Možda sam trebala prije nego sam ispala totalna vještica napomenut da pod niže obrazovanim ne mislim na ljude koji su završili tehničku školu, medicinsku ili recimo ekonomsku.
Činjenica je da je "glupost" ili inteligencija nasljedna pa tako iznadprosječno inteligentni roditelji uglavnom imaju iznadprosječno inteligentnu djecu, a prosječno intelignetni roditelji prosječno inteligentnu djecu i ne vidim zašto se nad tim toliko zgraža.
Iz mog iskustva, što kad sam bila učenica a što sad kad su mi djeca u školi primjetila sam da skoro sva djeca u osnovnoj uče podjednako puno odnosno malo :D
I naravno da dijete koje ima IQ 130 uz npr sat vremena učenja može imat sve 5, ali ono koje ima 90 ne može, treba mu puno više. OK, slažem se da svaka prosječno inteligentna osoba može završit i faks. ali ako dijete u osnovnoj treba učit 3 sata dnevno da bi prošlo s 5 i upisalo gimnaziju, pa u gimnaziji učit 7 sati da bi uspio upisat faks koliko će onda na faksu učit? 10 sati dnevno?
to bi bilo nehumano.

pa ti ljudi obično upišu neku trogodišnju školu i postanu "niže obrazovani". i danas kad njihova djeca idu u školu i imaju IQ otprilike kao njihovi roditelji krug se ponavlja.
I po meni tu krivnja nije na društvu koje "šikanira" djecu niže obrazovanih ili na učiteljici koja u imeniku vidi da su ti roditelji NKV pa te ne potiče, nego jednostavno u tome što bi to dijete da bi imalo dobre ocjene trebalo učit jako puno.