Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Darovni ugovor roditelju

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno Darovni ugovor roditelju

Trebam savjet.

Prije nekog vremena muž mi je otišao u inozemstvo i za koji tjedan idemo i mi za njim. Prije odlaska mi je ostavio punomoć koja mi, između ostaloga, omogućuje da prodam ili darujem auto koji glasi na njega.

E sad. Meni auto treba do zadnjeg dana pa sam htjela auto darovati svojem ocu pa da ga on kasnije proda ili kako god. No sad vidim da bi u tom slučaju on trebao platiti porez na taj auto. Auto je star 11 godina, ali se bojim da bi mu kataloška procjena (iako nigdje na internetu na mogu naći pouzdanu katalošku cijenu za baš naš model) bila dosta viša od prave vrijednosti. Ima li načina da izbjegnemo plaćanje poreza ili da ga barem umanjimo koliko je to moguće. Mogu li mu ja umjesto darovnog ugovora dati drugu punomoć na temelju svoje punomoći da upravlja automobilom i da ga eventualno s vremenom proda? Dakle, je li moguća punomoć na temelju punomoći?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Prepiši auto na sebe, tj daruj od muža sebi, i onda daj tati punomoć. Morat ćeš napraviti novu saobraćajnu i novu punomoć.
    Auto možeš dati na procjenu, tada ti vrijednost bude manja od kataloške, jer uračunaju ako je nešto pogrebano, rasparano, pohabano. Iako, i procjenu treba platiti

Nema bez bacanja soldi

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ha, vidiš, to mi nije palo na pamet. Sad bi samo trebalo vidjeti je ti to u konačnici isplativo (i novčano i vremenski) s obzirom da je riječ o 11 godina starom autu. Hvala.

Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

ja mislim da se porez ne plaća ako je darovni ugovor tj ako ga daruješ nekome u krvnom srodstvu, moj tata je bratu darovao auto i samo je platio novu prometnu i knjižicu vozila

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ako roditelj daruje djetetu, ne plaća se. Ali ako dijete daruje djetetu, plaća. U našem slučaju ne bi bilo poreza na dar (jer je vrijednost auta ispod 50 000 kn), ali nema oslobođenja od poreza na promet automobilima (5% od procijenjene vrijednosti).

Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

jesi to provjerila, mislim da se ipak ne plaća tih 5%, i nema veze što djete daruje roditelja

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Pa gledala sam u brošurama porezne. Riječ je o 2. nasljednom redu, gdje, kažu, nema oslobođenja.

Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

provjeri još jednom u poreznoj, brošura ti je stara 2 godine

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Hoću.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor