Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Smije li mi prijatelj betonirati dvorište a da to ne ide pod rad na crno?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno Smije li mi prijatelj betonirati dvorište a da to ne ide pod rad na crno?

Naime, imam prijatelja koji zna sve raditi. Kad ja nešto nekome pomažem, to se ne vidi jer radim na kompu i slično, oko klinaca, poduke i sl naravno besplatno, al se to ne vidi, hoću reći ne ''bode oči''. Sad je on kod nas u kući i zanima me je l bi mogao imati neki problem jer bi betonirao dvorište i slično, a to nam neće naplatiti. Znači, ne ostvaruje dobit od toga. Naravno da će doć na ljeto ako želi, besplatno, jer smo prijatelji. Ako dođe u apartman prijavit ću ga kao gosta, ali sad je kao prijatelj jer je van sezone.
    Kako se to gleda?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Mislim , je l može čovjek imati nekih problema?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Zvrk prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim , je l može čovjek imati nekih problema?
    j

a kakvih pobogu problema moze imati covjek? u ovakvoj drzavi posebno.
    Sorry Zvrk al fakat ne kuzim.

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Teoretski, moze imati problema, koliko znam. Ne znam da li je stupilo na snagu, ali prije neku godinu se spominjao zakon koji je govorio da besplatne radove moze obavljati frend koji zivi manje od pola kilometra od tebe! Ridikulozno, ne znam da li je zazivilo...

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

to je bio prijedlog ali srećom nije zaživio.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja znam da ima neki propis da frendovi ili rodbina ne smiju snimati vjenčanja npr nego moraš angažirati fotografa u tu svrhu.

Ne bi me čudilo da postoji sl analogija i na drugim područjima.

lulu-mama avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Kad bude protuzakonito POMAGATI onda je zbilja kapitalizam došao do svog vrhunca.
    Šta će naplaćivati porez za to što nekom pomogneš vrećicu ponijeti uz štenge, ili kolica iz tramvaja???
    Koliko će to trebati oporezovati? 3kn?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

je pričalo se o tome pred par godina, sreća kaj taj zakon nije zaživio

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Čovjek ima firmu i nabavit će materijal na firmu staviti ga u trošak, a tebi neće naplatiti ugrađeni beton, odnosno neće izdati fakturu.
    Ako te pitaju tko ti je betonirao, kažeš taj i taj on može imati problema jer nije izdao račun, a i ti.
    Ali ima opcija da donira svoj proizvod, naravno ako mu je priroda poslovanja vezana uz takve radove. Ima knjigovodstveno rješenje sa fakturom za donacije.
    Naravno na kraju godine može doći do toga da plaća porez na te donacije ukoliko je firma mala i nema pravo na tolike donacije, ako je suprotno ond su donacije poželljne.

A ako ti prijatelj nema firmu i pomaže ti kao prijatelj, to je naravno ok, jedino ako tebe budu gledali kao iznajmljivača pa te pitaju gdje su ti fakture za materijal za beton....kojeg koliko sam shvatila plaća prijatelj.

Ah, sve ovisi točno u kojoj si točno situaciji.
    Posljednje uređivanje od oka : 06.05.2014. at 21:35

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Probleme možeš imati i ako imaš jalne i pokvarene susjede koji će to prijaviti.
    Nešto slično se dogodilo mojoj mami koja živi na Braču kad joj isto tako prijatelj kamenoklesar radio neke radove na kući i usput za to vrijeme i boravio kod nje.
    Susjedi iz pakla su prijavili mamu i njega poreznoj zbog poreza, građevinskoj inspekciji zbog dozvola i policiji zbog boravišta.
    Na kraju nije od svega bilo ništa loše po mamu i prijatelja, većim dijelom zato jer te koji prijavljuju zna već pol Hrvatske i najradije bi ih zatuko da može jer je to dno dna od ljudi, ali i mama i njen prijatelj su se nasekirali i izgubili vrijeme i potrošili novac za put do porezne i policije da dokažu, odnosno objasne o čemu je riječ.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Hvala Vam svima kaj ste se javili. Ma, čovjek je na burzi, nema firmu, nema posao inače ne bi ni mogao otići na 2 tjedna tamo. Doma smo u istom kvartu, školi i bili u istom vrtiću,a i klinci su nam frendovi iz mlađih dana. Prijavili smo ga kao prijatelja baš zbog apartmana da ne bi nekome nešto palo na pamet jer imam registrirano iznajmljivanje od 01.05., zato. Muž radi s njim i još će doć i brat i neki još frend valjda ako bude trebalo preko viknda da si malo i zaroštiljaju. Susjedi su nam no comment, nemaju u svijesti da bi netko mogao nešto raditi a da za to ne dobije ''šolde'', takav bi valjda bio idiot po njihovom i nismo si baš dobri jer su grozno jalni i prema sebi a kamoli prema strancima kakvi smo im mi. I kad dođe na ljeto k nama s obitelji, neću mu naplatit, al ću morat napisat račun i uvest ga u evidenciju prometa kao da mi je platio jer mi nitko ne bi vjerovao. Zbog ove priče o nekom zakonu od prije par godina koji zabranjuje pomaganje bez naplate kao mogućnost sam i postavila pitanje... nebuloza jer si u boljim odnosima s frendovima nego s rodbinom. Koji bi to uopće mogao biti zakon da pogledam? Ili ja pušem i na hladno?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nitko ti nece gledati rad na crno, jer je to siva zona i za puno jasnije situacije.
    ali bi ti netko od susjeda mogao pozvati gradevinsku inspekciju ako radite ne dozvoljene gradevinske radove.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

E, da, i račune imam - sve na kartice, na žalost, šmrc, a sad smo počeli skupljat na moje ime jer sam planirala neki kredit u banci al ću odustat jer su prekomplicirani za manje iznose, brže ide na rate.
    Ma, moj muž zna sve radit al ima više volje kad ima ''potporu'', pola kuće smo sami adaptirali prije koju godinu. a kad su nam odobrili kredit prvo na što smo potrošili je bila knjiga ''Uradi sam'' samo kaj tako ide presporo...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •