Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
ako je meso dobro, svaka marinada je suvišna

vratina, carsko meso, ćevapi i kobasice, to je naš izbor
kupujemo u intersparu
tražimo da vratinu narežu na debelo
ćevap kupujemo sarajevski (isto i sparu)

uz to je zgodno na roštilj staviti tikvice, paprike, luk, patlidžane, ali kako nas najčešće bude puno, to predugo traje, pa uz roštilj poslužujemo svježe povrće i ako tko od gostiju donese neku salatu

za količine ti ne mogu pomoći jer mi uvijek pretjeramo i ostane nam barem 7 kg mesa
pa onda muž nosi u firmu dok svima ne bude zlo
Ovako je s roštiljem i kod nas, kad pečem meso na roštilju na ugljen. Izbor mesa je isti, mora biti "šareno" tj. prošarano masnoćom.

ALI ako pečem meso na električnom tefalovom roštilju na balkonu, koji ne daje taj fini miris ugljena, marinada ne škodi. Ne potapam meso u pac (to mi je samo za divljač) nego dan ranije meso začinim: posolim, popaprim i dodam malo češnjaka u prahu i crvene paprike, pa premažem mrvicom ulja, složim u zdjelu i ostavim preko noći u frižideru. Drugi dan frk na električni roštilj.

LUK - narežem glavicu-dvije (može i više, ovisno o količini mesa) na ploške i posolim lagaaaaano prstohvatom soli, stavim to na dno dublje zdjele (imam neku keramičku koja fino zadržava toplinu) i na to stavljam ispečene komade mesurinja, pa frk poklopac gore. Mljac!

Povrće pržimo na svakom roštilju - tikvice i patlidžane pod obavezno, a debele šampinjone ako ima. Ne solim prije da ne ispusti tekućinu, nego tek nakon što je pečeno.

Ako radim kotlovinu, onda je isti postupak za meso (začinim unaprijed) a u masnoću za pečenje dodajem vino, papriku, paradajz, krumpir na ploške (ili cijeli, prethodno malo prokuhan pa oguljen) i to je to...

Salate za uz roštilj (osim uobičajenog mladog luka, paprike i paradajza):
- grah+kuruza
- poriluk na tanke kolutiće u kiselom vrhnju
- krastavci s češnjakom i koprom

Živio 1. maj - praznik roštilja i kotlovine!