Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: endometrioza-otkrivanje

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno endometrioza-otkrivanje

znam da ima tema o endometriozi ali je nemogu neći nesto sam smotana s ovim pretraznikom.
    Interesira me moze li se otkriti samo lpsc ili histero ili slučajno moze i sa 3D i 4D UZV.Mozda je glupo pitanje ali nesto mi se mota po glavi da provjerim da se nije slučajno vratila a nebih opet na oper.

bebomanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno bebomanka

Draga moja...
    endometrioza se moze "naslutiti" preko uzv. ali ne vide ju svi doktori.
    Dijagnoza se uspostavlja iskljucivo laporoskopijom!!!

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno

tako je i otkrivena ali sad nebih opet na lpsc

mia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moje je iskustvo da ju iskusan lijecnik moze otkriti i temeljem obicnog palpacijskog pregleda.

ako je u svom zacetku moze ju (naravno opet ovisi o iskustvu) otkriti i na UZV pregledu.

ali sve ti ovo ovisi o iskustvu lijecnika. sa sigurnoscu ce ti sigurno reci tek nakon laparoskopije.

tko ti je radio lpsc?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Laky kod mene se ponovila 6 mjeseca nakon laparoskopije.
    opet sam imala bolove i krvarila puno ne samo u toku menstruacije
    na 4d uzv se vidjele sjene i doc je rekao da se vratila
    ali znala sam i bez pregleda
    ta bol je unikatna

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Laky, meni je privatna giinćka koja ima dobar UZV rekla da gotovo sa sigurnošću imam endo cistu (na color dopleru se još bolje može vidjeti), ali tek je laparoskopijom 100% potvrđeno. Zanimljivo: dr. mi je odmah nakon operacije rekao da misli da nije endometrioza (on to kao može procijeniti golim okom), ali kada je stigao nalaz pisalo je da ipak je (čovjek se zeznuo ). To je bilo na desnom jajniku.
    E, sad, na kontrolnom pregledu mjesec i po nakon kiretaže, jedan dobar dr. u Petrovoj me dobrano opipao i kaže (bez UZV-a) da mu se čini (jer me boli na tom mjestu) da je na lijevom jajniku zadebljanje i da ima priraslica (što me, reče, ne mora brinuti jer ne znači da će se razviti u ciste). Čisto me strah sad otići na UZV, a morala bih jer mi se endo. i pojavila nakon prve kiretaže 2006. g.
    Još nešto, i nakon laparoskopije imala sam bolne menge (još gore nego prije odstranjenja ciste) i stalno neka krvarenja. Od ove kiretaže prije tri mjeseca sve se izreguliralo: menga kratka, ne boli, nema vanmenstrualnih krvarenja :shock:
    Hmmm...
    Uglavnom, dobar UZV i CD mogu s dosta vjerojatnosti (ne i sto posto)pokazati je li endometrioza, mislim.

bebomanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno bebomanka

laky ako ti je endo. vec ustanovljena,onda vise ne idi po lpsc. jer one samo donose nove oziljke i zadebljenja na koje se jos vise lovi nova endometrioza.Mene su isto htjeli svakoh pola godine na stol ali sam onda nasla dobru ginicku koja je rekla da daljnje lpsc. radimo samo u slucaju ako je cista u jajniku toliko velika da ga ugrozava....ja sad imam vec zadnjih 5 god. malu cistu u desnom jajniku (oko 18mm) koja nije puno narasla od pocetnog stadija i vidis da sam i sa njom uspjela dobiti lijepe JS i ostati T! Znaci, stvarno je vazno ne dozvoliti da te previse rezuckaju zbog sitnih priraslica- to je nase normalno stanje sa kojim mozemo zivjeti! Ali ako je u pitanju jajnik koji bi od velicine ciste mogao prsnuti,onda moras razmisliti....
    [/b]

bebomanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno bebomanka

U medjuvremenu moras nekako drzati endometriozu pod kontrolom...pokusat prilagodit ishranu,uzimati vitamine, maticnu mlijec i mozda da probas do 3 mjeseca terapiju dexamentazonom 0,5...on ublazuje upalne procese u organizmu a time i endometriozu.
    Ja mislim da je meni malo pomogao jer sam ga pila isto 3 mjeseca prije uspjesnog FET-a.
    Postoje jos neke tablete...PROGINOVA MITTE-tu u Austriji koje sam pri jednom postupku pila ali one su puno intenzivnijeg ucinka a time imaju i jace nuspojave koje bih ja ipak izbjegla..

Početno

bebomanka, nisam znala da djeluje dex. na endometriozu - možda zato što je i endo. autoimuni poremećaj :?
    Slažem se da treba izbjeći laparoskopiju ako se može, meni je riješila cistu, ali ne i bolove i razna krvarenja (čini se da je to prošlo s trudnoćom, iako je bila neuspjela).

bebomanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno bebomanka

Citiraj Gost prvotno napisa

bebomanka, nisam znala da djeluje dex. na endometriozu - možda zato što je i endo. autoimuni poremećaj
    Svakako!

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Dakle, Gost sam opet bila ja

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •