Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 139

Tema: Tko su Vrza i Mileva?

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno Tko su Vrza i Mileva?

Volim znati od kuda dolaze narodne izreke, poslovice... a za Vrz i Milevu nemam pojma tko su, što su, odakle su...
    Dakle, tko je Vrza iz Vrzinog kola? Tko je bila Mileva? (Radio Mileva, jelte...)

Svi ih znamo koristiti uzrečice, poslovice, izraze... ali nemamo pojma od kud dolaze, kako su se udomaćili u svakodnevici?

I kako se može tjerati mak na konac?
    I kakvo je to sunce kalajsano?
    ...

Znam od kud dolazi izraz "nit vodilja"... to ću vam reći kasnije... sad moram nazad na šljaku. E... i šljaka je izraz koji koristimo, a znamo li mu etimologiju?

Imate li čuđenja poput mojih... ili još bolje objašnjenja... izvolite...

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

joj, kako dobra tema

nit vodilja je od Arijadne i njezine niti (i Minotaura i labirinta)

Mileva je, pretpostavljam neka lajava i znatizeljna susjeda upucena u sve
    Vrzino kolo nemam pojma, a bas me zanima ...

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Sunce kalajsano ( to je i mene zanimalo pa sam pitala u Bosni). To ti je isto kao sunce ti žarko ili sunce ti sjajno. Prije su zeljezno posude premazivali kalajem kao preventiva od rđe. Taj kalaj se je sjao kao sunce i tako je dosla izrecica sunce ti kalajsano...

Sent from my iPad using Tapatalk

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Vrza nije osoba evo tu lijepo piše: http://sh.wikipedia.org/wiki/Vrzino_kolo

Mileva je valjda bilo učestalo žensko ime u Srbiji, koje se počelo upotrebljavati kao sinonim za neku babu tračaru, pa je to posao common name za sve tračare. Tipa, Radio Barica (u Zagorju) ili Radio Marija (u Istri)

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

A inače, koga zanimaju takve teme (riječi, porijekla i sl.) toplo preporučujem knjigu Nives Opačić: Riječi s nahtkasna i kantunala
    Knjiga je savršena za godišnji jer je lagana, zabavana i informativna, to je zbirka kolumni, uživancija prava.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj emily prvotno napisa Vidi poruku

nit vodilja je od Arijadne i njezine niti (i Minotaura i labirinta)
    .
    Nije.

Izraz je iz tkanja...
    Znate kako izgleda tkalački stan... ono... ima puno niti koje su provučene kroz ničanice http://img718.imageshack.us/img718/8305/dsc08669t.jpg
    A pitanje je kako te niti dospiju u ničanice...?
    Postoji nešto što se zove snovaljka http://s1.postimg.org/btcdq3nun/razlicak_snovaljka.jpg
    Niti se na određeni način vode to njoj... a prije nego se krene s tim postupkom uzem se jedna nit druge boje da se zna kud treba niti voditi... e ona se zove nit vodilja.

Na ovoj konkretnoj slici je cijela šuma niti vodilja... desi se to.

Andro-gen avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

hm... glava mi je ko cocin bubanj. tko je coca? udario ko maksim na diviziju. tko je maksim? evo ti kita marijanova. tko je (jadni) marijan? izgleda kao mica trofrtaljka... kad se sjetim, nadopisat ću.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Vrza nije osoba evo tu lijepo piše: http://sh.wikipedia.org/wiki/Vrzino_kolo
    Misliš da nisam prvo pitala gugl.
    Čim se pojavio u mom životu... i još puno puta poslije toga, da vidim ima li neka nova verzija...
    Ko da ne znaš što je tizer!

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Andro-gen prvotno napisa Vidi poruku
    hm... glava mi je ko cocin bubanj. tko je coca? udario ko maksim na diviziju. tko je maksim? evo ti kita marijanova. tko je (jadni) marijan? izgleda kao mica trofrtaljka... kad se sjetim, nadopisat ću.
    A ja čula za muda marjanova...
    Jadni Marjan.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Mica Trofrtaljka je estradna umjetnica

A što se tiče maksima i ostalih, ima tu vrlo zanimljivih objašnjenja, ja jučer guglala Emsinu nadžak-babu
    zasto-se-kaze-lupa-ko-maksim-po-diviziji-pijan-ko-majka-lije-krokodilske-suze

Andro-gen avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

razumije se u to kao marica u krivi k...c, izgledate kao pat i patašon, evo... prisjećam se polako.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Mica Trofrtaljka je estradna umjetnica

