Pokazuje rezultate 1 do 4 od 4

Tema: Kako da dođe do svojih plaća?

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno Kako da dođe do svojih plaća?

Poznanik nije dobilo već 8-mu plaću. Čekao je tako dugo jer se boji biti bez posla ali kap je prelila čašu i otišao je na burzu pitati da li ima kakva prava. Srećom, može dati izvanredni otkaz i ima sva prava na burzi.

E sad, rekli su mu da ode u finu i otvori zaštićeni račun na koji će mu sjesti novci svaki puta kada njegovom šefu sjedne neka lova ( trenutno mu je račun u minusu), sve dok mu se ne isplati svih 8 plaća.
    Odnio je papire od šefa u finu ali su mu rekli da ne mogu ništa ako na papiru ne piše porez i prirez.
    A kako je na minimalcu, rečeno mu je (šef mu je rekao) da on porez i prirez ne placa pa se ni nema što upisati.

I što sad? Prije nego angažira odvjetnika volio bi saznati da li ipak postoji neki lakši način kako da dođe do svojih novaca..

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Apsu prvotno napisa Vidi poruku
    Poznanik nije dobilo već 8-mu plaću. Čekao je tako dugo jer se boji biti bez posla ali kap je prelila čašu i otišao je na burzu pitati da li ima kakva prava. Srećom, može dati izvanredni otkaz i ima sva prava na burzi.

E sad, rekli su mu da ode u finu i otvori zaštićeni račun na koji će mu sjesti novci svaki puta kada njegovom šefu sjedne neka lova ( trenutno mu je račun u minusu), sve dok mu se ne isplati svih 8 plaća.
    Odnio je papire od šefa u finu ali su mu rekli da ne mogu ništa ako na papiru ne piše porez i prirez.
    A kako je na minimalcu, rečeno mu je (šef mu je rekao) da on porez i prirez ne placa pa se ni nema što upisati.

I što sad? Prije nego angažira odvjetnika volio bi saznati da li ipak postoji neki lakši način kako da dođe do svojih novaca..
    njemu ili netko zaista daje krive upute, ili je on pobrkao lončiće,

1.zaštićeni račun radnik treba otvoriti ako mu je tekući račun blokiran, to je odvojena stvar, nema direktne veze sa izravnom naplatom plaće
    2. čiji račun je u minusu?
    3. na papiru nipošto ne smiju biti podaci o porezu i prirezu , jer to bi značilo da je plaća isplaćena

postupak ide ovako:
    -svaki put kad poslodavac ne isplati plaću dužan je radniku dati obračunsku listu plaće iz koje je vidljivo da je plaća dospjela, a nije isplaćena ( to je "obična" obračunska lista + par podataka o uplatnim računima koji su navedeni na linku dolje)
    -takva platna lista je ovršna isprava i radnik ju preda na finu i čeka naplatu ( ako na računu ovršenika ima sredstava, dobiti će svoje plaće)
    - za naplatu plaće u bruto iznosu treba donijeti i potvrdu porezne da nisu plaćeni doprinosi

čitava ova stvar najčešće zapne na "sadržaju obračuna plaće" , neki poslodavci ne znaju kako ispravno napraviti obračun, a većina ih ni ne želi dati radniku u ruku ovršnu ispravu

ovisno o suradljivosti poslodavca :
    a) radnik treba tražiti od njega da mu da ispravnu obračunsku listu - makar ju sam radnik napisao i odnio ovome na potpis i pečat ( ili mu odnese upute fine kako obračun treba izgledati) , ili
    b) tražiti od inspektorata rada da "objasni" poslodavcu da mu je zakonska obveza dati radniku tražene papire - oni to rade brzo i kvalitetno http://www.mrms.hr/podnosenje-prijav...ektoratu-rada/

kad bude imao uredne ovršne isprave ( platne liste ) ide na finu :

http://file:///C:/Users/Korisnik/Dow...naplata_A4.pdf

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Dakle, na burzi su mu rekli da otvori zasticeni racun, a u fini da treba pisati porez i prirez

Minus na racunu ima poslodavac..

Puno hvala na ovim informacijama!

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Molim pomoć savjetom i/ili informacijama. U sličnoj sam situaciji. Istekao mi je porodiljni i sad prilikom vraćanja na posao imam poteškoća. Poslodavac mi je htio dati momentalni otkaz, što naravno nije zakonito. Imam ugovor na neodređeno, pravo na GO i obavezu otkaznog roka ukoliko do otkaza dođe. Stoga sam poslala dopis poslodavcu za zaštitu svojih prava. Dok me nije bilo na poslu, poslodavac je ustupio prostor obavljanja djelatnosti drugoj firmi u kojoj je on sada zaposlenik na mjestu voditelja i ta nova firma je preuzela i dva djelatnika iz prošle firme. Zanima me dal onda ova nova firma preuzima obveze prema meni? Poslodavac me je otpratio kući kada sam se pojavila na svom radnom mjestu 1. dan nakon isteka porodiljnog s obrazloženjem da ću dobiti kući poštu o poslovno uvjetovanom otkazu. Kako sam ja još uvijek neodjavljena jer me zakonski ne može odjaviti zbog zaštite mojih prava, jučer me poslodavac nazvao i rekao da mi ne može platiti otkazni rok i GO jer mu je račun blokiran i on više ne obavlja nikakvu djelatnost preko stare firme. Što mi je činiti? Znam da mogu ovršnim postupkom sjest mu na račun, ali što još u vezi cijele ove situacije? Molim čim prije nekakav odgovor, stvar je hitna. Hvala

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •