aha. ali kad je homeopatija u pitanju (koja je , bdw, u upotrebi duže nego cjepiva), onda ćemo uvažiti jedino duplo slijepe RCT studije.postali smo toliko pametniji da znamo da se može i bez RCT-ova jenako valjano dokazati djelotvornost cjepiva koja su odavno u upotrebi.
i ti i ja znamo da case control studije nisu jednako vrijedne RCTu(osobito double blind RCT-u), nego se koriste u nedostatku istih.prospektivne studije s placebo kontrolama, neki su case-contol studije (zbog objektivne neizvedivosti prospektivne studije).
Ali ako razumiješ što to znači, znat ćeš da su jednako vrijedne jer se u konačnici i kod jednih i kod drugih uspoređuje pobol kod cijepljenih sa pobolom necijepljenih.
ovo boldano je upravo ono što ja i tvrdim, a jako mi je to dalo za mislit jer su upravo takve studije najkompetentniji i najpriznatiji alat u modernoj znanosti.Taj članak također objašnjava zbog čega ne postoje randomizirani klinički pokusi s placebo kontrolama - zbog neetičnosti takvih studija u uvjeima kada su već u upotrebi monovalentna cjepiva s dokazanom djelotvornošću.
hvala na linkovima, proučit ću čim stignem.
ok, ali upravo bi postojanje takvih, zaista relevantnih studija (i to ne samo jedne) zadovoljile moju skepsu, tj. eventualno me razuvjerile.Kad bih imao više vremena, sigurno bih našao još RCT-a za stara cjepiva, ali smatram to nepotrebnim.
efektniji nego placebo se upravo odnosi na klasičnu metodiku rendomiziranih duplo slijepih kontroliranih istraživanja 8to je ono za što sam već rekla da je glavni način znanstvenog istraživanja; ne jedini, ali se smatra najtočnijim).1997, the same journal had published a report by German scientists that said homoeopathic drugs are 245% more effective than placebos
moze li mi netko objasniti kojom vrstom istrazivanja su dosli do te brojke? i sto uopce znaci efektniji nego placebo ?
dakle imaš dvije dovoljno velike skupine, jedna prima lijek, druga placeo, s time da nitko ne zna što je primio, niti onaj koji daje lijek/placebo zna što je dao. otud "duplo slijepe".
za ovo konkretno istraživanje je ispalo da je homeopatija definitivno vrlo učinkovita (245%, dakle oko 2ipol puta efektivnija, od placeba).
djelovanje na životinje i djecu to opovrgava.no to (donekle) samo potvrdjuje moje sumnje da se za skupe pare kupuju pilulice koje ionako djeluju /il imaju mogucnosti djelovati/ samo kod ljudi koji ionako vjeruju u to...