A što se tiče maksima i ostalih, ima tu vrlo zanimljivih objašnjenja, ja jučer guglala Emsinu nadžak-babu
    zasto-se-kaze-lupa-ko-maksim-po-diviziji-pijan-ko-majka-lije-krokodilske-suze
    Znala sam za Maksima, za sva sela i španska i Potemkinova, suze i putnike.
    Nadžak baba mi je otkriće.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vrza zapravo jest "osoba". Mislim da se taj mitološki pojam odnosi na priče kako su vile i vilenjaci otimali lijepe mladiće i djevojke koji su zatim skup s vilama plasali cijele noći, iz noći u noć. Oni su u to kolo kakti pošli svojevoljno, ali nisu mogli izaći.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Šljaka je termin iz metalurgije, a potjece iz njemackog, die Schlacke, odnosno schlacken. Pretpostavljam da glagol dolazi iz čeličana, odnosno željezara, jer schlacken ne znači raditi nego je vezan uz nastanak šljake. Btw. čelik je turcizam.

Evo ima cak i u wikiju, al riječ "zgura" ne koristi nitko normalan To mi zvuci "novokomponovano" devedesetih. Nisam nikad cula taj izraz, a druzim se s metalurzima
    Ajme nadam se da nece ta rijec zazivjeti, ionako mi dosta prostaka iz tog svemira
    http://hr.m.wikipedia.org/wiki/Zgura

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Znala sam za Maksima, za sva sela i španska i Potemkinova, suze i putnike.
    Nadžak baba mi je otkriće.
    Odličan topic...

Nadžak baba je meni bilo otkriće iz Klaićevog velikog rječnika stranih riječi - baba koja bije jezikom kao nadžakom (a nadžak je sjekirica).

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nije.

Izraz je iz tkanja...
    Znate kako izgleda tkalački stan... ono... ima puno niti koje su provučene kroz ničanice http://img718.imageshack.us/img718/8305/dsc08669t.jpg
    A pitanje je kako te niti dospiju u ničanice...?
    Postoji nešto što se zove snovaljka http://s1.postimg.org/btcdq3nun/razlicak_snovaljka.jpg
    Niti se na određeni način vode to njoj... a prije nego se krene s tim postupkom uzem se jedna nit druge boje da se zna kud treba niti voditi... e ona se zove nit vodilja.

Na ovoj konkretnoj slici je cijela šuma niti vodilja... desi se to.
    Da, da... snovati znači temeljiti. Niste se nikad zapitali zašto se nešto zove OSNOVA, na primjer OSNOVNA ŠKOLA...

Ti znaš tkati, pa znaš što je osnova, a što potka. E, snovati znači postavljati te niti koje su osnova, a potka su niti koje se kod tkanja provlače...

Sad ću biti offt - vidiš kako neke stvari kao što su npr. tkanina uzimamo zdravo za gotovo, a da treba napraviti doma (onako kako se radilo u stara vremena) - friška figa!

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku

Ti znaš tkati, pa znaš što je osnova, a što potka. E, snovati znači postavljati te niti koje su osnova, a potka su niti koje se kod tkanja provlače...
    Snovanje je priprema niti koje čine osnovu i ne radi se na stanu/razboju, već na snovaljci/okviru.

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Šljaka je termin iz metalurgije, a potjece iz njemackog, die Schlacke, odnosno schlacken. Pretpostavljam da glagol dolazi iz čeličana, odnosno željezara, jer schlacken ne znači raditi nego je vezan uz nastanak šljake. Btw. čelik je turcizam.

Evo ima cak i u wikiju, al riječ "zgura" ne koristi nitko normalan To mi zvuci "novokomponovano" devedesetih. Nisam nikad cula taj izraz, a druzim se s metalurzima
    Ajme nadam se da nece ta rijec zazivjeti, ionako mi dosta prostaka iz tog svemira
    http://hr.m.wikipedia.org/wiki/Zgura
    Kod nas se kaže i troska.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj mishekica prvotno napisa Vidi poruku
    Kod nas se kaže i troska.
    Yeap, to je to
    Wiki:
    "Zgura (troska, drozga, šljaka) dobiva se pri proizvodnji željeza u visokim pećima kao ostatak."

I troska i drozga i šljaka su mi normalni izrazi, al zgura je neka zezancija

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Čovječe koja dobra tema!

Mene je uvijek zanimalo zašto je radoznalost ubila mačku i tko je debela dama koja mora zapjevati da bi bilo gotovo.

Odakle psovka j... te led?

I zašto su kočijaši psovali, tko je Panta koji je pojeo pitu, tko je prebio vola u kupusu (što vol uopće radi u kupusu?)...

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

A mene zanima jedna pre pre pre prosta, ne smijem ju ovdje staviti, ali ima veze s rđom i dlakama

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

razumije se u to kao marica u krivi k...c
    Mislim da se ovde u stvari misli na Djevu Mariju...S obzirom na bezgrešno začeće...Ali moguće da grešim...
    Vola u kupusu su prebili, jer je, naravno, ušao u njivu sa kupusom i napravio ogromnu štetu, bilo da je kupus jeo ili je samo progazio kroz njega (kupus ima široko lišće i glavice i teško je popraviti štetu...). A ko god je imao mačku zna koliko su one beskonačno radoznale životinje i kakve im sve gluposti padaju na pamet (pogledajte na you-tube-u funniest cats i sl...)
    Ali ja sam tek u svojoj 30 i kojoj shvatila šta su to oni skupljeni s koca i konopca = kriminalci koji zaslužuju vešanje ili kolac LOL ne mogu da verujem koliko dugo mi je trebalo...!

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

A za vrzino kolo, mislim isto kao Marta- da nema veze sa osobom nego sa glagolom "vrzmati (se)", tj. motati se, vrteti se u krug, tj. upasti u (začarani) krug iz koga se ne može više izaći. A terati mak na konac je raditi nemoguće, tj. nizati mak kao perlice na konac, zar ne?
    Posljednje uređivanje od pulinka : 30.05.2014. at 19:31

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

I kome je slon prdnuo u uVo?

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Citiraj Optimist prvotno napisa Vidi poruku
    A mene zanima jedna pre pre pre prosta, ne smijem ju ovdje staviti, ali ima veze s rđom i dlakama

valjda jer je rđavi besposlen pa mu sve smeta.....jel to ta?

I me ne onaj led od iznad zanima,al mislim da potječe iz ovih naših južnijih krajeva pa i nemora imat značenje..netko provalio bzvz a ono se primilo

Mene zanima zašto "Spavam ko beba"

i "plači,plači manje ćeš piškit"

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj Carmina406 prvotno napisa Vidi poruku
    valjda jer je rđavi besposlen pa mu sve smeta.....jel to ta?
    Je, je, to je ta

Znam značenje, ali zašto je (h)rđav? I od čega? Zašto mu takvom smeta dlaka? Negdje se spominje i da je kriv (ne kriv kao zločinac, već nakrivljen ), a ne rđav.

I kome je to prvom palo napamet, lol.

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

A kad smo već kod rđavog, ima još jedna, moja baba ju je znala reći a spominjao bi se rđavi pravim nazivom i grah.

E ta mi duuugo nije bila jasna, a nema veze s vezom

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Je, je, to je ta

Znam značenje, ali zašto je (h)rđav? I od čega? Zašto mu takvom smeta dlaka? Negdje se spominje i da je kriv (ne kriv kao zločinac, već nakrivljen ), a ne rđav.

I kome je to prvom palo napamet, lol.
    rđav tj loš,mlitav ?
    ko zarđali lonac ?
    Posljednje uređivanje od maria71 : 30.05.2014. at 20:41

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa Vidi poruku
    rđav tj loš,mlitav ?
    ko zarđali lonac ?
    Ono, niš' koristi? Ali, što mu smeta dlaka? Misli li se na one oko njega? Kao, sve mu smeta pa i ono što mu je "pri ruci"?

Lol, ljudi, ja rikavam od smijeha

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mislim da se misli da dlake oko ulaza u gospođu

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Zato su valjda u modi egipatske brazilke, iz predostrožnosti, loooool………….

zekana avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

A jeste li čuli da se netko ovako izražava: "A kru(h) te nedo (ne dao), što si to uradio?!" ili na isti fazon "A kru(h) te mazo (mazao), što si to obukla?!"

Kakve veze ima s mozgom ta fraza/fraze, nikada mi nije bilo jasno! To su brodske fraze, btw

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

A za ovu j… te led mislim da je nastala kao neka škrta/skraćena verzija od *ebote, je hladno

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Ono, niš' koristi? Ali, što mu smeta dlaka? Misli li se na one oko njega? Kao, sve mu smeta pa i ono što mu je "pri ruci"?

Lol, ljudi, ja rikavam od smijeha

pa da,zato i je zahrđao kad mu sve smeta

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

pa da,zato i je zahrđao kad mu sve smeta
    Logično

Asti miša? (piše li se tako?)

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

I kome je slon prdnuo u uVo?

ovo i slično mi je genijalno. Zamišljam taj povjesni trenutak kad je ovo izgovoreno po prvi puta,tko je taj čovjek/žena?? Teška je nepravda da su nepoznati

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

kad je ovo izgovoreno po prvi puta,tko je taj čovjek/žena??
    To se često pitam kad su vicevi u pitanju.

A je mi rečenica

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

To se često pitam kad su vicevi u pitanju.

A je mi rečenica

asti mande,u ja isto

Zekana to "kruh te mazo" me podsjeća na onu izjavu Bitorajca u NMKlinici,uvjek to govori al nemogu se sad sjetit šta,pokušavam i nemogu,blokirao mozak. Pomagajte

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

A pijan k'o majka?

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Neee,nešto kao zamjena za nešto prosto senilna

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

ISOooMIKIII Šta je to ljudi,šta je TO?

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

a "smrzla se ko pi*ka"
    jel to zato sto prije nisu nosili gace i hlače (žene) pa se ona stvar smrzla prva?

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj mala-vila prvotno napisa Vidi poruku
    a "smrzla se ko pi*ka"
    jel to zato sto prije nisu nosili gace i hlače (žene) pa se ona stvar smrzla prva?
    Kod nas se kaže "smrzo se ko k.... na biciklu"-jbg, ravnica, svi idu biciklom, pa je valjda ta mudrost skovana iz iskustva LOL

Pandora Aura Monroe avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

A zašto se "prvi mačići za plot bacaju"? Ili u vodu? Nedavno mi se omacila mačka (mlada je, to joj je prvo leglo) i od četiri mačića samo je jedan ostao živ.

IvanaR avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj zekana prvotno napisa Vidi poruku
    A jeste li čuli da se netko ovako izražava: "A kru(h) te nedo (ne dao), što si to uradio?!" ili na isti fazon "A kru(h) te mazo (mazao), što si to obukla?!"

Kakve veze ima s mozgom ta fraza/fraze, nikada mi nije bilo jasno! To su brodske fraze, btw
    Ovo mi je baš zanimljivo! Ja npr. znam za varijantu "Bog te mazo!". Mislim da su to baš stare uzrečice i da vuku korene iz prehrišćanskog perioda. Hleb je imao važnu ulogu u religiji kod starih Slovena. U pravoslavlju su ostali neki staroslovenski običaji vezani za hleb, npr pravljenje i obredno lomljenje posebne pogače za Božić i krsnu slavu, a ostalo je i dosta onih praznoverja vezanih za hleb da npr ne sme da padne na zemlju...

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Pandora Aura Monroe prvotno napisa Vidi poruku
    Nedavno mi se omacila mačka (mlada je, to joj je prvo leglo) i od četiri mačića samo je jedan ostao živ.
    Verovatno baš zato - što je mlada mačka sa prvim leglom neiskusna mama i radi prema instinktu najbolje što ume, ali prvo leglo joj obično najgore prođe, u smislu da je tu najveća smrtnost mačića, povrede, neuhranjenost, itd, jer prvi "porođaj" mačke obično najduže traje, mačići češće ostaju bez kiseonika za vreme porođaja, ili ugibaju nakon porođaja jer im neiskusna mačka ne ukloni na vreme posteljicu sa lica i usta, ili ih čak potpuno ostavi, ili izabere loše mesto za okot-pretoplo, prehladno, prevlažno, itd, itd.
    Zato su verovatno ljudi, iskustveno primećujući to, i sami automatski odmah uništavali prvo leglo (davljenjem u vodi ili zakopavanjem u zemlju "za plot"), jer su mačićima šanse za preživljavanje najslabije ako su prvi okot (naravno, neke mačke su od početka izuzetno sposobne majke).
    Sa svakim kasnijim leglom mačka je sve iskusnija, a mačići imaju sve bolje šanse.

Smisao izreke je taj da prvi pokušaj u bilo kom poslu ili trudu obično nije uspešan, i da se sa time i treba pomiriti.

IvanaR, meni na pamet pada i jedan vrlo, vrlo star i jeziv običaj koji uključuje i hleb, a koji možda i ima veze sa tom izrekom-mislim na lapot. Ko pamti "Lepotu poroka", setiće se...

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ali ja sad moram da pitam, pa neka sam sto puta glupa.
    Šta znači "čudi se ko pura dreku?"
    Mislim, znam šta znači svaka pojedinačna reč , ali značenje izreke?

Da se neko iščuđava tamo gde nema ničeg čudnog, tipa, "ako jedeš, sigurno ćeš i da ...kakiš ?"

I još jedna večna misterija za mene: "grlom u jagode!" Wtf, ja čak ne znam ni u kojoj prilici se ona upotrebljava?
    Kada radiš stvari na pogrešan način, bereš jagode grlom umesto rukama? (Mislim, stvarno bih volela prosvetljenje )

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

grlom u jagode, mislim, znači srljati u nešto, kao navaliti, nepromišljeno.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pa, da, znam da se tako kaže, "navaliti grlom u jagode", ali opet ne vidim vezu između grla, jagoda i navaljivanja???

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Ja sam čula izreku " smije se ko lud na brašno" , ne znam jel to nešto novijeg datuma ili.... i zašto se tako kaže , a i ona" neće grom u koprive", nije mi jasno kako ljudi znaju da grom neće u koprive, ne boji se valjda da će ga kopriva opeći?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •