-
Darovni ugovor roditelju
Trebam savjet.
Prije nekog vremena muž mi je otišao u inozemstvo i za koji tjedan idemo i mi za njim. Prije odlaska mi je ostavio punomoć koja mi, između ostaloga, omogućuje da prodam ili darujem auto koji glasi na njega.
E sad. Meni auto treba do zadnjeg dana pa sam htjela auto darovati svojem ocu pa da ga on kasnije proda ili kako god. No sad vidim da bi u tom slučaju on trebao platiti porez na taj auto. Auto je star 11 godina, ali se bojim da bi mu kataloška procjena (iako nigdje na internetu na mogu naći pouzdanu katalošku cijenu za baš naš model) bila dosta viša od prave vrijednosti. Ima li načina da izbjegnemo plaćanje poreza ili da ga barem umanjimo koliko je to moguće. Mogu li mu ja umjesto darovnog ugovora dati drugu punomoć na temelju svoje punomoći da upravlja automobilom i da ga eventualno s vremenom proda? Dakle, je li moguća punomoć na temelju punomoći?
-
-
Ha, vidiš, to mi nije palo na pamet. Sad bi samo trebalo vidjeti je ti to u konačnici isplativo (i novčano i vremenski) s obzirom da je riječ o 11 godina starom autu. Hvala.
-
ja mislim da se porez ne plaća ako je darovni ugovor tj ako ga daruješ nekome u krvnom srodstvu, moj tata je bratu darovao auto i samo je platio novu prometnu i knjižicu vozila
-
Ako roditelj daruje djetetu, ne plaća se. Ali ako dijete daruje djetetu, plaća. U našem slučaju ne bi bilo poreza na dar (jer je vrijednost auta ispod 50 000 kn), ali nema oslobođenja od poreza na promet automobilima (5% od procijenjene vrijednosti).
-
jesi to provjerila, mislim da se ipak ne plaća tih 5%, i nema veze što djete daruje roditelja
-
Pa gledala sam u brošurama porezne. Riječ je o 2. nasljednom redu, gdje, kažu, nema oslobođenja.
-
provjeri još jednom u poreznoj, brošura ti je stara 2 godine
-
Hoću.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma