Bas me zanima kako ce u takvim skolama sa puno aktualnih smjerova rijesiti svu djecu i razrede
ukidanje bodovne granice nece srozati gimnazije
a moze pomoci nekoj djeci koja bi ispala inace iz sustava obrazovanja
lani se bas to dogadjalo, ravnatelji su upisivali djecu koja nisu imala dovoljan broj bodova jer inace roditelji ne bi mogli placati njihova putovanja u drugi grad da nastave skolovanje. i dobili otkaze. ofkors, neki su i muljali, ali bilo je ravnatelja koji su to napravili iskljucivo zato da daju djeci sanse
Hoćeš reći da to profesori namjerno rade??? Mislim da je to jako ružno rečeno i nadam se da si se samo šalila.
Uostalom, (ne na osnovu vlastitog iskustva, ali na temelju iskustva prijateljica koje su prof.u srednjim školama), mogu reći da ti teorija "ne drži vodu" jer već profesori znaju iz kojih škola dolaze djeca koja u određenom području nemaju pojma, a stigli su u srednju s odličnim ocjenama. Postoje oni koji ne znaju pokazati na karti svijeta kontinente, a kamo li bilo što drugo. Hoćeš reći da prof. namjerno ponižava djecu ako traži od njih da barem to znaju? Ili da ne traže London u Saudijskoj Arabiji? Ili da znaju simbole za kemijske elemente i pravilo pisanja velikog slova?
Sve ne vjerujem da netko ovako nešto za profesore može pomisliti....
ma ima tu još nešto zašto se većini (ja uključena) ocjene u srednjoj drastično srozaju na početku. a to je ono klasično "život na staroj slavi", koje je teško izbjeć do osmog razreda. subjektivan stav profesora, jednom te zapamte kao odličnog pa ti malo gledaju kroz prste. vidim ja i po mom j. i učitelji su samo ljudi.
i onda, nova sredina, nitko te ne zna, imaš neke druge prioritete na početku, upoznati se s novim ljudim u razredu, uspostaviti te veze i sl, i puf odjednom evo već prva ispitivanja i prvi testovi, na kojima zaglajzaš.
sve je to za normalno.
Pa, po mom iskustvu iz srednje škole te početne loše ocjene, posebno na inicijalnim testovima su dobar pokazatelj toga koliko se u školi uči kampanjski i za ocjenu, pa i djeca koja imaju dobre ocjene zaborave gradivo koje su nekad dobro znala. I radi toga mi se nekakvi završni ispiti čine kao dobro rješenje jer bi učenike natjerali da utvrđuju i ponavljaju nešto iz čega su već bili ocijenjeni.
Ja se recimo sjećam nekakvog inicijalnog testa iz matematike u 1. razredu u MIOC-u koji uopće nije bio ništa teško i nije se mogao nazvati nikakvim iživljavanjem, pa je moj razred super odlikaša jako loše prošao na tom testu, bila je jedna petica i jedna četvorka, 2-3 trojke, a ostalo jedinice i dvojke - a kasnije smo bili razred sasvim solidnih ocjena.
No naravno da ima i zastrašivanja na početku, uvijek ima takvih profesora koji iz ovih ili onih motiva na početku godine voli prestrašiti učenike.
Ajme ljudi, djeca u srednju dolaze sa svakakvim predznanjem, a dosta njih i s neznanjem.
I da, bez obzira što predajem lijevi predmet točno znam tko mi je iz koje škole došao, čak i od kojeg nastavnika.
U strukovnim školama (blizu su pa znam) ima djece koja ne znaju čitati (slovkaju, već sam pričala o tome) a bome ne znaju ni zbrajati. Ne znaju tablicu množenja, negativne brojeve a razlomci su im teška egzotika.
Ne svi, naravno, ali ima ih za moj pojam i previše.
Kakvo crno iživljavanje.
Po meni je glavnina problema što ne postoje jasni ciljevi što dijete koje iz osnovne škole treba znati.
moja frendica je neko vrijeme predavala u MIOCu - u ono engleskom razredu. Priče su joj bile strašne.
sjećam se ocjena iz fizike iz MIOC - ma baš svi smo bili loši. Nekako ne vjerujem u generalno iživljavanje nastavnika - pojedinačnih slučajeva ima uvijek
Bome se ja sjećam provala "novih" učenika koji su u MIOC došli Šuvarovom metodom u 3. razred npr iz kulture. Ionako smo bili bijesni na njih jer pol starog razreda nije uspjelo ostati u MIOCu. Kada nakon toliko godina pamtim te provale odnosno neznanje, znate kakvo je bilo.
No, uspjeli su i naučiti i biti dobri đaci, danas sa uspješnim karijerama
Ovo sam pisala za matematiku.
Ja sam radila na faksu - s kakvim tek tamo znanjem/neznanjem dolaze.
Ne treba generalizirati
Pobjegao mi je post poluzbrčkan.
Nema jasnih kriterija za osnovnu školu. Za početak bilo bi dobro da svi znaju čitati, pisati (čitko!), zbrajati i oduzimati do 100 i tablicu množenja.
Ne biste vjerovali, ali ima ih koji to ne znaju (kod mojih osmaša troje iz razreda, provjereno).
Ovo je istina. Radi se često o djeci sa smetnjama u učenju, ali ima i onih drugih...
Gle ovo - profesorica Antonija Horvatek uočila je problem već u petom razredu. Evo općenito: http://public.carnet.hr/~ahorvate/ a evo i u detalje: http://public.carnet.hr/~ahorvate/citanje-i-pisanje.htm
Pa i radi toga mislim da bi trebali postojati završni ispiti; trebalo bi definirati minimum znanja koji učenik koji završi osnovnu školu jednostavno mora imati.
Ja sam to napisala na samom početku ovog topica, pa su se mnogi digli na stražnje noge (da je djeci stres polagati još jednom ono što su već odgovarali/pisali)... iako i dalje mislim da bi trebao biti neki oblik testiranja - bez obzira zvalo se to mala matura, završni ispit ili prijemni za srednju.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 15.05.2014. at 10:31
heba te, kakvo crno iživljavanje?! toliko bezveznog generaliziranja i pljuvanja stvarno nema smisla - maltene ispada da profesori žive za to da djeci zagorčaju život. sigurno ih ima takvih jer nas je općenito svakakvih, ali, sudeći po nekim postovima ovdje, masa ljudi većinu profesora doživljava prvenstveno kao neprijatelje pa nije ni čudo što se to zanimanje toliko devalorizira.
netko je spomenuo iživljavanje u MIOC-u - mene to goni u smijeh. nisam tako davno završila srednju i masa mojih bliskih frendova je išla u MIOC. neki su razredi kolektivno bili uzorni i marljivo radili, ali bogami znam ih masu koji su bili zabušanti na n-tu - bilo je tu markiranja ko u priči, izlazili su za vrijeme sata kroz prozor, tjedne (ne dane nego tjedne!) provodili na klupicama u Maksimiru pijući i napušavajući se, dolazili pijani na sate i sl. ispričnice su im pisale tetke, stričevi i prijatelji (u mojoj se školi to nije moglo dogoditi). ako je bilo ikakvog iživljavanja, to je bilo s njihove strane prema profesorima. istina da su imali neke zafrknute za koje su znali da nema zafrkancije i fizika, matematika, kemija i djelomično informatika su im bili masu teži nego u drugim gimnazijama pa su tu morali raditi, ali kakvo iživljavanje?! pretpostavljam da su se u međuvremenu neki profesori promijenili, ali ne vjerujem da je unazad 10g. škola zaokrenula za 180 pa da je situacija sad ne znam kako drugačija. i btw, od tih mojih zabušanata dvojica su liječnici, jedna završava doktorat iz kemije, jedna završava 3. faks, jedan završio FER, jedan ekonomiju i jedan radi s roletama - dobar prosjek![]()
Bome ako su se učenici u MIOC-u tako ponašali, onda su od vremena kad sam ja išla u tu školu zaista napravili zaokret 180 stupnjeva.
A iživljavanja, odnosno zastrašivanja je naravno bilo, od strane nekih profesora koji su ili htjeli graditi autoritet na strahu, ili preplašiti učenike tako da bi ozbiljno shvatili školu.
Gle ako mi osoba koja slovi kao "jako strogi" profesor, istina u osnovnoj a ne u srednjoj školi savjetuje da ne upišem dijete u Mioc.
Njezino dijete trenutno pohađa tu školu, i iako je hodalo po državnim natjecanjima i uzorni je učenik profesore karakterizira na taj način i tim terminom...
Valjda je greška u TOM roditelju i TOM djetetu.
Ispričavam se duboko svima.
Kada je moj suprug išao u Mioc kaže da je bilo ok ali od njegovih profesora čisto sumnjam da još ima nekoga osim Javorice.
U moje vrijeme se naveliko markiralo u MIOC-u. A fizika je bila posebna priča, imala sam osjećaj da je profesor sretan kad nas pola nema.
kako različita mišljenja imaju oni koji govore iz vlastitog iskustva od onih koji prenašaju tuđa.
sada sam se nečeg sjetila - ja sam prvi put s 5 prošla u MIOCu - na meni su se "iživljavali" u osnovnoj školi![]()
Ja se ne sjećam markiranja u MIOC-u a pogotovo ne masovnog, mi smo znali lagati da nije bilo tramvaja kad bi nas se skupilo 5-6 na putu u školu pa bi izbjegli prvi sat, to je bilo više onako štrebersko markiranje.
Mima, bilo je svega. Ovisno o razredu. naša je raska nas uvijek uspoređivala sa divnim B razredom. I istina - oni su stvarno bili, po učenju i ponašanju, puno bolji od nas. Mi smo ih šišali u sportu![]()
kad smo kod upada u MIOC - samo iz mog razreda u OŠ četvero ih je u MIOC upalo preko veze. znači, samo iz jednog jedinog razreda u cijelom gradu. imali su između 57 i 59 bodova. toplo se nadam da se po tom pitanju nešto promijenilo.
Upisa preko veze je bilo uvijek, u moje vrijeme kad si pomnožio broj razreda sa brojem đaka bilo ti je jasno da je taj broj znatno veći od onog broja koji je službeno priman u školu.
Čini mi se da je to danas ipak pod puno većom kontrolom, pa i ravnatelji su ostajali bez posla radi takvig stvari (i ravnateljica MIOC-a između ostalog)
Izvještavam o rezultatima prijemnog na ALU:
Državna matura-položena!
Prijemni-prošao!
Za sada je 5. na listi, što će reći, prilično siguran upis.
Mama: preponosna!!!
Hvala! Toliko je sjajno da još nevjerujem. Stalno brijem da bu se nešto promjenilo zbog neke greške.
Bravo, čestitam od srca.
Sent from my iPhone using Tapatalk
bravo!