Results 1 to 41 of 41

Thread: košarice od prhkog tijesta punjene vanil kremom i voćem - molim savjete i pomoć

  1. #1
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default košarice od prhkog tijesta punjene vanil kremom i voćem - molim savjete i pomoć

    dakle, ovo iz naslova me primilo i danima ne prestajem razmišljati kako bih, što bih, a treba mi za jednu prigodu kao poklon.

    nije mi problem naći recept za dobro prhko tijesto, ali me muče kalupići u kojima se peku košarice:
    limeni ili silikonski? iz kojih se ziher vadi?
    bojim se da ih, kao pracne jedne godine koje sam zbog toga radila prvi i posljednji put, neću moći izvaditi u komadu.
    naravno, ako možete predložiti neko fino prhko tijesto za tu namjenu da ne moram tražiti, lijepo bih molila.

    nadalje, kada košarice napunim vanil kremom i posložim po kremi komadiće raznoraznog voća, morala bih to voće zaštititi nekako da izgledom ostane svježe.
    planiram da bi se te košarice pojele danas i sutra, ne bi stajale kao baklava, ali opet, voće brzo izgubi svoju svježinu.
    pretpostavljam da bi bilo najbolje preliti svaku košaricu preljevom za torte?

    imate li recept za vanil kremu da je više pjenasta, a manje pudingasta?

    ako mi košarice trebaju za danas popodne:
    je li dosta da ih ispečem i nafilam u jutro pa one do popodne popuste taman koliko treba, a još su pod zubima friške i hrskaju,
    ili bolje večer prije?
    meni bi više odgovaralo da sve napravim dan prije jer onda imam stvari pod kontrolom, nema neugodnih iznenađenja, ali ako je bolje isti dan - hoću.
    samo, hoće li mi se dovoljno popustiti da se ne lome previše kad ih zagrizeš?

    trebale bi se poslužiti prohlađene, naravno. hoće li im frižider izvući svježinu i navlažiti ih? ili bolje da ih držim na hladnom, ali izvan njega?

    ok, ok, znam da bi trebalo biti prekaljeni pecač košarica da mi se odgovori na sva ova pitanja i nedoumice, ali bar što mislite i imate li dobre i provjerene recepte?
    nekakva iskustva s tim košaricama?

    na OVO sam mislila.

  2. #2
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,944

    Default

    Nisam nikad to radila, ali radi kolegica s posla. Obično stavlja višnje jer ostalo voće zaista podliježe starenju, a višnju okreneš i gurneš u kremu tako da glatki dio bude prema gore. Možda bi se to dalo napraviti i sa sitnijim jagodama. Ona nije stavljala preljev za torte. Ne znam ni sama da li bi to valjalo, ali možeš probati. Ako stavljaš preljev za torte, pročitaj upute - neki od tih preljeva ne slažu se sa svakim voćem (kivi i želatina nikako - preljev mora biti na biljnoj bazi).

    Kalupe koristi metalne, jer u sillikonski se ne može tijesto lijepo utisnuti. Ima ih u Šumoopskrbi za kupiti za ne prevelike pare. Meni su za jesti finije sitnije košarice (one koje stanu u jedan zalogaj) ali moraš ih imati cijelu hrpu ili peći u više tura.

    Evo našla sam neki recept gdje se vide ti kalupići (to je jedini razlog zašto stavljam link, nisam to probala peći i ne kanim):

    http://cookfrommybook.blogspot.com/2...lija-voce.html

  3. #3
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    vidim na jednom mjestu savjet da se na dno košarice stavi voće, pa krema špricom odozgor...
    ali napetije mi je obrnuto, da se baš vidi da su s voćem.

    iako bih izbjegla preljev za torte i topljenje kreme od topline preljeva.

  4. #4
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Mislim da je standardni trik da se glatka marmelada od marelice zagrije (možda i malo razrijedi, to nisam sigurna) i njom se premaže i sama košarica (da ne vuče vlagu iz kreme) i voće, da zadrži svježinu. Meni taj tanki sloj poboljša i okus.

  5. #5
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Kalupe koristi metalne, jer u sillikonski se ne može tijesto lijepo utisnuti. Ima ih u Šumoopskrbi za kupiti za ne prevelike pare. Meni su za jesti finije sitnije košarice (one koje stanu u jedan zalogaj) ali moraš ih imati cijelu hrpu ili peći u više tura.
    miša mu, toliko sam u strahu od metalnih kalupića da bih najradije prostom rukom oblikovala tijesto pa ispale košarice ili čamčići, svejedno.
    na ovoj slici što si linkala vidim da je kalup do gore pun tijesta, a ja moram imati sredinu šuplju.
    zato se bojim kad ih budem tresla van koliko će mi stijenke tijesta izdržati da ne puknu.

    da, nemam kalupe. idem vidjet gdje mi je šumoopskrba, thanks!

  6. #6
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,944

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare View Post
    miša mu, toliko sam u strahu od metalnih kalupića da bih najradije prostom rukom oblikovala tijesto pa ispale košarice ili čamčići, svejedno.
    na ovoj slici što si linkala vidim da je kalup do gore pun tijesta, a ja moram imati sredinu šuplju.
    zato se bojim kad ih budem tresla van koliko će mi stijenke tijesta izdržati da ne puknu.

    da, nemam kalupe. idem vidjet gdje mi je šumoopskrba, thanks!
    Nazovi ih prije, oni prije Božića to sigurno imaju, a zadnje sam ih vidjela prije Uskrsa.

    Šumoopskrba u koju ja zalazim je na Sveticama, blizu podvožnjaka ispod pruge.

  7. #7
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    vertex, to je super savjet za košarice.
    a kako si mislila to s voćem i marmeladom? onako, sam pomiješati malo sve zajedno da se voće donekle obloži?
    nije loše, ali bojim se slatkoće marmelade u voću. nekako sam voće zamišljala svijetlo, kao iza staklenog izloga.

  8. #8
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    LOL, ja sama sa sobom, ali neka sve na jednom mjestu, možda još nekom zatreba.
    sad sam našla alternativu:
    "košarice" s lisnatim!
    http://gastrodiva.bloger.index.hr/po.../17573424.aspx

    pa moožda čak..

    iako su mi i dalje s prhkim tijestom intrigantnije i napetije.

  9. #9
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Ja jedem te košarice iz jedne, u početku francuske, slastičarne u Splitu, nisam odmah ni skužila da recimo jagode ponekad imaju taj tanki sloj marmelade na sebi. Ali ne znam tehniku...čini mi se da sam negdje nekad čitala da se marmelada zagrije (opet, ne znam da li se i razrijedi malo vodom) pa je onda valjda dosta tekuća i podatna, možda bi se moglo i kistom namazati voće?

  10. #10
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Evo našla sam na jednom mjestu da na pola šalice marmelade ide žlica vode. Zagrije se da se rastopi, predlažu i da se propasira. Premaže se kistom ohlađeno tijesto i pusti 20 minuta prije filanja. Za premazat voće, ponovno se zagrije i premazuje kistom.

  11. #11
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    I još kažu da je najbolje jesti isto dan kad se radi, a ja bih se, po svom iskustvu, složila. I da se čuvaju u frižideru, ali da se vade prije konzumiranja na vrijeme da se vrate na sobnu temperaturu.

  12. #12
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    probat ću izguglat tehniku, lako je sad kad imam ideju što i kako.
    mogla bih čisto probati jagodu, dvije, pa vidjeti kako i koliko dugo će se držati sjajne i svježe.
    a ovo za pečenje i ja mislim da je bolje danas za danas, ali opet, nisam radila pa nisam bila sigurna.

    ostao mi je još problem vađenja prhkog tijesta iz kalupa a da se ne polomi

  13. #13
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,944

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare View Post
    probat ću izguglat tehniku, lako je sad kad imam ideju što i kako.
    mogla bih čisto probati jagodu, dvije, pa vidjeti kako i koliko dugo će se držati sjajne i svježe.
    a ovo za pečenje i ja mislim da je bolje danas za danas, ali opet, nisam radila pa nisam bila sigurna.

    ostao mi je još problem vađenja prhkog tijesta iz kalupa a da se ne polomi
    Lisnato - danas za danas

    Prhko - može danas za sutra (samo košarice) a krema danas za danas. Ova moja kolegica baš tako radi. Neće prhkom tijestu biti ništa ako stoji nenafilano, a filu onda pripremiš za taj dan.

    Nemaš brige s vađenjem iz kalupa - treba samo ovlaš posipati oštrim brašnom. Prhko tijesto se ne lijepi, to je kao keks. Kalupi su takvog oblika da se samo preokrenu i košarice ispadnu. Žene ih peku u više tura jer rijetko tko ima dovoljno tih kalupa da mu ide u njih ukupna količina tiejsta odjednom.
    Last edited by Peterlin; 29.05.2014 at 10:18.

  14. #14
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Nemaš brige s vađenjem iz kalupa - treba samo ovlaš posipati oštrim brašnom. Prhko tijesto se ne lijepi, to je kao keks.
    a zašto su mi se onda pracne zalijepile?

    od te slike u glavi imam traume već par godina.

  15. #15
    stanam's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Slavonija
    Posts
    334

    Default

    Vadiš li ih dok su tople ili hladne? Nisam radila košarice , ali sve što radim od prhkog vadim toplo, pažljivo. Ohladi se pa stisne i ne puca

  16. #16
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,944

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare View Post
    a zašto su mi se onda pracne zalijepile?

    od te slike u glavi imam traume već par godina.
    Kao i stanam, ja sve živo iz kalupa (veliko, malo, prhko, dizano...) vadim iz pleha bilo koje vrste dok je još toplo. Ne vruće, ali niti skroz hladno.

  17. #17
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    stana, samo jednom sam radila pa nemam baš iskustva.
    ovako bi to trebalo stajati u kalupima.
    ali budući da je šuplje i tanko, bojim se da ih neću baš lako izvaditi.

    je li bi se za ovaj način kao na slici trebalo mastiti kalupe i brašniti ili samo brašniti?
    znam da je tijesto masno, ali ipak.
    najradije bih obložila pek papirom

  18. #18
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,944

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare View Post
    stana, samo jednom sam radila pa nemam baš iskustva.
    ovako bi to trebalo stajati u kalupima.
    ali budući da je šuplje i tanko, bojim se da ih neću baš lako izvaditi.

    je li bi se za ovaj način kao na slici trebalo mastiti kalupe i brašniti ili samo brašniti?
    znam da je tijesto masno, ali ipak.
    najradije bih obložila pek papirom
    A da umjesto košarica za podlogu staviš samo okrugle (ili zupčaste) krugove od tijesta (kao kekse) od tijesta, a gore kremu (špricom) i voće? To možeš peći na pek papiru. A ne moraš ni okolo tražiti i kupovati kalupe... To moram isprobati.
    Last edited by Peterlin; 29.05.2014 at 10:55.

  19. #19
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    moglo bi i tako, ali mislim da bi ih bilo teško uzimati s tacne. trebala bi mini špahtla
    ali svakako sigurnije.

  20. #20
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Prhke kosarice bez problema ispadaju van ako se kalupi namazu maslacem i posipaju brasnom (sto sam
    ja jednom preskocila jer sam mislila da je tijesto dovoljno masno. Nije bilo ) te vade tople (koristim kalup
    za muffine i peceno tijesto poklopim tacnom i prevrnem ; po potrebi rubove prođem nožem).

  21. #21
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    tooo, kalupi za mafine!!
    i to za mini mafine, da

  22. #22
    stanam's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Slavonija
    Posts
    334

    Default

    eto rješenja!
    btw sline mi cure, morat ću to isprobati...

  23. #23
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    mala sirena, a imaš li neki recept za prhko tijesto?
    da znam od koliko brašna mogu očekivati koliko košarica i od koje mjere mi treba kreme za tu količinu tijesta.
    jesi već radila ovakve košarice? ako jesi, de napiši koju. jesi pekla ranije, isti dan, kakve su sutradan i tako.

  24. #24

    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Osječk-baranjska županija
    Posts
    383

    Default

    evo jedan recept za košarice od tijesta ide 1 kg brašna, 60dkg margarina, 35dkg šećera u prahu i 2 jajeta. odlično je tjesto, recept iz slaste u hotelu, mogu stajati danas za sutra ne nafilovane. ja bih ti preporučila puding od vanilije ali da se ne stavlja margarin već slatko vrhnje. voće bi možda mogla premazati preljevom za torte, inače postoji gel za takve stvari samo neznam di ima toga za kupit i u kolikom pakovanju

  25. #25
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare View Post
    moglo bi i tako, ali mislim da bi ih bilo teško uzimati s tacne. trebala bi mini špahtla
    ali svakako sigurnije.
    stavi ih u papirnate košarice

  26. #26
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,944

    Default

    Koliko dobrih ideja! OVo s košaricama od papira je odlično. Višviš... svašta bi se tu moglo napraviti. Svrbe me prsti, ali mislim da će projekt pričekati kraj škg.

  27. #27
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    je, super su ideje!

  28. #28
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Quote Originally Posted by vertex View Post
    Ja jedem te košarice iz jedne, u početku francuske, slastičarne u Splitu,
    Ne znam jedemo li iz iste, meni MM baš donio košarice s jabukom, a što su dobre!!

    Btw, šta nije stari trik za svježinu voća poprskati ga limunovim sokom? Mogla bih i ja probati te košarice...

  29. #29
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    *mamica*, pa šta si ti u Splitu?
    Ja mislim na La maison de Sarah na rivi, u početku ju je držao pravi živi Francuz Ali mislim da nisam viđala da rade s jabukom, možda je to novo .
    Ili će ti misliš na Creme de la Creme, kod kina Karaman? Oni imaju male crostate od jabuke i karamele i stvarno su odlične.
    Last edited by vertex; 29.05.2014 at 13:52.

  30. #30
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Nisam baš u gradu, ali sam blizu

    Da, mislim na Creme de la creme, to mi je otkriće, stalno sam gnjavila MM-a da probamo tamo kolače i jedva ga nagovorila nedavno.. i super je skroz. Onaj New york cheesecake im je za ubiti se.

    Taj francuski nisam probala, sve te slatkarije na rivi mi izgledaju na oko privlačno, a onda kad ih probam, ugušim se u margarinu i šećeru.

  31. #31
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Ima "Francuz" dobrih stvari, nisu baš puno ni pali kvalitetom od kad su se promijenili vlasnici. Zapravo, čini mi se da se više vlasnika promijenilo...Svakako, nije margarin i šećer.

  32. #32
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    AdioMare, googlaj recepte za fruit tart. Sigurno je netko objasnio kako voce ostaje svjeze i kako se prhko tijesto vadi iz kalupa!

    (Ja sve vadim iz kalupa toplo, ne sasvim vruce, a cim izadje iz pecnice prekrivam krpom da malo otpusti.)

  33. #33
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Nekad davno sam radila te kosarice, ali ih nisam pekla u kalupima. Recept je bio da se peku krugovi i cim se izvade prebace se preko kalupa kosarice, onako izvana (kalup okrenes naopacke) i poprime oblik kosarice.

  34. #34
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    ma daj! to mi je sf
    ja nisam baš dobra s oblikovanjem prhkog tijesta, fino mi je, ali oblici primitivni

  35. #35
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    Quote Originally Posted by vertex View Post
    *mamica*, pa šta si ti u Splitu?
    Ja mislim na La maison de Sarah na rivi, u početku ju je držao pravi živi Francuz Ali mislim da nisam viđala da rade s jabukom, možda je to novo .
    Ili će ti misliš na Creme de la Creme, kod kina Karaman? Oni imaju male crostate od jabuke i karamele i stvarno su odlične.
    vidi ti ovaj split, koje fensi šmensi slastičarne ima
    Last edited by cvijeta73; 30.05.2014 at 11:21.

  36. #36
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Quote Originally Posted by cvijeta73 View Post
    vidi ti ovaj split, koje fensi šmensi slastičarne ima
    Šta si ti mislila, da sam ja od bijesa na vježbačkoj temi?

  37. #37

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,687

    Default

    Ja sam radila takvu vocnu tortu, tijesto sam kupila gotovo. Kad se ohladilo stavila sam gore ohladjenu kremu od vanilije koju sam ipak sama skuhala i na kraju voce: maline, borovnice i jagode na pola. Nisam prelijevala s nicim, jelo se isti dan predvecer i bilo je taman, tijesto se nije lomilo a voce je ostalo svjeze (njega sam stavila zadnjeg, mozda sat vremena prije posluzivanja). Ako je voce frisko i cvrsto moze tako stajati, pogotovo ove uzgajane borovnice npr.

  38. #38
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    ja sam radila onu gustu slastičarsku kremu s jajima i na te ravne krugove kroz vrećicu natiskala hladnu kremu u krugove i gore složila voće,samo treba paziti da je dobro osušeno. Sve složeno sam premazala tim prokuhanim pekmezom i stavila na vrh listić mente. Sve skupa je bilo u papirnatim košaricama i lako se jelo. Nije niš ostalo. Može se i ona prozirna glazura iz dma premazati ksitom tanko umjesto pekmeza isto je sjajno.

  39. #39
    Suzizana's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,194

    Default

    AdioMare uzmeš manje kalupe za mufine (one pojedinačne ko za šape) okreneš ih naopačke, izrežeš krugove od tijesta i prebaciš tijesto odozgora preko kalupa. kad je pečeno kalup samo izvadiš.
    Last edited by Suzizana; 31.05.2014 at 21:32.

  40. #40
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    hvala vam svima
    priznajem da na kraju nisam radila košarice nego princes krafne.
    moram ih prvo u miru isprobati za doma.
    kad budem znala što i kako, onda ću se hvaliti s njima.

  41. #41

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,530

    Default

    AM, palo mi je na pamet, zašto ne bi pogledala recept koji je davno stavila n.grace za pitu od borovnica ? Ima sve što ti tražiš : podlogu od prhkog tijesta, voće i fini vanilin preljev. Samo umjesto pite od sastojaka napraviš košarice s punjenjem. Ja u tu pitu uvijek dodam i malo Ledovog smrznutog šumskog voća i bude mi super.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •