Results 1 to 6 of 6

Thread: Kako odrzati laktaciju?

lulu-mama's Avatar

Default Kako odrzati laktaciju?

Beba ima 4 mj. Do sad je dojena.
    Pocela sam raditi i tad krecu "problemi".
    Izdajam na poslu svaka 3 sata. Beba inace doji svaka 2.5h-3h, ali na poslu mi je tesko tako cesto izdajati. Jedva uspijem svako 3h (nekad bude i 3.5h, pa cak i 4). Izdajam kako kad, nekad obje dojke, nekad samo jednu. Ovisi o tome koliko ima ml, ako ima malo u jednoj, izdajam obje tako da nakupim 100ml (da beba ima za jesti obrok).
    Obicno bude oko 100ml po izdajanju, nekad vise nekad manje. Cini mi se da se polako svakodnevno ta kolicina pomalo smanjuje (ali mozda je to samo moj dojam).

Drugi problem je sto mali sad dnevne obroke jede na bocicu iz koje moze popiti puno. Nekad ne uspijem izdojiti dovoljno, pa uzimam zalihe iz frizidera (no s time smo na kraju, ostala je samo 1 doza ). I to me zbunjuje: da li mu je dosta tih 100ml? Ili on pije vise (kad ima) zato jer je gladan? Do zakljucka da mu mozda nije dosta sam dosla zato jer je povecao ucestalost nocnih dojenja.

Evo danas samo samo 2 puta izdojila. Za sutra ce morati 3. obrok moju zadnju dozu zalihe. A preksutra vise te zalihe nece biti, znaci spasti cemo na jedan AD obrok.
    A znam da to vodi k gubitku mlijeka.

Pitanja je 100:
    da li ispravno radim? kako osigurati dovoljno mlijeka (izdajanja) da bude za cijeli slijedeci (radni) dan, ali i kad dodjem s posla da ima u (.) mlijka?
    Trebam li povecavati kolicinu mlijeka?
    Kako da to ucinim?

Vrci's Avatar

Ne znam jel dojenje bebe jedu isto kao i one na ad. Ali moj ima 2mj i jede 90-100 svaka 2-3 sata. I to je kao malo do taman. A druge bebe njegove dobi su i na 120ml,al malo rjede

nightrain's Avatar

Lulu, ako iako mogu pomoći ovako na brzinu, samo par linkova s korisnim informacijama:

http://www.workandpump.com/ - to je glavni izvor koji konzultiraju mame koje se vraćaju na posao i moraju izdajati..
    http://kellymom.com/bf/pumpingmoms/p...insupply-pump/
    http://kellymom.com/category/bf/pumpingmoms/pumping/

Dopušta li ti poslodavac redovite pauze za izdajanje?
    Ne znam kakav je zakon u Belgiji što se toga tiče..

Postoji li mogućnost da ti netko dovodi dijete na podoje?

Kakvu izdajalicu imaš? Je li ti najlakše izdajati ručno, mehaničkom ili električnom?

Znam da žene u USA i ostalim zemljama s kratkim porodiljnim dopustima najčešće koriste električne izdajalice..

Yummy_mummy's Avatar

Ne mogu ti tocno reci kao strucnjak, jer nsam strucnjak, ali, dojila sam kcer do 17 mjeseci zivota i bilo je dana kad nije jela puno, bilo je dana kad je. Kad sam uvela krutu hranu znala je nekad i preskociti dan so se tice dojenja. Uvijek sam imala mlijeka. Mislim da je teze izvuci mlijeko izdajalicom nego sto to beba moze potegnuti. POsebice ako imas nocne podoje, mislim da ne bi trebala izgubiti mlijeko. Ako ne zelis bebi davati AD, postoji udruga na globalnoj razini koja se zove human milk for human babies. Ima ih i u Belgiji : http://hm4hb.net/community-pages1/
    Radi se o majkama koje su uglavnom registrirani donori ljudskog mlijeka i dovoljno je samo javiti da trebas donora. Dobit ces bez problema dobru zalihicu i to besplatno. Nadam se da sam pomogla. Sretno!

lulu-mama's Avatar

Hvala za linkove cure! Puuuno hvala! Zbilja super korisno, vec sam sve iscitala. A za banku mm nisam znala. Raspitatit cu se sta, kako i je li to opcija za mene.

U BE isto imamo pauzu da izdajanje. 1 h, a ako si na pola randog vremena 0.5h. I ta je pauza placena.
    Izdajam rucnom, ali sam mislila preci na elektricnu ako mi se zbilja smanji proizvodnja.

Sad kad sam malo jos procitala o izdajanju, a i vasa iskustva, nisam toliko u strahu da cu izgubiti mlijeko (uz 4 nocna podoja ipak nece tako brzo nestati).
    Najveci mi je problem sto tijekom radnog dana ne uspijem izdojiti dovoljno za 3 obroka za slijedci dan.

Yummy_mummy's Avatar

lulu mama, ne brini, vidis i sama da neces izgubiti mlijeko tako lako. Sto se izdajanja tice, neke zene uopce ne mogu izdeajati. Dobro je da izdajas vise radi sebe, jer je dobro, da ako mozes i tokom radnog vremena stimuliras prsa i tako potices proizvodnju. Meni je pri izdajanju pomagalo ako sam razmisljala o svojoj bebi ili cak gledala njenu sliku ili razmisljala o tome kako ju dojim. Sto se tice HM4HB, oni imaju grupu na facebooku i znam da uglavnom imaju cesto cak visak mlijeka. Ako se povezes sa nekom mamom, mozete se cak dogovoriti da ona za tebe izdaja i tako si rijesila problem.