Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Bechamel umak - veća količina

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno Bechamel umak - veća količina

Dakle, dosad sam uvijek radila lazanje za max 4 ljudi i odokativno radila bechamel umak - malo brašna zaprženog na maslacu, dodano mlijeko da prokuha, malo soli, bibera i muškantnog oraščića i to je to.

Sada ću raditi za osmero ljudi u velikom plehu od pećnice i treba mi točan recept za tu količinu. Jer, jednom sam pokušala napraviti veću količinu i to ni na što nije sličilo.

Molim pomoć!

Bubimitka81 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Ne znam tocan recept, ali znam da za nas dvoje (puuuno jedemo), potrosim litru mlijeka za besamel i oko 400 gr mljevenog mesa, s tim da ostane za jos jednu osobu...

Sent from my iPhone using Tapatalk

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

BEŠAMEL

2 l mleka
    1 dl ulja
    100 g putera
    200 g brašna
    1-2 kašičice soli

Zagrejati mleko da proključa. Dok se mleko greje staviti u dublji lonac ulje i puter i uključite ringlu na maksimum. Kad se puter otopi sipajte brašno i so. Kad brašno počne da "vri" sipajte proključalo mleko, i mikserom mutiti 2 minuta. Sklonite sa vatre i mutite još jedan minut. Bešamel je gotov.

Ukoliko vas ovakav način pripreme užasava, jer se bojite da sipate ključalo mleko na brašno koje i samo ključa, pa još i mikser u sve to da stavite, evo i obrnutog načina. Sipajte ovo brašno u mleko, kao što sipate zapršku u pasulj. Mikser uključite slobodno na najveću brzinu i miksirajte 2 minuta, jer se na taj način nikad neće stvoriti grudvice. Ako se bojite da će to vrelo mleko da vam prsne u lice i da će da vam ispeče ruku dok miksirate, budite sigurni da se to neće dogoditi. Evo zašto. Ako su četkice miksera skroz zagnjurene u mleko, onda nema prskanja. Ako ih vadite iz mleka i pre nego što se zaustave, e onda može da vam se desi i da mleko. tj. bešamel, prska i po vama i po kuhinji. Zato nemojte to raditi.

ja radim ovako za nas četvero ali duplo manje. i budo jako sočno, pa pretpostavljam da je ovo dovoljno za veliki protvajn, a možda možeš još povećati za 50%.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

btw, to je po ovom receptu i najbolja je lazanja na svijetu!file:///Users/ivanakekin/Desktop/recepti/Provereni%20recepti.%20Cooks%20and%20Bakes:%20Laza nja.webarchive

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

cikla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Slično i ja pravim, samo uvek manju količinu. Na pola litre mleka 50 g maslaca i 50 g brašna, malo muskatnog oraha i soli po ukusu, a za lazanje dodam i 50 g rendanog sira. To mi je mera za četvoro.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Uf, ovaj je napravio cijelu filozofiju od lazanja ali hvala na linku, iskoristit ću njegov recept za bešamel.

Sa ostatkom ću eksperimentirati drugi put, sada idem sa provjerenim receptom. Nisam dosad čula da poriluk i paprike idu u lazanje.

Inače, vidim da on piše da bechamel stavlja samo na vrh, ja uvijek slažem red kore, red paradajiz sosa s mljevenim, red nekoliko vrsta naribanog sira, red bechamela,itd.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja stavim 10-12 dag maslaca, isto toliko brašna, popržim, zalijevam mlijekom cca 1,5 litru
    stavim muškatni oraščić, papar, sol

kada slažem stavim malo bešamela na dno, pa tijesto, meso, bešamel, tako 3 reda, na vrh tijesto, pa bešamel i onda još gore naribam sir

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

on stavlja bešamel u svaki sloj isto.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •