Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: Započeti ili ne- pitanje je sad?

bubimira avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno Započeti ili ne- pitanje je sad?

Vita će u subotu napuniti 6 mjeseci. Inače samo doji.
    Prije 2 tjedna je imala 8 kg i 68 cm. kad se rodila bila je 3350 g, znači porođajnu težinu je odavno poduplala.
    S obzirom da još uvijek ne sjedi ( i mislim da je još daleko od toga), nema zubiće i ne vidim da joj je moje mlijeko nedostatno, tj. nije nam se još dogodio onaj skok neznam kaj da radim.
    Neki dan samo joj dala dvije žličice žganaca sa jabukom (frendica je hranila svoju kćer pa reko ajd daj jednu žlicu da vidim kaj će V napravit) .I zgrabila ona meni žlicu iz usta, pojela s guštom, ništa nije gurala van iz usta. Čak je gledala u zdjelicu hoću li joj još dati.

Nekako ne bi htjela žuriti ako nema potrebe,a onda opet neki mi kažu nemoj predugo čekati jer će kao teže prihvaćati novu hranu! Koliko ima u tome istine?
    I što vi mislite? Da li da pričekam još malo ili da počnemo?

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Počni polako i nemoj očekivati previše prvih mjesec dana.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Mi smo počeli točno sa 6mj i još uvijek očekujem da će se dogoditi čudo,i da će Maureno početi jesti

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Mi smo počeli lagano sa 6, ali od svega što smo mu nudili skoro ništa nije pojeo, tek je sa 7 malo počeo prihvaćati hranu ali jedva, do godine dana nije jeo kak se spada, i sada još uvijek jako brlja. Doduše ima stvari koje voli i jede ih bez razmišljanja a u vrtiću pojede sve, ali još je dosta izbirljiv doma. I jedva čekam da počne jesti bez natezanja...

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ja bih pocela.
    Pogtovo s toga sto kazes da je s gustom prihvatila to sto si joj dala.

bubimira avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

kaj po vama znači pomalo?
    onak, par žličica dnevno da joj ponudim pa koliko ona hoće?

romina... što m ne prihvaća dobro hranu? nije mu fino ili nije zainteresiran?

nama V već dosta dugo gleda u tanjur sa zanimanjem, a sad posljednih možda 10-ak dana tako intenzivno molečljivo "bulji" (moram upotrijebit tu riječ) kao da kaže pa dajte i meni malo. bude mi žao kaj joj nemrem dati.

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

daj joj koliko hoće
    Vid je počeo sa 6 mj. i lud je za hranom na žlicu, kada mu pokažem žlicu počne mahati rukama i nogama, cereka se i cmokće ustima.
    Prošli tjedan smo uveli 2 žlični obrok ali njegova strast ka žlici ne jenjava pa razmišljam i o trećem obroku, mada....

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ako je napunila 6 mjeseci nemaš razloga čekati ili odgađati nadohranu.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pomalo znači ne uvoditi puno namirnica odjednom.

Nitica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj Mirta30 prvotno napisa
    daj joj koliko hoće
    Vid je počeo sa 6 mj. i lud je za hranom na žlicu, kada mu pokažem žlicu počne mahati rukama i nogama, cereka se i cmokće ustima.
    Prošli tjedan smo uveli 2 žlični obrok ali njegova strast ka žlici ne jenjava pa razmišljam i o trećem obroku, mada....
    Potpisujem Mirtu. Ali mi drugi obrok imamo već dva mjeseca. Počeli smo malo prije 6 mjeseci jer smo na adaptiranom, malo prije 8 drugi obrok, ali ne znam kada da uvedem treći i kaj da papa za taj treći.

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Da probaš prvi neke žitarice, drugi povrće a treći voće tako da sve dobije a da se djete osjeća kao da ima doručak, ručak i večeru. Kad si počela dohranu? Mi smo na adapt, ali su mi cure savjetovale ništa prije 6 mjeseci.

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mi smo počeli sa navršenih 6 - mrkvica, pa jabukica i dalje redom
    svaka namirnica pomalo da se vidi event. reakcija (znači ne odjednom dvije nove namirnice)
    papala je po malo
    sve ostalo je bila cica
    nije bila gladna, napredovala je dobro. iza obroka bi još cickala

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

cini mi se da je bolje poceti sa povrcem - mrkvica, bundeva i slicno, pa sa vocem - jabuka...
    zitarice idu tek poslije, ako me sjecanje ne vara.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Bubimira,teško je reći zašto,ali mi se čini da je i jedno i drugo u kombinaciji.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Anita voli pojesti par zlicica pilece juhe, ono zeleno od mladog luka i glodati jabuku i krusku. Nista sto nije tekuce ne voli zlicom (ribano ili gnjeceno voce/povrce). Donje zube je dobila oko uskrsa, i sad joj se svida glodanje zbima (inace su desni bile savrsene u toj funkciji). Dakle, i dalje smo maksimalno na ciki,a neki posteni obrok se ni ne nazire.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Htjedoh reci, ako vita zeli, daj joj.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mi smo počeli sa 6 mjeseci i lagano smo uvodili namirnice. prvi obrok smo u potpunosti uveli sa sedam mjeseci a sad smo na 8 i pol i imamo dva obroka plus jedan vocni međuobrok. još uvijek dojimo i to je to. počni i prati kako V. želi jesti i uživajte i u tom novom iskustvu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Redosljed namirnica (voce, povrce, zitarice...) nije univerzalan i zacementiran, obicno podlijeze obicajima kulture.... kod nas je tako najcesce voce, al ima podrucja gdje se pocinje sa povrcem, zitaricama.... nema nekog striktnog pravila.
    Ja sam pocela rizom, pa povrcem...

bubimira avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

joj baš vam hvala svima. dali ste mi dosta informacija.
    pa smo tako ipak odlučili početi pomalo drugi tjedan.

odlučila sam krenuti s mrkvom. i to iz jednog razloga, a to je taj što želim izbjeći kupovne kašice i sama pripremati hranu i to po mogućnosti sezonsku, a sad ima friških mrkvi. jabuke dolaze tek u 8. mjesecu. a onda ćemo vidjeti dalje kak će s razvijati situacija.

dajte mi please još savjet gdje bi bilo najpametnije nabavljati voće i povrće. svi pričaju o onom nekon severu s dolca iako sam danas čula da je to sve prodavanje magle.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ja sam planirala kupovati bio uzgojeno povrće i voće,ali na kraju je ispalo da uzimam od poznate kumice na placu,coopu i tak.Ja sam nekak previše šlampasta da bi svaki tjedan išla po bio voće ili povrće.To sve pada u vodu nakon nekog vremena ...barem je to moje mišljenje.Kad počnem radit siurno neću slati mamu Severu na plac.Dovoljno mi je da se držim tablice i zdrave prehrane

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

...a ja sam baš danas izjavila kako ne bih najradije cijelo ljeto ni počinjala s dohranom, mislim znam puno mama koje su dojile isključivo 8 mj.

Da li bih puno bebu zakinula?

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

U 4mj je Maureno pojeo svega ukupno za jednu veću teglicu od kašice,a ostalo sve samo cica.Lijepo napreduje i drugo mi ništa nije bitno

bubimira avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ma cekana i ja sam nekako tako mislila. tako sam se "stopila" sa dojenjem da mi je bilo što drugo nezamislivo.
    mislim da im ništa ne bi falilo i da ne bi bili nizašto zakinuti (jer ni neznaju ni za što drugo osim našeg mlijeka, zar ne?).
    mene samo muče one neke priče tipa da što su stariji to teže prihvaćaju novu hranu. al kao što sam već rekla neznam koliko u tome ima istine.

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Mene ne muči to, nego da li dobivaju dovoljno vitamina i blabla kroz naše mlijeko nakon 6 mj. kad su potrebe povećane.
    Sestra od MM je isključivo dojila 1,5 god i dijete ne da je prihvatilo poslije, nego je počela odmah žvakati

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

:shock: 1,5 god isključivo dojenje???

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ako je napunila 6 mj. i curica hoce da jede daj joj. Nemora znacit' ako dijete nije jos probalo hranu da joj netreba. Bilo bi super nuditi ciku trajno: tako je prakticnije. A da stariji malo teze prihvacaju hranu to je mit. Mejra je uredno jela sto god joj se ponudi od pocetka, i sa godinu dana stala doslovno sve jesti. Maleni od prijeteljice nije jeo skoro nista do 9-10 mj. a poslije toga :shock: . Sada mu je 2 1/2 god. i pojede ko nekakav ciko. Dijete ima preko 20 kg...

Ovdje je redoslijed namirnica zitarice, povrce, voce...slatko zadnje da prvo prihvati 'slanu' hranu. Lakse se priviknuti na voce nego recimo mrkvice, tikvice...

Sretno

bubimira avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Hvala mejra's mommy!

Citiraj Mejra's mommy prvotno napisa
    Ovdje je redoslijed namirnica zitarice, povrce, voce...slatko zadnje da prvo prihvati 'slanu' hranu. Lakse se priviknuti na voce nego recimo mrkvice, tikvice...
    Iz ovog razloga ću ja i početi sa povrćem. Sutra ću joj po prvi put ponuditi malo mrkvice.
    Nekako se baš veselim jer je ona toliko ovih dana gledala u naš tanjur i pružala ručice kad god bi ja nešto stavila u usta da jednostavno to više nemogu gledati.
    javim vam kak je prošlo

bubimira avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Eto vita je danas pri put jela!!!!
    Super je prošlo. Skuhala sam dvije mrkvice (veličine prsta) s malo maslinovog ulja, zgnječila s vilicom i skoro je sve popapala. kako je samo htjela sama stavljati žlicu u usta! ma, baš mi je bila smiješna.
    nakon toga sam joj ponudila ciku i pojela je baš dosta, imam osjećaj da je popala sve kao i inače al je poslije dosta bljuckala. pa sad neznam jel joj toga svega bilo previše.
    jel bolje dati poslije hrane ciku ili vodu? ili se cika obavezno daje još uz obrok na početku dohrane?

i kako sad dalje? nekoliko dana joj dajem samo mrkvu pa onda neku drugu namirnicu al isto samostalno, jel?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ili u kombinaciji sa već provjerenom mrkvom.
    (ne moraš pretjerivati s količinama, 2-3 žličice su sasvim dovoljne)

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ovdje je domaca kasica od mrkve veliki no no. Ima previse nitrata za djecu mladju od 8 mj. To ce ti svaki pedijatar reci. Kao i npr. spinat, brokoli... 8)

bubimira avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Pa čuj, ovdje je mrkva na svim popisima za početak dohrane na koje sam ja naišla.
    Za špinat i blitvu znam da je problem s tim nitratima-nitritima, al za mrkvu to nisam nigdje pročitala. ???

inače osobno smatram da je domaća kašica bez obzira na sve još uvijek bolja solucija od kupovne

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj Mejra's mommy prvotno napisa
    Ovdje je domaca kasica od mrkve veliki no no. Ima previse nitrata za djecu mladju od 8 mj. To ce ti svaki pedijatar reci. Kao i npr. spinat, brokoli... 8)
    za godinu dana će to biti i kod nas i onda ćemo se mi čuditi novim mamama
    (kao što se puno njih čudi nama)

bubimira avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

To sigurno!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove