Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: Spontani pobacaj odredjenog spola

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno Spontani pobacaj odredjenog spola

Pozdrav! Nakon moje trece biokemijske trudnoce, prijateljica mi je rekla da je i ona imala nekoliko za redom dok nije zacela drugu kcer napokon. Uvjerena je da ne moze nositi djecake. Moja druga frendica, majka sestero kceri je isto uvjerena da je svaki puta, kad je imala spontani nosila djecaka i da njeno tijelo ne moze nositi decke. S druge strane, prijateljica moje mame ima 5 sinova i isto tako je imala nekoliko spontanih. Vjeruje da je bila rijec o djevojcicama. Ja imam jednu kcer i pitam se mogu li nositi musko djete, jesu li sve to bapske price i zna li itko na ovom forumu ista o tome?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Imam i sinove i kćer. I spontane. Ukupno sedam trudnoća. Troje djece. Tako da, kod mene spol nema veze. Ovo je moj osobni primjer.

Znanstveno nema ni jednog dokaza u prilog tvoje tvrdnje. Naravno, postoje neke bolesti vezane za spol, ali dokaza o povezanosti spontanog pobačaja i spola djeteta nema.

Naravno da je drugačije napraviti u svom tijelu dječaka ili djevojčicu. Za dječaka treba i testosteron, kojeg muški fetusi izlučuju. Nisam više sigurna u detalje, trebala bih to opet pročitati, da ne bih dala krive informacije.
    Našla sam nešto pa kopiram:

•Do 7. tjedna nakon oplodnje nema diferencijacije: svi fetusi, bez obzira na genetski spol, imaju isti par struktura, tzv. prvobitne gonade
    •Svaka prvobitna gonada ima koru i srž, pri čemu se od kore može razviti jajnik, a od srži testis

•Kod muškog se fetusa razvijaju testisi pod utjecajem SRY gena (sex determining region of the Y chromosome) lociranog na Y kromosomu, koji izaziva lučenje H-Y antigena → srž prvobitnih gonada se razvija u testise
    •Ako H-Y antigen nije prisutan, stanice kore prvobitnih gonada automatski će se razviti u jajnike koji proizvode jajašca

•Ključan faktor razvoja spolnih žlijezda je prisutnost H-Y antigena:
    Šest tjedana nakon oplodnje i muški i ženski fetusi imaju dva potpuna kompleta reproduktivnih kanala – prekursora unutarnjih spolnih organa: muške Wolffove cjevčice i ženske Müllerove cjevčice

•U 3. mjesecu muškog fetalnog razvoja testisi luče testosteron i MIS – tvar koja inhibira Müllerove cjevčice.
    ØTestosteron → razvoj Wolffovih cjevčica iz kojih se razvijaju muški unutarnji spolni organi (sjemenski mjehurići, sjemenovod, prostata), a testisi se spuštaju u skrotum
    ØMIS → Müllerove cjevčice atrofiraju.

•Jajnici ne proizvode androgene, tako da Wolffove cjevčice degeneriraju, a iz Müllerovih se razvijaju ženski unutarnji spolni organi (maternica, jajovodi, gornji dio vagine)

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Mislim da mi je žužy pricala nekaj na tu temu...ajde neka se javi, ali mislim da postoji to.Nacula sma par puta nekaj slicnoga.

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Da, zanimljiva tema. Eto, nasla sam na BBC stranici o nesto o tome da ako prvo nosis decka da je povecana vjerojatnost od pobacaja djecaka:
    http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/5094676.stm

Beti, hvala na opseznom objasnjenju. To sam si i ja nekak mislila, jer se svi embrici prvo razvijaju kao curke.

kriszg, cekamo zuzi sa njenom pricom

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Yummy_mummy prvotno napisa Vidi poruku
    Pozdrav! Nakon moje trece biokemijske trudnoce, prijateljica mi je rekla da je i ona imala nekoliko za redom dok nije zacela drugu kcer napokon. Uvjerena je da ne moze nositi djecake. Moja druga frendica, majka sestero kceri je isto uvjerena da je svaki puta, kad je imala spontani nosila djecaka i da njeno tijelo ne moze nositi decke. S druge strane, prijateljica moje mame ima 5 sinova i isto tako je imala nekoliko spontanih. Vjeruje da je bila rijec o djevojcicama. Ja imam jednu kcer i pitam se mogu li nositi musko djete, jesu li sve to bapske price i zna li itko na ovom forumu ista o tome?

Stvarno se može dogoditi da bude problem sa zanošenjem jednog spola. Genetičar bi znao odgovor na to. KBC Rebro - može se na uputnicu obaviti savjetovanje kod genetičara + kariogram. Ne znam detalje, ali postoje spolno vezani geni, pa ako tu ima nekih problema, može biti da je žena u pravu i da ne može iznijeti trudnoću određenog spola.

žužy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Hm...da,čula sam i ja tu priču.
    U biti je tu bubu meni pred par god. stavila u uho moja ex šefica,čija rodica je navodno imala više spontanih i svaki put je bio isti spol. E sad,ne sječam se više kojeg,i kako su utvrdili spol..jer mislim da to nemru i ne rade u ranom spontanom. (ili?)
    Nakon mojih izgubljenih trudnoča,iščitavala sam sve i svašta,uglavnom nalazila na priče i ništa znanstveno dokazano.
    Idemo genetičaru za dva tjedna,baš ga budem pitala o tome.

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Peterlin, hvala na savijetu. Ne zivim u RH, tako da ne mogu na rebro, ali cu definitivno traziti uputnicu za geneticara. Inace me doktor salje u fertility clinic. Ne znam da li je geneticar ukljucen u sve to, ali bi bilo dobro ispitati.
    Ovo sve zapravo pisem jer smo prvo dijete (curu) radili na principu kineske teorije (cure se rade pred ovulaciju, jer do nje jedino zenski spermici prezive), ovaj put smo zeljeli decka (ovulacija-muski su brzi od curki pa brze dodju do jajasca). U 4 mjeseca sam 3 puta bila trudna i pobacila. Tako da me bas zanima...

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Citiraj žužy prvotno napisa Vidi poruku
    U biti je tu bubu meni pred par god. stavila u uho moja ex šefica,čija rodica je navodno imala više spontanih i svaki put je bio isti spol. E sad,ne sječam se više kojeg,i kako su utvrdili spol..jer mislim da to nemru i ne rade u ranom spontanom. (ili?)
    Nakon mojih izgubljenih trudnoča,iščitavala sam sve i svašta,uglavnom nalazila na priče i ništa znanstveno dokazano.
    Mislim da se spol djeteta u bilo kojem stadiju moze iscitati, posebice ako je rijec o pobacaju i imaju uzorak tkiva. U trenutku zaceca je spol odredjen, tako da ima smisla. Javi obavezno sto je geneticar rekao.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Yummy_mummy prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo sve zapravo pisem jer smo prvo dijete (curu) radili na principu kineske teorije (cure se rade pred ovulaciju, jer do nje jedino zenski spermici prezive), ovaj put smo zeljeli decka (ovulacija-muski su brzi od curki pa brze dodju do jajasca).
    ti to stvarno ozbiljno il nas zezaš?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ti to stvarno ozbiljno il nas zezaš?
    Ne zeza te. To je stvarno tako, ali radi se o tome da povećaš ŠANSE za jedan ili drugi spol, nikako se ne može tvrditi da je to 100%.

Nije napisala i da se dečki rade "po pesjem" zbog dublje penetracije - smanjuje se put punoglavcima, a cure u misionarskom položaju.

Pa to su stare stvari - Billings-ova metoda malo proširena (praćenje cervikalne sluzi da se ustanovi ovulacija, pa za cure dan-dva prije očekivane ovulacije, za dečke na sam dan ovulacije - koristiti toplomjer). Ne da mi se sad pretraživati. Imala sam doma neku knjižicu s tim još prije 35 godina.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj žužy prvotno napisa Vidi poruku
    Kako možeš reći da nije ništa znanstveno dokazano??? To nisu priče. Nisam ni ja liječnik ni biolog genetičar, ali znam nešto o tome i to su poznate stvari.

Ima zaista spolno vezanih bolesti koje se tako nasljeđuju. Kod nekih je jedan spol nositelj (ali ne obolijeva) a drugi obolijeva. Hemofilija u kraljevskim europskim porodicama ti je tipičan primjer.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo malo teorije "za raju" o spolno vezanim bolestima: http://hr.wikipedia.org/wiki/Naslje%...u_%C4%8Dovjeka

Ako je tako nešto u pitanju, treba problem učestalih spontanih istog spola shvatiti ovako: majka priroda zna bolje zašto neki plodovi budu odbačeni, a i bolje je da je tako.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ne zeza te. To je stvarno tako, ali radi se o tome da povećaš ŠANSE za jedan ili drugi spol, nikako se ne može tvrditi da je to 100%.

.
    a da, valjda. biće je taj "planski" mozak toliko udaljen od mog da mi izgleda kao šala da bi se netko time bavio. ajd da imam doma 4 sina, al za prvo dijete...al svakom svoje veselje, da bi riječ rekla

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    a da, valjda. biće je taj "planski" mozak toliko udaljen od mog da mi izgleda kao šala da bi se netko time bavio. ajd da imam doma 4 sina, al za prvo dijete...al svakom svoje veselje, da bi riječ rekla
    Slažem se... ali eto - znam teoriju, a uostalom sad sam vidjela i da piše i na Rodinom portalu (he he he):http://www.roda.hr/article/read/curi...pitanje-je-sad

U praksi, tak sam dugo čekala prvo dijete da mi je bilo potpuno ravno do Jadrana kojeg će biti spola, a bome smo imali vremena i prilike isprobati i vrlo široki spektar položaja . Za drugo isto. Zdravi su - to je najbitnije.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 17.06.2014. at 14:14

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Peterlin, mislim da je žužy vise mislila kako nije znanstveno istrazivala vise nacula onako iz druge price, beti je napisala da nema dokaza izmedu spontanih i spola.Ja sam isto nacula ali nisam isla istrazivati.U svakom slucaju zanimljiva teorija.

Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Meni je ta teorija o bržim-muškim i izdržljivijim-ženskim spermićima uvijek bila nevjerojatna, kako to da se onda iz IVF-a ne rađaju pretežno muška djeca

phiphy avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Argente, ja mislim da se tu radi o premalom prostoru da bi brzina došla do izražaja .

Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Misliš prostornom ili vremenskom? Jel se zna o kojim je brzinama riječ kod spontane oplodnje, možda su nanosekunde u pitanju )

phiphy avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Prostornom pa brzina ne igra ulogu, svi su oni tu negdje, in the neighborhood . A i vremenskom pa izdržljivost i dugovječnost ne igraju ulogu.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku

Znanstveno nema ni jednog dokaza u prilog tvoje tvrdnje. Naravno, postoje neke bolesti vezane za spol, ali dokaza o povezanosti spontanog pobačaja i spola djeteta nema.
    Paaa, ovo nije baš tačno? Ključna stvar je da postoje bolesti, ili, radije, genetičke anomalije vezane za odr. pol.
    Ako su te anomalije takve da embrion određenog pola nije vijabilan, dovode upravo do pobačaja odr. pola.
    Za ovo bih se prisetila primera u životinjskom svetu, ali treba prvo da pogledam linkove na temi, možda je negde već nabrojano.
    Za ljude ne mogu da se setim konkretnog primera, ali sigurno da savetovanje sa genetičarem ne bi bilo naodmet. (uostalom, ono se i preporučuje nakon učestalih spontanih, zar ne?)
    I ne treba zanemariti činjenicu, kako je neko već rekao, da su rani stadijumi embriona bespolni samo NAIZGLED. Genetički, pol deteta je određen pri samom oplođenju i nije promenljiv. To, kako će se razviti polni organi, je sasvim neka druga priča.
    Inače, po tim teorijama o "planiranju" pola deteta, pozama i ovulaciji, ja bih trebala da sam dobila decu obrnutim redosledom od onog što imam-cura bi trebala da bude muško, a sin žensko .
    Posljednje uređivanje od pulinka : 18.06.2014. at 12:03

žužy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Kako možeš reći da nije ništa znanstveno dokazano??? To nisu priče. Nisam ni ja liječnik ni biolog genetičar, ali znam nešto o tome i to su poznate stvari.
    Nisam napisala da nije ništa znan. dokazano več da ja nisam naišla na ništa takvo...sad eto više ne mogu nači niti ono što sam prije čitala.
    A evo i tu raspravljamo o tome,tako da sam uvjerena da ima nešto u tome.

žužy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Citiraj Argente prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je ta teorija o bržim-muškim i izdržljivijim-ženskim spermićima uvijek bila nevjerojatna, kako to da se onda iz IVF-a ne rađaju pretežno muška djeca
    Da,to je i meni više puta palo na pamet dok bi čitala o tome kako napraviti npr. curicu...i sve te štorije treba uzeti sa rezervom.
    Poznato je da ženski malci kakti duže žive...a ja se sjetim svoje frendice koja se posexala u nedjelju a ovulirala u utorak il srijedu i sad nosi dečeca.

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Eh pulinka, nista ocito nije 100% sigurno,makar, znam jedan par koji je po tom principu zelio imati prvo dva decka, onda dvije cure. Idu ovim redosljedom: decko, decko, cura...vidjet cemo cetvrto kojeg ce biti spola...za sad im ide to planiranje... ja sam isto sretna sto curku imam. Decki se ne bi zeljeli sminkati i uredjivati sa mamom

Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Tako je pulinka, tome služi PGD metoda (koja se u HR još ne radi, naši parovi se upućuju u Češku).

Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

yummy, a probaj, šanse su ti 50% (jako originalno, znam :lool)

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Lol argente, istina! Makar, dok se ne pospominjem sa gosponom geneticarem apstiniram od trudnoce . Na kraju krajeva se sve ionako svodi na to da samo nek je zdravo, veselo i rodjeno u punom terminu

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •