Stranica 1 od 6 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 275

Tema: Jesu li vas očevi vodili do oltara?

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno Jesu li vas očevi vodili do oltara?

Ja sam nekako uvijek mislila kako cu primiti tatu pod ruku, on ce me odvesti do oltara, predat buducem i otic sjest u klupu.
    Sve dok neki dan na zarucnickom tecaju svecenik nije rekao da su to americke gluposti i da neka to ne radimo.

Istina, ja sam to vidjela na filmu , ali zar je stvarno istina da se to kod nas ne radi?
    Mislim da bi mi tati srce puklo da mu kazem da me ne vodi on do oltara, jedva je docekao taj dan

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

A pa sta te briga, reci mu da ti volis americke gluposti. Ako ti je naravno stalo do toga da te tata odvede.

Nije to nešto što se kosi s crkvenom praksom.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Nismo se vjencali u crkvi, ali na zadnjih 6-7 vjencanja na kojima smo bili, otac je vodio kcer do oltara

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Vodila ja njega.

Lucas avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

da. vodio me. i sve moje frendice koje su se vjenčale u crkvi.
    iako sam bila i na jednom vjenčanju na kojem su mladenci skupa ušli u crkvu i to mi je bilo nekak bezveze...

: onakojaplačenavjenčanjima:

(a brat me predao kad su došli po mene doma)
    Posljednje uređivanje od Lucas : 25.05.2014. at 20:19

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

U doba moje mladosti na svadbama su mladu vodila dva djevera ( braca ili rodaci ili dobri prijatelji od mladozenje), a mladozenju su vodile dvije djeveruse ( rodakinje od mladenke). Tako je bilo u Slavoniji.
    Nisam se udala u crkvi , pa ne mogu govoriti o svom primjeru.
    istina da zadnjih godina vode ocevi , kao u americkim filmovima.

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    U doba moje mladosti na svadbama su mladu vodila dva djevera ( braca ili rodaci ili dobri prijatelji od mladozenje), a mladozenju su vodile dvije djeveruse ( rodakinje od mladenke). Tako je bilo u Slavoniji.
    Potpis na ovo. Od A do Ž.

Sve i da sam se udala u crkvi, otac me ne bi vodio. Nikad nije bio prisutan u mom životu pa nije zaslužio ni tu privilegiju. Kod tebe je očito drugačija situacija. Ako ti je jako stalo do toga, zahtijevaj tako. Reci da će starom ocu srce puknuti od tuge.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

porazgovaraj na miru sa svećenikom,ili tvoj tata ili TM, ako se tebi ne da gnjavit s tim. Često sam dobila jedna odgovor usput, a sasvim drugi na miru u župnom uredu

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    isto ovako, samo sam se ja udala u crkvi i vodio me tata jer sam to željela. sestru nije, ona je iz doba djeverova

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Dakle, nije neobicno da mladu otac fura pred oltar (ili ona njega )

Mislim da moj svecenik nebi imao nista protiv toga, ali ovo me bas jako zbunilo kad je rekao..
    Dobro, on nam je ispricao i kako je prije bilo normalno da mladenac ide kod svoje majke doma dok ga draga ceka pred oltarom i on ne smije k njoj dok majka ne popije nekakvu mast.. Kad ju popije onda mladenac ide mladenki a mama povraca doma cjelu noc umjesto da slavi..

(Zarucnicki tecaj mi ostao u super sjecanju )

pak avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Udala sam se prije 12 god. Na ulazu u crkvu svecenik nas je postrojio. MM sa mamom prvi, ja sa tatom iza njih.Pa kumovi, moja mama svekar i ostali. Biti ce da nas svecenik voli postrojavati ljude, sada kad razmisljam o tome.

pak avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Kad ju popije onda mladenac ide mladenki a mama povraca doma cjelu noc umjesto da slavi..
    Ajme jadne zene...
    Posljednje uređivanje od pak : 25.05.2014. at 20:57

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

i mene je tata odveo pred oltar prije 12 god... i sestru prije 3...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj malena beba prvotno napisa Vidi poruku
    i mene je tata odveo pred oltar prije 12 god... i sestru prije 3...
    Ja se udala prije 15 godina skoro. Nije me tata vodio do oltara (i bilo bi mi smiješno, imala sam 37 godina) ali je držao vrlo lijep i emotivan govor kasnije. To mi je bilo dovoljno. Imamo spremljene telegrame i skicu tog govora. Meni dovoljno.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mene nije tata vodio do oltara jer sam jako protiv toga. Svećenik je u crkvi objasnio da se ni oni s tim ne slažu zato jer u obredu vjenčanja sudjeluju dvije odrasle ravnopravne osobe koje su odlučile stupiti u brak i kumovi kao svjedoci. Roditelji ne sudjeluju i nitko nikoga nikome ne predaje - to je zapravo ponižavajuće za ženu. Ovo ispada ko da njoj treba skrbnik pa ju tata predaje mužu.

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Mene je otac pitao da jel on to baš mora,jer kao neš ti...ko da je to nešto bitno. Al sam mu rekla da ću ga se odreći ako to ne obavi

Nakraju je stao do mene u crkvi,ja ga pogledam ,a čovik cmolji, gorke suze lije....a kao neš ti događaja....ma pravi S.Stalone...kamen od čovičine,a kamen plače ko beba.

Ako ti je to važno izbori se za to,reci svećeniku da ti je to lijep običaj...da mi je ova pamet bila onda...bili bi kraj mene i majka i otac....pa nek se rastapaju u duetu

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa Vidi poruku
    Mene nije tata vodio do oltara jer sam jako protiv toga. Svećenik je u crkvi objasnio da se ni oni s tim ne slažu zato jer u obredu vjenčanja sudjeluju dvije odrasle ravnopravne osobe koje su odlučile stupiti u brak i kumovi kao svjedoci. Roditelji ne sudjeluju i nitko nikoga nikome ne predaje - to je zapravo ponižavajuće za ženu. Ovo ispada ko da njoj treba skrbnik pa ju tata predaje mužu.
    Aha, znači vjerojatno je o tome pričao..
    Enivej, meni to nije ponizavajuce nego slatko, moj tata "mora" svoju curicu dat drugom muškarcu, totalno slatko
    Mislim, to ja za sebe pricam, da vidite mog starog znali bi zakaj tak razmisljam

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

.
    Posljednje uređivanje od Apsu : 25.05.2014. at 23:55 Razlog: 2 puta izasao post

Dilek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2014

Početno

Mene nije tata vodio do oltara jer sam jako protiv toga. ... - to je zapravo ponižavajuće za ženu. Ovo ispada ko da njoj treba skrbnik pa ju tata predaje mužu.
    Potpis! Mi se nismo vjencali u crkvi, a na potpis dokumenata smo u salu usli zajedno. Tata je odrzao govor kasnije, i to je bilo bas lijepo i za pamcenje.
    Odbila sam sve obicaje koji udaju poistovjecuju s razmjenom imovine izmedju obitelji i muza. Koma mi je to.

sarasvati avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Apsu, udaješ se!

Ako se odlučim udati, i to još bude u crkvi, otac me sigurno neće dopratiti do oltara i predati jer me nije ni imao da bi me predao.
    Ali podržavam običaj kad su drugi u pitanju!

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Usla zajdeno sa buducim mi muzem. to mi je bilo skroz OK. otac zadnji usao u crkvu i poljubio me prije. to je ono sto je meni znacilo

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Svećenik je u crkvi objasnio da se ni oni s tim ne slažu zato jer u obredu vjenčanja sudjeluju dvije odrasle ravnopravne osobe koje su odlučile stupiti u brak i kumovi kao svjedoci. Roditelji ne sudjeluju i nitko nikoga nikome ne predaje - to je zapravo ponižavajuće za ženu. Ovo ispada ko da njoj treba skrbnik pa ju tata predaje mužu.
    joj, baš su našli gdje će se zalagati za prava žena i boriti se da se jadne žene ne osjećaju poniženima
    ... reče onaj koji odijeva zlatne halje dok mu desetak žena u crnome čisti sakristiju i crkvu
    ma daj!

neka je američki, meni je taj običaj prekrasan; ni Ave Maria za vrijeme vjenčanja nije baš podrijetlom iz Podravine ili Dalmatinske Zagore, pa nikome ne sneta; dapače

Apsu, ako ti je volja da te otac dovede... naravno da će te dovesti.
    Nije baš da je uobičajeno i da ti dijete bude na vjenčanju, jel tako.
    Pa te baš zaboli briga!

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Apsu prvotno napisa Vidi poruku
    Aha, znači vjerojatno je o tome pričao..
    Enivej, meni to nije ponizavajuce nego slatko, moj tata "mora" svoju curicu dat drugom muškarcu, totalno slatko
    Mislim, to ja za sebe pricam, da vidite mog starog znali bi zakaj tak razmisljam
    I meni je to "slatko", ako je "curica" mlada, nevina i ne živi več godinama s budućim mužem, ako ne, prošo voz.

