Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: domaće mlijeko - prokuhavati ili?

  1. #1
    tigrić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2013
    Postovi
    1,241

    Početno domaće mlijeko - prokuhavati ili?

    evo ovako, obližnji susjedi bave se uzgojem krava, imaju siranu, prodaju mlijeko i sir...mi tako odlučili da nećemo više kupovati mlijeko iz dućana nego od njih, svaki drugi dan 2l mlijeka. to mlijeko dođe direkt friško, kako bi rekla, ona nam kaže da dođemo u to vrijeme kada će ona musti i onda nam natoči. nisam prisustvovala sad kad smo bili prvi put pa ne znam dali ona ipak nešto napravi sa tim mlijekom prije nego nam ga da ili to ide ravno iz krave??!!(nemojte se smijati) ono što ja neznam kako sad dalje sa tim mlijekom, prokuhati ga pa tek onda konzumirati?ili se smije i odmah piti? da li se smije prokuhati odmah sve pa onda uliti u boce i čuvati u frižideru? prosvijetlite me molim Vas!

  2. #2

    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Postovi
    3,502

    Početno

    ja sam pila tek pomuženo, na "kravljoj" temperaturi
    ipak, ako će da stoji dan, dva, i ako će dete da ga pije, ja bih ga ipak prokuvala

  3. #3
    tigrić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2013
    Postovi
    1,241

    Početno

    i meni je moje stiglo sinoć još toplo!

  4. #4

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Postovi
    712

    Početno

    ja prokuham

  5. #5
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    zagreb zapad
    Postovi
    21,655

    Početno

    Ako stoji vise od nekoliko sati , prokuhavala bih.

  6. #6

    Datum pristupanja
    Aug 2012
    Postovi
    2,806

    Početno

    Ja prokuham, iako mi je znalo ostati i 2-3 dana u frižderu i nije mu ništa bilo. Ako uzimašsvaki drugi dan, može stajati.

  7. #7
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj tigrić prvotno napisa Vidi poruku
    pa ne znam dali ona ipak nešto napravi sa tim mlijekom prije nego nam ga da ili to ide ravno iz krave??!!(nemojte se smijati) ono što ja neznam kako sad dalje sa tim mlijekom, prokuhati ga pa tek onda konzumirati?ili se smije i odmah piti? da li se smije prokuhati odmah sve pa onda uliti u boce i čuvati u frižideru? prosvijetlite me molim Vas!
    mlijeko se, nakon dolaska iz štale - procijedi kroz gazu
    jer je teško moguće da ne upadne neka trunčica unutra

    ako te susjeda vara, pokupit će odozgo vrhnje prije nego ga proda
    ako ne, dobit ćeš punomasno mlijeko s kojega sama možeš pokupiti vrhnje

    ako ćeš praviti kiselo mlijeko, ne prokuhavaš
    ako ćete piti... ipak prokuhaj

  8. #8
    tigrić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2013
    Postovi
    1,241

    Početno

    hvala!

  9. #9
    bella77 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2013
    Lokacija
    tu i tamo
    Postovi
    1,478

    Početno

    Ja kupujem na selu kozje mlijeko. Ne kuham ga, nego ga samo teta procjedi ovako kako je apricot napisala. Stoji mi u frižideru 3 dana i svakodnevno pijemo. Kako koze nemaju mlijeka po zimi, ja sam zimus (prije nego je mlijeko presušilo) uzela 20 litara i zaledila po litru. To smo odleđivali (u frižideru, da se masnoće ne odvoje) i pili po zimi.

  10. #10
    Ana i mamino zlato avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Postovi
    937

    Početno

    nemoj se iznenaditi okusu i mirisu pravog domaćeg mlijeka
    nebo i zemlja razlika prema kupovnoj vodici

  11. #11
    tigrić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2013
    Postovi
    1,241

    Početno

    pa moram priznati da me sve nekako strah probati..nisam inače gadljiva..i odrasla sam na domaćem mlijeku..ali su godine prerađene hrane učinile svoje...u svakom slučaju lako za mene, bitno da ga malac prihvati! tako i stalno kupujem kuniće, ja ga nemogu jesti da ga dereš ali ga svakodnevno kuham malome.

  12. #12

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Postovi
    712

    Početno

    kod nas obrnuto,
    kada slučajno nema domaćeg,
    ovo iz dućana više nitko ne želi piti

  13. #13
    Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013
    Postovi
    1,636

    Početno

    Kao klinka sam ljeta provodila na selu. MOji nikada nisu prokuhavali mlijeko nego bi nam ga dali svjezeg i procijedjenog-direktno iz krave . Slijedeci dan bi od njega radili sir. Tek nedavno sam citala da je zapravo svijeze, neprokuhano mlijeko puno zdravije, ako je iz pouzdanog izvora.

  14. #14
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,153

    Početno

    ja kupujem kozje od susede ispod koze, ali ga prokuham, pretežno ga klinci ( moji veći) pojedu, prek zime sam uzimala kravlje ( samo radi toga jer sečekalo odjarenje) i od njega sam radila jogurt, povremeno sam i popila malo svježe,kad nije stalo u ranglu.

  15. #15
    paučica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2013
    Lokacija
    Slavonija
    Postovi
    128

    Početno

    Ja već godinama kupujem od susjede svježe pomuženo mlijeko. Tigrić, ako je mlijeko još toplo kad dođeš po njega, sigurno s njim susjeda nije ništa radila već je direktno iz krave. Mi obavezno prokuhavamo mlijeko kad ga kupimo.
    Inače, čestitam ti na odluci da kupuješ domaće mlijeko. Meni je isto dugo trebalo da se naviknem na taj okus. Isprva sam ga mogla piti samo jako vruće.

  16. #16
    Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013
    Postovi
    1,636

    Početno

    paucice, znam ocno na sto mislis kad kazes da se treba naviknuti na okus. Ja sam ga ko klinka pila sa zacepljenim nosom jer mi je smrdilo

  17. #17
    Rebbeca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Zagorje zeleno
    Postovi
    871

    Početno

    I ja kupujem od susjede 2 puta tj. po dvije litre. Prokuham ga i čuvam u frižideru u staklenim bocama.

  18. #18
    bella77 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2013
    Lokacija
    tu i tamo
    Postovi
    1,478

    Početno

    da. staklene boce drze puno bolje nego plastika.

  19. #19
    tigrić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2013
    Postovi
    1,241

    Početno

    probala ga ja jučer, i baš je dobro..
    maram si smo kupiti staklene boce.
    jednu litru ću prkuhati a jednu ne, pa ćemo kombinirati, ova druga je za slijedeći dan.

  20. #20
    Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Postovi
    4,284

    Početno

    Jesi pitala ženu od koje kupuješ koliko smije stajati neprokuhano mlijeko? Dok sam ga ja kupovala, žena mi je rekla da je puno zdravije ne prokuhavati ga zbog nutritivnih vrijednosti, ali se ne sjećam koliko je tako smjelo stajati.

    Ja sam ga prokuhavala.

  21. #21
    Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014
    Postovi
    1,706

    Početno

    I ja sam prokuhavala..a kozje smo mijesali pola mlijeko pola voda. Sad me zanima jesmo li tim mijesanjem pogrijesili ili tako treba? Navodno je "prejako" za djecu piti ga nerazrijeđenog. Ako netko zna da me ispravi ili potvrdi???

  22. #22
    tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Split
    Postovi
    8,759

    Početno

    budući da je kozje mlijeko lakše probavljivo i manje alergen nego kravlje, ne vidim kako bi bilo prejako.
    Ja sam kao dijete odrasla na kozjem mlijeku, domaćem, ali moja baka ga uvijek prokuhava, bez obzira što će se odmah piti.

  23. #23
    tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Split
    Postovi
    8,759

    Početno

    doduše, moja baka je iz generacije pretjeranih sterilizatora

  24. #24
    Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014
    Postovi
    1,706

    Početno

    Koja šteta,a meni su SVI rekli da moram razvodniti. Baš svi..

  25. #25
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,153

    Početno

    neki kažu da za jako male treba staviti trećinu vode, ali pošto su moji počeli pit kozje tek iznad 5 godina ne razblažujem ništ, osim ak je jako masno pa stavim malo vode da se spere flaša

    tigrić, ne trebaš ništ kupovati flaše, stavi u teglu od krastavca.

  26. #26
    bella77 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2013
    Lokacija
    tu i tamo
    Postovi
    1,478

    Početno

    moj sin pije kozje od godinu i pol. nikad kuhala. nikad razvodnjavala. istina je da je kozje puno vise probavljivo iako intenzivnijeg okusa. misljenja sam da ga ne treba razvodnhavati niti kuhati. moj sogor je znao popiti i tjedan dana staro kozje mlijeko. rekao je da mu je kao kiselo mlijeko. mislim da se nista ne moze dogoditi sa sirovim mlijekom osim da se ukiseli, ali to nije pokvareno mlijeko nego kiselo koje je meni jako fino. tigric, kad vec imas svakodnevno sveze mlijeko, probaj ga i ukiseliti. mislim da je svojevremeno bila i tema tu na forumu kako ukiseliti... ali bez kuhanja. ja da imam pristup kravljem svakako bih ga kiselila, kozje mi nekako nije za to, ali je odlican sir od kozjeg...

  27. #27
    bella77 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2013
    Lokacija
    tu i tamo
    Postovi
    1,478

    Početno

    Možda sam sad malo off, ali evo dobar link za probavljivost kozjeg mlijeka:
    http://www.hmu.hr/index.php?option=c...reba&Itemid=70

  28. #28
    Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013
    Postovi
    1,636

    Početno

    Ja sam isto tako citala da je kozje3 mlijeko probavljivije od kravljeg. Baka je moja imala kozje jedno vrijeme i pilasam ga uvijek kao klinka neprokuhang i nerazrijedenog.
    Mozda ga treba razrijedivati za mladju djecu s obzirom da sadrzi vise soli od kravljeg.

  29. #29

    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Postovi
    3,186

    Početno

    Vezano uz čuvanje mlijeka; može se čuvati u frižideru do 6 dana, ali u otvorenoj staklenoj boci i neprokuhano. Kuhanjem se uništavaju enzimi potrebni za razgradnju i probavljanje mlijeka.

  30. #30
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,214

    Početno

    A ja sam čitala da je prokuhano mlijeko probavljivije

  31. #31

    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Postovi
    3,186

    Početno

    Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    A ja sam čitala da je prokuhano mlijeko probavljivije
    Možda će ti biti zanimljiv ovaj članak Istine i laži o mlijeku

  32. #32
    bella77 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2013
    Lokacija
    tu i tamo
    Postovi
    1,478

    Početno

    ovo je super link. imam i njenu kuharicu i nije losa - nesto drugacije od svakodnevne pripreme hrane.

  33. #33
    kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    početak Slavonije
    Postovi
    2,137

    Početno

    Isto uzimamo svježe. I ništa ne prokuhavam. Doduše, I. ga baš i ne pije (15 mj. ima), ali svi ostali ga pijemo sirovog. Držim ga u frižideru (trenutno u plastičnim bocama) i po 4 dana. I sve ok.

  34. #34
    Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Postovi
    12,003

    Početno

    Meni ima logike da se kuhanjem uniste ti enzimi i ostale korisne stvari
    Al ja ga ne bih mogla popiti bez kuhanja - u mojoj glavi bi to bilo "prljavo"
    Znam :psihic:

  35. #35
    tigrić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2013
    Postovi
    1,241

    Početno

    ja ga prokuhala i sad mi je bljakastije nego "sirovo".ima intenzivniji okus.trebati će mi dok se naviknem..ali malac pije i ovako i onako tak da sam zadovoljna.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •