Zuska prvotno napisa
Dajte ljudi... Nečije (ne)obrazovanje nije garancija pismenosti i obrnuto, niti su svi SSS nepismeni, kao što nisu ni svi VSS pismeni, ali veća je vjerojatnost da će oni više obrazovani biti pismeniji, to je notorna činjenica.
Slažem se s curama, pismenost treba istaknuti, barem na razgovoru, jer se ona, na žalost, ne podrazumijeva, a s tim poslodavci koji zapošljavaju osobe za uredske poslove često imaju problema (neovisno o SS). U nekoliko sam navrata biti poslodavac i jedino što znam da se ništa ne podrazumijeva, pa ni, primjerico, to da svi stariji studenti novinarstva budu elementarno pismeni, a studenti prava poznaju osnove političkog sustava zemlje.
A sad on topic.
Ekoi, brišite van.
Mladi ste, na pragu 30-tih, pred vama je život. Ta sam koja je godinama govorila da nema teoretske šanse da odem van, a imala sam dosta šansi, jer sam smatrala da je samo pitanje godine kad će nam krenuti na bolje. I nisam sjedila skrštenih ruku čekajući to bolje. Sad, nakon 20 ili 15 godina, mogu reći, kakav zajeb! Kakvo bolje? Nema ovdje bolje. Samo godine koje lete.
Piše Zekana: "a jesam zaposlena i stvarno volim tu privilegiju".
Privilegiju? Mlada, obrazovana osoba posao smatra privilegijom, umjesto da za osobu u naponu snage bude normalno da radi i da posla ima. To je naša sadašnjost, i ne samo naša...
Prošle godine sjedili smo na jednoj kavi...mi od 35 do ranih 40-tih. Svi pametni i radišni, zaposlene su bile samo osobe koje rade u državnom sektoru ili lokalnoj samoupravi i neprofitnim organizacijama. Cura, pravnica, taman dobila otkaz u firmi koja je išla u stečaj. Frend, vlasnik građevinske firmice, bez kune u džepu, 5 godina se bori da održi svojih 10 radnika zaposlenima (jer svi imaju obitelji) pod cijenu svoga zdravlja, svojih sijedih, svog privatnog života, postao je vlastita sjena; drugi frend bio samostalni obrtnik, jako marljiv i stručan majstor, zatvorio obrt, nije mu se isplatilo, sad obavlja poslove na sto strana, daleko je to od života, štednje i zarade, više je bez para nego s parama.... i tako bih mogla još nabrajati. A živim u jednom od najrazvijenijih dijelova zemlje, kako je tek drugdje...?
Ja sam dijete privatnika, dragi mi je poduzetnik, mnogi frendovi i frendice (bili) isto. Krvavo rade, mnogi su propali, zatvorili se, mnogi su na rubu. Samo neki rade dobro, ali to su oni koji su ušli u kolo rada na hrvatski način, mislim da se razumijemo na što mislim. Obrtnici su se masovno pozatvarali posljednjih godina...nakon što su ušli u goleme dugove jer si nisu plaćali doprinose. Jučer dečko u Lidlu blagajnici objašnjava da je na Zavodu pa da sad skuplja boce, to je kao normalno. Jebbemu, pa ostvaruju nam se SF filmovi u kojima su ljudi s dna preživaljavali skupljajući i reciklirajući otpad, jedina je razlika što u tim filmovima nije bilo ovako sunčano...
Ja ne vidim svjetlo u tunelu za ovo društvo. Mislim, bit će možda bolje, ali ne našoj generaciji...
Odite ako možete, nigdje nije idealno, ali postoje društva u kojima se od svog rada može živjeti, u kojima država propisima ne koči privatnu inicijativu (bila ona profitnog ili neprofitnog karaktera), u kojima postoji nekakav plan, nekakva implementacija tog plana, nekakva odgovornost...
Sorry na pesimizmu, mada mislim da je to realizam.