MM i ja smo ušli zajedno, kumovi iza nas.
    Tata mi je strašno bitna osoba u životu, ali nekako ne volim taj običaj. Nije mi on birao muža.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    joj, baš su našli gdje će se zalagati za prava žena i boriti se da se jadne žene ne osjećaju poniženima
    ... reče onaj koji odijeva zlatne halje dok mu desetak žena u crnome čisti sakristiju i crkvu
    ma daj!
    Debeli X

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

stvarno ne vidim zakaj otac te ne bi vodio do oltara, kod mene su to napravili na pol otac napol brat, s time da je brat više vodil riječ.

usput gdi se ti to udaješ da će ti svečenik s zaručničkog baš bit na vjenčanju?

p.s. inače mi smo dan ranije imali neku ko probu bili mi i muževi kumovi, svese dogovorili i veli tadašnja kumova cura kak je njoj to super kad se kaže a sad počljubite mladenku, svečenik nije ništ komentiral, ali je nakon vjenčanja ponovil istu rečenicu.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

ma daj!
    A ja, jadna, držim jezik za zubima

Joj, meni je taj običaj koma, ne mogu zamisliti da idem do oltara, a ni da me tata "predaje" (?), a bogme ni njemu ne bi bilo svejedno jer me drukčije odgajao.
    Ali tako mi je s većinom običaja, nisam relevantan uzorak.

Zašto uopće čitam ovakve teme? :bičujemse:

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Ima hrpa novih običaja vezanih uz vjenčanja i često su iz filmova, a većinom su nastali sa svrhom rasta industrije vjenčanja - uglavnom se sve to kupuje i košta.

Ja sam imala dojam da je na našem vjenčanju stalno iskakalo nešto novo što je trošak, ali kad to usporedim s jednim vjenčanjem na kojem sam nedavno bila, naši troškovi nisu ni petina novih.

Predavanje mladenke od strane oca ne košta ništa, pa, tko voli, nek izvoli.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Neka bude kako kome paše i kako se tko dogovori.
    Kod nas bilo da su me djeveri (moj brat i brat od MM) izvodili iz stana i s njima sam se vozila u autu do crkve i oni me vodili do ulaza u crkvu, onda sam uzela tatu pod ruku, pa smo nas dvoje lagano prošetali do oltara. Prije nas u crkvu ušao MM i njega "vodile" dvije djeveruše (njegove sestrične). Kod oltara tata me "predao" MM. I poslije tata plakao, a mama se držala kul (kasnije je priznala da je uzela tabletu za smirenje).

Apsu ako ti to znači, nema ti što svećenik govoriti da to ne može. Nije to nikakvo kršenje pravila.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mene do crkve vozio moj direktor

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Jelena.o , nije mi svecenik sa zatucnickog na vjencanju, kazem da je on rekao tako, a za ovog iz zupe mislim da nebi imao nista protiv..

Ionako se samo zbog obitelji udajem u crkvi, nije da me nesto previse briga sta ce svecenik misliti o meni. Al svakako cu ga pitat kakvi su obicaji kod nas, da vidim malo razmisljanja,.

A kakav govor tata treba odrzati kasnije? To u salu kad stignemo?

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Ja sam se radi sebe udala u crkvi al me svejedno nije bilo briga za mišljenje svećenika. Dapače,odabrala sam novog mladog svećenika koji je ubrzo ionako otišao u drugu župu pored svećenika koji je oduvijek tu,i ma kakve sile u nevolje da se dogode nikad odavde neće otići i jako je IN,a ja sam OUT pa se ne bi slagali. Definitivno se nebih prilagođavala tuđem mišljenju.

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Tata me je otpratio do oltara( tada sam ga vidjela da je prvi put plakao,), sada kada je pokojni to mi je jedno od najljepših sjećanja u životu...

tigrić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

mene vodio brat jer nemam tate. nikome nije smetalo..
    govor..nitko baš nije htio pa je samo šogi kratko pozdravio goste i raspašoj

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mravak prvotno napisa Vidi poruku
    Tata me je otpratio do oltara (...), sada kada je pokojni to mi je jedno od najljepših sjećanja u životu...
    e, ovo potpisujem

a zato što je to, Apsu, i tebi i tvom tati bitno, ne bi me baš bilo briga što svećenik misli o tome

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

nešto ko govor u sali je isto izreko moj buraz ali u par riječi, moj otac nije bio za govorenje pred svjetinom.

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Mi smo ušli zajedno, ispred nas male mlade, moje nećakinje.

Tako smo željeli, jedno s drugim i ući i izaći

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nije, niti je to kod nas ikad bio običaj, to su američke priče.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a mislim...

pa i krumpir je došao iz amerike
    i kukuruz

pa ne postavljamo pitanje oko toga

neke stvari usvojimo, neke ne
    ipak, dakle, ostaje: tko voli, nek izvoli

naš je običaj bio da se jabuka baca preko krova
    pa gdje bih stigla da sam je pokušala preko mamutice baciti

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Naš je običaj i da se buket baca, a ja svoj nisam dala - još i danas ga imam (osušen, od ruža).

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

i ja sam svašta čuvala. pa kako sam pošla bacat, danas se vjerojatno ne bih ni udala

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Naš je običaj i da se buket baca, a ja svoj nisam dala - još i danas ga imam (osušen, od ruža).
    Meni je kuma napravila drugi za bacanje.
    I ja svoj čuvam.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam se vjencala u crkvi, ali me je dopratio poocim; a moj (tada buduci) muz je dopratio svoju macehu.
    To mi je puno znacilo, taj osjecaj obitelji i zajednistva.
    I sada, kada ga vise nema, ne bih voljela da je bilo nikako drukcije.

Nisam o tome razmisljala kao da me "predaje", nego kao da me prati i pruza mi podrsku u moj odluci.

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Citiraj Elly prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam se vjencala u crkvi, ali me je dopratio poocim; a moj (tada buduci) muz je dopratio svoju macehu.
    To mi je puno znacilo, taj osjecaj obitelji i zajednistva.
    I sada, kada ga vise nema, ne bih voljela da je bilo nikako drukcije.

Nisam o tome razmisljala kao da me "predaje", nego kao da me prati i pruza mi podrsku u moj odluci.
    Tako i ja razmisljam

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

a mislim...

pa i krumpir je došao iz amerike
    i kukuruz

pa ne postavljamo pitanje oko toga

neke stvari usvojimo, neke ne
    ipak, dakle, ostaje: tko voli, nek izvoli

naš je običaj bio da se jabuka baca preko krova
    pa gdje bih stigla da sam je pokušala preko mamutice baciti

i kod nas je običaj bacanja jabuke preko krova, i ja sam bacala, iako su se mnogi čudili, i da vodio me je tata do oltara, to je njemu puno značilo

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne znam, ja imam tu nekakvu averziju prema takvim stvarima. Ne znači da moramo ostati u 19.st i ne mrdati s mjesta ali ni to praćenje očeva kćeri na vjenčanje, ni Haloween, ni valentinovo, mi se ne sviđa. (Kao ni popularizacija fast fooda i sve veći broj pretilih, i to smo usvojili od Amerikanaca). Sve pratimo, samo nam je standard albanski

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa naš je običaj vazda bio da brat prati
    a kako su obitelji sve manje i nije sigurno da imaš brata ili bratića, onda otac ili bliski muški član obitelji

tko je mene trebao dovesti
    glupo mi da idem sama
    a nisam htjela da muž vidi vjenčanicu prije crkve

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

pa naš je običaj vazda bio da brat prati
    a kako su obitelji sve manje i nije sigurno da imaš brata ili bratića, onda otac ili bliski muški član obitelji

tko je mene trebao dovesti
    glupo mi da idem sama
    a nisam htjela da muž vidi vjenčanicu prije crkve
    A ja s mužem kupovala vjenčanicu.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    A ja s mužem kupovala vjenčanicu.
    I ja

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

vi ste moderne žene

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Citiraj Apsu prvotno napisa Vidi poruku
    A kakav govor tata treba odrzati kasnije? To u salu kad stignemo?
    Kod nas zapravo nisu običaji da se drže govori. To je isto američko.

U Slavoniji kum (mladoženjin) drži kratki pozdravni govor, izmoli molitvu prije večere i odsvira se himna. U zadnje vrijeme vidim da himnu ispuštaju. Tu i tamo neki kum kaže par riječi više, ali uglavnom se to svodi na: "Ja sam kum. Sretno mladencima. Ajmo jest." Nikad još nisam bila na vjenčanju na kojem je netko osim kuma držao govor (a bila sam na sigurno 30, ako ne i 50 vjenčanja u životu). I od svih tih silnih vjenčanja samo je na jednom kum održao lijepi emotivni govor.

No, sve ovo što sam napisala ne znači da ti ne trebaju govori. Dapače, ako netko želi nešto reći, to bi bilo lijepo.

Meni se moji kumovi danas ne sjete ni godišnjice braka pa nisam mogla očekivati da će imati što pametno za reći.

Stranica 1 od 6 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •