-
Bechamel umak - veća količina
Dakle, dosad sam uvijek radila lazanje za max 4 ljudi i odokativno radila bechamel umak - malo brašna zaprženog na maslacu, dodano mlijeko da prokuha, malo soli, bibera i muškantnog oraščića i to je to.
Sada ću raditi za osmero ljudi u velikom plehu od pećnice i treba mi točan recept za tu količinu. Jer, jednom sam pokušala napraviti veću količinu i to ni na što nije sličilo.
Molim pomoć!
-
Ne znam tocan recept, ali znam da za nas dvoje (puuuno jedemo), potrosim litru mlijeka za besamel i oko 400 gr mljevenog mesa, s tim da ostane za jos jednu osobu...
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
BEŠAMEL
2 l mleka
1 dl ulja
100 g putera
200 g brašna
1-2 kašičice soli
Zagrejati mleko da proključa. Dok se mleko greje staviti u dublji lonac ulje i puter i uključite ringlu na maksimum. Kad se puter otopi sipajte brašno i so. Kad brašno počne da "vri" sipajte proključalo mleko, i mikserom mutiti 2 minuta. Sklonite sa vatre i mutite još jedan minut. Bešamel je gotov.
Ukoliko vas ovakav način pripreme užasava, jer se bojite da sipate ključalo mleko na brašno koje i samo ključa, pa još i mikser u sve to da stavite, evo i obrnutog načina. Sipajte ovo brašno u mleko, kao što sipate zapršku u pasulj. Mikser uključite slobodno na najveću brzinu i miksirajte 2 minuta, jer se na taj način nikad neće stvoriti grudvice. Ako se bojite da će to vrelo mleko da vam prsne u lice i da će da vam ispeče ruku dok miksirate, budite sigurni da se to neće dogoditi. Evo zašto. Ako su četkice miksera skroz zagnjurene u mleko, onda nema prskanja. Ako ih vadite iz mleka i pre nego što se zaustave, e onda može da vam se desi i da mleko. tj. bešamel, prska i po vama i po kuhinji. Zato nemojte to raditi.
ja radim ovako za nas četvero ali duplo manje. i budo jako sočno, pa pretpostavljam da je ovo dovoljno za veliki protvajn, a možda možeš još povećati za 50%.
-
btw, to je po ovom receptu i najbolja je lazanja na svijetu!file:///Users/ivanakekin/Desktop/recepti/Provereni%20recepti.%20Cooks%20and%20Bakes:%20Laza nja.webarchive
-
-
Slično i ja pravim, samo uvek manju količinu. Na pola litre mleka 50 g maslaca i 50 g brašna, malo muskatnog oraha i soli po ukusu, a za lazanje dodam i 50 g rendanog sira. To mi je mera za četvoro.
-
-
ja stavim 10-12 dag maslaca, isto toliko brašna, popržim, zalijevam mlijekom cca 1,5 litru
stavim muškatni oraščić, papar, sol
kada slažem stavim malo bešamela na dno, pa tijesto, meso, bešamel, tako 3 reda, na vrh tijesto, pa bešamel i onda još gore naribam sir
-
on stavlja bešamel u svaki sloj isto.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma