Results 1 to 10 of 10

Thread: Iznajmljivanje stana od osobe iz inozemstva

mishekica's Avatar

Default Iznajmljivanje stana od osobe iz inozemstva

Pružila nam se prilika da povoljno iznajmimo super stan, no problem je što vlasnici žive u Njemačkoj i nemaju namjeru u neko skoro vrijeme uopće dolaziti u Hrvatsku.
    Stan bismo iznajmili uz ugovor i, naravno, prijavu.
    Kako to izvesti?

Mogu li vlasnici dati punomoć nekome u Hrvatskoj (imaju osobu od povjerenja) da umjesto njih s nama potpiše ugovor i prijavi nas u policiji? Kako dati tu punomoć (u konzulatu ili negdje drugdje)? Zvala sam Petrinjsku, ali mi se tamo nitko ne javlja.

Kako se rješava plaćanje poreza? Oni imaju hrvatsko državljanstvo, usput rečeno. Možemo li mi nekako uplaćivati to umjesto njih, tj. da dio novca za porez dajemo poreznoj, a ostatak od stanarine njima na račun?

Je li velika provizija za uplaćivanje novca za stanarinu na inozemni račun, svaki mjesec?

Ako se dogovorimo da im odjednom platimo stanarinu za, recimo, godinu dana unaprijed, kako se to riješi na poreznoj?

Vjerojatno imam još pitanja, ali dosta je za početak.

Osoblje foruma spajalica's Avatar

Quote Originally Posted by mishekica View Post

Kako se rješava plaćanje poreza? Oni imaju hrvatsko državljanstvo, usput rečeno. Možemo li mi nekako uplaćivati to umjesto njih, tj. da dio novca za porez dajemo poreznoj, a ostatak od stanarine njima na račun?

nama dolazi porez za stan koji iznajmljujemo, na adresu na koju smo prijavljeni, svaki mjesec stize uplatnica. dakle ne stize nam na stan koji iznajmljujemo, vec na adresu koja nam je u poreznoj.

Elly's Avatar

Pružila nam se prilika da povoljno iznajmimo super stan, no problem je što vlasnici žive u Njemačkoj i nemaju namjeru u neko skoro vrijeme uopće dolaziti u Hrvatsku.
    Stan bismo iznajmili uz ugovor i, naravno, prijavu.
    Kako to izvesti?

Mogu li vlasnici dati punomoć nekome u Hrvatskoj (imaju osobu od povjerenja) da umjesto njih s nama potpiše ugovor i prijavi nas u policiji? Kako dati tu punomoć (u konzulatu ili negdje drugdje)? Zvala sam Petrinjsku, ali mi se tamo nitko ne javlja.

Je li velika provizija za uplaćivanje novca za stanarinu na inozemni račun, svaki mjesec?

Ako se dogovorimo da im odjednom platimo stanarinu za, recimo, godinu dana unaprijed, kako se to riješi na poreznoj?

Vjerojatno imam još pitanja, ali dosta je za početak.
    Mogu ti pomoci sa dijelom odgovora, no imaj na umu da je u obrnutom smjeru, jer sam najmodavac (a ti najmoprimac).
    Imam podstanara Talijana koji samo povremeno dolazi jer suradjuje sa jednom drzavnom ustanovom.
    Ugovor smo potpisali u Italiji, ja sam ga odnijela na ovjeru kod javnog biljeznika i u poreznu upravu, a na policiju smo otisli prvi puta kad je dosao prijaviti boraviste.
    Za ugovor treba OIB no ako su hrvatski drzavljani, imaju ga.
    Na moju adresu i naravno ime stizu uplatnice za placanje poreza - pa mozete s njima dogovoriti da uplatnice nosite platiti vi. Porez se placa putem uplatnica (Internet bankarstvom, na FINI, na banci, itd.) - pa nije problem da to plati netko drugi umjesto njih, ako ste se tako odgovorili.
    On mi je uplatio stanarinu za cijelu godinu dana, s obzirom na EU (hocu reci da su bankovne naknade sada manje, a kod nekih banka ih ni nema kod placanja nalogom) platio je proviziju banci samo par eura.
    Sa porezne uprave ti svejedno posalju uplatnice mjesec po mjesec, bez obzira na to sto je stanarina placena odjednom.
    Last edited by Elly; 09.06.2014 at 13:51.

Elly's Avatar

Sto se placanja troskova tice, dao mi je akontaciju za troskove (takodjer poslanu direktno bankovnim nalogom), od koje ja svaki mjesec - odnosno kad dodje - skidam iznos koji je potrosio, javljam mu stanje i po stavkama i koliko mu jos ostaje na ime akontacije.

Freja's Avatar

Mogu dati punomoć nekome ovdje koji sve može obavljati umjesto njih, uključujući i prijavu na policiju. Važno je da u punomoći točno piše na koji se stan punomoć odnosi (ne samo adresa nego i kratki opis).

mishekica's Avatar

Hvala vam svima. Mislim da sam manje-više dobila odgovore na sva pitanja.
    Samo mi još pojasnite gdje i kako mogu dati punomoć (konzulat?). Znam kad smo mi jednom davno davali nekakvu punomoć da se to moralo ovjeriti kod javnog bilježnika, a, kao što rekoh, oni neće tako skoro u Hrvatsku.

Freja's Avatar

Oni mogu u konzulatu, da.

jelena.O's Avatar

a dal dobivaš garanciju da je stan njihov i da si godinu dana mirna ak unapred platiš?

mishekica's Avatar

Kako to misliš? Pa potpisali bismo takav ugovor, da je stanarina tolika i da ćemo je uplatiti unaprijed za toliko i toliko. Uostalom, platila bih na račun. Ja na ruke (više) nikom ne dajem. Barem ne tako velike cifre.
    Poznajem ljude i znam da je stan njihov. Svojedobno smo živjeli u stanu kod ljudi čije prezime uopće nismo znali, tako da je ovo mačji kašalj.

Elly's Avatar

Kako to misliš? Pa potpisali bismo takav ugovor, da je stanarina tolika i da ćemo je uplatiti unaprijed za toliko i toliko. Uostalom, platila bih na račun. Ja na ruke (više) nikom ne dajem. Barem ne tako velike cifre.
    Poznajem ljude i znam da je stan njihov. Svojedobno smo živjeli u stanu kod ljudi čije prezime uopće nismo znali, tako da je ovo mačji kašalj.
    Odgovaram Jeleni, no nadovezijem se na mishekicu: na policiji kod prijave promjene adrese vlasnik stana mora dati izjavu da je stan kojeg daje u najam tome-i-tome u njihovom vlasnistvu, inace odgovaraju financijski.
    Last edited by Elly; 10.06.2014 at 08:56.