na ploške i posolim lagaaaaano prstohvatom soli, stavim to na dno dublje zdjele (imam neku keramičku koja fino zadržava toplinu) i na to stavljam ispečene komade mesurinja, pa frk poklopac gore. Mljac!

    Povrće pržimo na svakom roštilju - tikvice i patlidžane pod obavezno, a debele šampinjone ako ima. Ne solim prije da ne ispusti tekućinu, nego tek nakon što je pečeno.

    Ako radim kotlovinu, onda je isti postupak za meso (začinim unaprijed) a u masnoću za pečenje dodajem vino, papriku, paradajz, krumpir na ploške (ili cijeli, prethodno malo prokuhan pa oguljen) i to je to...

    Salate za uz roštilj (osim uobičajenog mladog luka, paprike i paradajza):
    - grah+kuruza
    - poriluk na tanke kolutiće u kiselom vrhnju
    - krastavci s češnjakom i koprom

    Živio 1. maj - praznik roštilja i kotlovine!

  18. #18
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ja ne preporučam pečenje bataka ako je veće društvo u pitanju
    to su dijelovi koji se najdulje peku, pa ako je puno ljudi... nikad kraja

  19. #19
    gugolina avatar
    Datum pristupanja
    May 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    194

    Početno

    Kupila bih ipak otkoštene pileće zabatke. Ako njih stavim cijele na roštilj, hoće li se i oni predugo peći? Je li onda njih najbolje narezati na kockice pa nizati na štapić s povrćem da budu kao ražnjići?
    I ja razmišljam o nekim brzinskim prilozima/salatama jer uz to što selimo, ja sam 3 tjedna do poroda!

    Uzela bih vratinu, otkoštene pileće zabatke i ćevape. Još se dvoumim oko kobasica roštiljki, one uvijek budu tako jako začinjene da mi je žao tih novaca Radije bih uzela neko čisto meso. Sveukupno sam mislila cca 5-6 kg mesa

    Čitam vas i dalje

  20. #20
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    amaterko!
    mi ne prolazimo bez 15 kg
    zato nam valjda najmanje 5 i ostane

  21. #21
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,961

    Početno

    Citiraj gugolina prvotno napisa Vidi poruku
    Kupila bih ipak otkoštene pileće zabatke. Ako njih stavim cijele na roštilj, hoće li se i oni predugo peći? Je li onda njih najbolje narezati na kockice pa nizati na štapić s povrćem da budu kao ražnjići?
    I ja razmišljam o nekim brzinskim prilozima/salatama jer uz to što selimo, ja sam 3 tjedna do poroda!

    Uzela bih vratinu, otkoštene pileće zabatke i ćevape. Još se dvoumim oko kobasica roštiljki, one uvijek budu tako jako začinjene da mi je žao tih novaca Radije bih uzela neko čisto meso. Sveukupno sam mislila cca 5-6 kg mesa

    Čitam vas i dalje
    Otkkošteni pileći zabatak je dobar izbor - ide dovoljno brzo, a ne presuši se (jer nije bijelo meso).

    apricot je mislila da će se batci s kostima dugo peći i u pravu je. S ovim što si zamislila nećeš imati problema. Dobar vam tek!

  22. #22
    tigrić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2013
    Postovi
    1,241

    Početno

    Citiraj Optimist prvotno napisa Vidi poruku
    Mi ne propuštamo šnite kruha s roštilja (namočene malo u ulju sa začinima)
    kruh sa roštilja,mljac..i meni je zakon! a inače ga uopće ne jedem. ovakav mi je prva liga!

  23. #23

    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,530

    Početno

    Citiraj Argente prvotno napisa Vidi poruku
    Za količinu, ovisi koliki ti proždrljivci dolaze. Djecu ne računaj. Mi uvijek uzimamo pola kile po glavi. Uvijek ostane, ali sačuvaj bože da zafali! Ne morate sve ispeći, nek stoji u frižideru. Neovisno o količinama, uvijek uzmi najviše ćevapa.
    Da ne računa djecu ? Moj je 4-godišnjak nedavno pojeo 10 ćevapa s roštilja, a 2-godišnjak 7 ćevapa. Onaj tko nije računao na njih, dobro se za...zeznuo Roštilj uvijek dobro prolazi

  24. #24
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    moji ne mogu više od 3 ćevapa
    preslano im

  25. #25

    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,530

    Početno

    Ah, moji vole sve što vole mladi, samo što ih doma koliko - toliko držim na uzici. Ali zato kad odu negdje....

  26. #26
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,153

    Početno

    moji mogu enormne količine roštilja pojesti, samo kaj ja i radim nešto ala ćevapi od puretine tak da svi mogu jesti.

  27. #27
    fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012
    Lokacija
    Vodice
    Postovi
    1,460

    Početno

    Daaa, pileći zabatak na roštilju, jako fino! Možeš i na ražnjiće!

    Ja za prvi maj spremam patku... Uvik sam bila posebna

  28. #28
    fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012
    Lokacija
    Vodice
    Postovi
    1,460

    Početno

    Daaa, pileći zabatak na roštilju, jako fino! Možeš i na ražnjiće!

    Ja za prvi maj spremam patku... Uvik sam bila posebna

  29. #29
    Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011
    Postovi
    4,696

    Početno

    Istina, tu i tamo se nađe dijete koje mazne više od 2 ćevapa, ali uvijek se kao protuteža nađe pokoja žena na dijeti ili vegetarijanac

  30. #30
    Sanja :) avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010
    Postovi
    1,748

    Početno

    Ja necu o marinadi.
    Ali pureci karabatak na rostilju, je nesto od najboljeg sto sam probala. Socno i ukusno.

  31. #31
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,153

    Početno

    Citiraj fingertips prvotno napisa Vidi poruku
    Ja za prvi maj spremam patku...
    šteta kaj mi nisi bliže

  32. #32

    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Postovi
    1,048

    Početno

    meni je super nasjeckani persin sa bijelim lukom i namazati stari kruh s tim pa lagano zapeci/ugrijati na rostilju

    za obrok treba oko 300 dag mesa po osobi (to je opcenito restoranska norma) kod rostilja bez priloga nesto vise i tako mi kupujemo, netko pojede vise, netko manje no bude dosta

    gljive su mi super, peku se same: odvojim klobuke od stapki i stapke nasjeckam sitno, pomijesam s bijelim lukom i (maslinovim) uljem sa malo soli i prezla i dodam to u klobuke (stavimo sa strane na rostilj i treba im otprilike koliko i mesu. bude fino.

  33. #33

  34. #34
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Evo i moj komentar na ovu temu, možda bude od koristi.
    Meso ostavim u marinadi preko noći. Marinada - sol, papar, bijeli luk, ulje.Obavezno na roštilju pečemo tikvice i gljive. Gljive očistimo, odstranimo klobuk i u njega stavimo komadić putra, posolimo i to je to.
    S obzirom da i nama uvijek preostane tog mesa, jednom prilokom sam si zapisala koliko nas je bilo i koliko je čega kupljeno, koliko je ostalo odnosno koliko se pojelo. Evo zaključka. 8 odraslih osoba i 5-ero dece
    pojelo se :
    batak 10 kom
    svinjski vrat 3 kom
    bijelo meso-ražnjići 2 kom-oko 1 kg
    čevapi oko 1,5 kg
    gljive 0,5 kg
    tikvice 3 kom
    zelena paprika 3 kom - rezana na kocke i složena u ražnjiće
    slanina - za ražnjiće
    crveni luk - za ražnjiće
    Ražnjiće radimo tako da na štapiće nataknemo pileće bijelo meso,narezano na kockice, slaninu, luk, svježu papariku

    Kod nas se najmanje pojelo vrata a više ražnjića, mislim da ih je bilo 20-tak, čevapa, gljiva i tikvica.
    Uz to je bilo salata kojekakvih, a najbolje se pojede salata od kukuruza.
    Kukuruz iz konzerve se izmješa sa kis. vrhnjem, posoli i nasjeska vlasca.

  35. #35
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    eto, kak smo svi različiti
    kod nas, što masnije, to bolje
    vratina i carsko

  36. #36
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,961

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    eto, kak smo svi različiti
    kod nas, što masnije, to bolje
    vratina i carsko
    Jooooj, ovo me sad podsjetilo na jednu stvar za koju se kod mene obavezno vodi bitka tko će dobiti zadnji komad: obični sušeni špek, narezan na ploške. Njime premažem rešetku, ali i ispečem svaki špek koji mi se zatekne u frižideru, a nitko ga neće jesti (onaj koji moj kolega s posla zove "sapunar").

    I još jedan trik kojim se služim kad ne znam koliko će se mesa potrošiti. Mi ne pretjerujemo, ali kupimo obične kobasice (pučke ili kranjske) koje se zarežu i peku na roštilju zadnje, jer za njih ne treba tak jaka vatra kao za vratinu. Ako je društvu dosta mesurinja, kobase idu u škrinju. Ako ne - pojedu se... Osim toga, znali smo odlično zabavljati klince time dok su bili manji - dobiju kobasu nabodenu na štap i sami si je peku.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •