Pokazuje rezultate 1 do 50 od 152

Tema: Turn the page

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja bih potpisala Zusku, ali iskreno mislim da Ekoi to baš i ne želi čuti. Svakom marljivom, vrijednom, učenom i poštenom čovjeku teže je prihvatiti činjenicu da je ovdje praktički bezvrijedan (bez veze) nego otići van i početi ispočetka.

Ali kao privatniku u Hrvatskoj... iz najuže perspektive mogu ti reći da je jaaaako teško vrijeme za to osim ako je to neki kreativni (i narodu zanimljiv) obrt na moru ili u Zagrebu. Mislim da je sve ostalo preteško održati na životu... a za to snalaženje...tako je nama svima. Nema više zanimanja koja su se radila 45 godina. Ljudi više ne odlaze s prvog posla u mirovinu. (osim ako su one, da izvinete guz... koje imaju druge parametre pri zapošljavanju....)

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Jutros sam vas čitala i dok sam se nakanila uključiti, rasprava je otišla u nekom sasvim novom smjeru.

Mi smo isto u razmatranju odlaska van, ali nas je strah. Mi smo ovako ziheraši po prirodi i sve svoje poteze višestruko analiziramo (zato još uvijek nismo digli kredit za stan ) pa smatramo da ne možemo otići probati, nego ili idemo (trajno) ili ne idemo.

No, situacija je grozna. I ja sam već odavno imala prilike otići (nekakve sigurne ponude su bile u igri), no nisam to učinila jer uvijek nađem neki tračak nade u ovu zemlju. Sad sam pak u situaciji da svakodnevno gledam obitelj i prijatelje kako iseljavaju (Austrija, Njemačka, Švicarska, Nizozemska, Belgija, Danska, Norveška, Kanada, Australija...) pa sam sve svjesnija činjenice da stvarno nije dobro i da stvarno nemamo perspektive.

Netko je spomenuo da je Hrvatska mala i da svi nosimo svoj dio odgovornosti. Slažem se s tim i uvijek to ističem. Dok god je ikome od nas u redu uzimati uredski pribor ili druge stvari s posla, biti prijavljen u Čakovcu, a živjeti i raditi u Zagrebu (manji prirez, jeftinija registracija, putni troškovi), iznajmljivati stan, a ne plaćati porez, naručiti se preko veze na pregled, potplatiti prometnog policajca... itd. da sad ne nabrajam sve poremećaje ovog društva koji su postali NORMALNI i UOBIČAJENI... dok god radimo takve stvari i dok god su nam takve stvari normalne, mi ne možemo naprijed. Ja sam u očima velike većine čudakinja jer mi ovakve stvari nisu normalne... i još prelazim cestu samo na zeleno.

Problem je što pravna država ne funkcionira. Najbanalniji primjer - imamo susjede koje tulumare svaku noć i smetaju cijeloj zgradi. Ljudi, općenito, nemaju inicijative i nitko im ne želi zvati policiju, nego se derače i lupaju im po radijatorima. Na kraju ne znaš smeta li ti više njihov tulum ili ovi što ih utišavaju. Mi zovemo policiju. Redovito. I oni redovito dođu, istjeraju van one koji tamo ne žive i to je to. Nema kazne, nema zapisnika. A osobe koje žive u stanu su (dam ruku u vatru za to) ilegalne, odn. nisu prijavljene.

I da, konkretan odgovor na pitanja iz prvog posta, nažalost, nemam.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj mishekica prvotno napisa Vidi poruku
    Netko je spomenuo da je Hrvatska mala i da svi nosimo svoj dio odgovornosti. Slažem se s tim i uvijek to ističem. Dok god je ikome od nas u redu uzimati uredski pribor ili druge stvari s posla, biti prijavljen u Čakovcu, a živjeti i raditi u Zagrebu (manji prirez, jeftinija registracija, putni troškovi), iznajmljivati stan, a ne plaćati porez, naručiti se preko veze na pregled, potplatiti prometnog policajca... itd. da sad ne nabrajam sve poremećaje ovog društva koji su postali NORMALNI i UOBIČAJENI... dok god radimo takve stvari i dok god su nam takve stvari normalne, mi ne možemo naprijed. Ja sam u očima velike većine čudakinja jer mi ovakve stvari nisu normalne... i još prelazim cestu samo na zeleno.
    Ali draga, isto ovo (još i više i gore jer izvoze dobar dio kapitala van zemlje i to sve više i više!) ti rade i Nijemci, i to upravo onih 30% koji drže 90% kapitala zemlje u svojim rukama! Nama, običnim smrtnicima, srednjoj klasi, ne smješi se nešto bolje sutra nigdje, pogotovo generaciji naše djece.

A što se tiče uzimanja uredskog pribora, naručivanja preko veze kod doktora, povalstice kod operacija, da li će te opirati premarijus ili tek mladac koji je završio sepcijalizaciju i sve tako redom, godinama sam živjela u uvjerenju da Njemci NISU takvi, dok malo pomalo nisam dolazila do spoznaje tu pa do spoznaje tamo, i skužila da toga ovdje IMA masovno, i vjeruj te mi na riječ, nije istina da Nijemac ne bi, bi, ali ne smije, i to je ono što vjerujem da ćeli naglasiti Zuska, samo tu je još ta značajna razlika, ako govorimo o kolektivu i kako diše kolektiv.

Naravno da se gospodarstveno i politčki, pa ni socijalno te dvije zemlje ne mogu usporediti, a ni brojčano, a ni povijesno, sve to igra ulogu pri razvoju, ali mnogo toga su izgradile neke prijašnje generacije Nijemaca, i zbog toga jeste Njemačka još uvijek jedno od najsnažnijih gospodarstava svijeta, i to je proces koji je trajao, ništa se to nije dogodilo preko noći, zato su se nakon II. sv. rata nevjerojatno brzo oporavili, što mnoge druge europske zemlje ne bi vjerojatno nikada, da ih je zadesilo to što je njih, kad danas bacimo pogled po Europi, ali to je bilo nekada i to su bile nekadašnje generacije.
    Današnje su sve više u modusu samo JA i samo KAPITAL.

Razlike između starih generacija Nijemaca i ovih mladih su nenormalno velike, ne biste vjerovali kolike. Ove stare su razmišljale na takav način - svi snosimo svoj dio odgovornosti - i razmišljali su kolektivno i što je dobro za njihovu zajednicu i društvo u cijelini. Ove mlade su sve više u modusu zdrpi i zbriši.

A još jedan, slijedeći problem koji se pojavio uz nestajanje srednje klase, je i njeno ISELJAVANJE. Vjerovali ili ne, i Njemci se masovno iseljavaju! Jer od svoga poštenog rada, više ovdje ne mogu živjeti. Biti danas vozač autobusa, frizer, pekar, prodavač, sekretarica, daktilograf..u Njemačkoj nije dobro, ti ljudi ne mogu od svojih pošteno zarađenih primanja vše preživjeti od mjeseca do mjeseca! I to vam je ukratko današnja slika Njemačke.

Drugim riječima globalna geo politčka slika se mijenja i mijenjat će se i dalje. Njemci se iseljavaju u nordijske zemlje, Kanadu, USA, Afriku, u Njemačku se useljavaju Ameri, Kanađani, Indijci, Kinezi..

Općenito dolazi do velikih globalnih pomaka, i restrukturiranja, samo što oni još nisu jasno vidljvi, posebno ne još u Hrvatskoj koja se bakće sa svojim problemima, ali bit će.

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ekoi ja skoro kao ti...ušla u 30te, dvoje djece, suprug radi po cijele dane, ja sam ta koja je studirala dosta dugo na kraju ostala mi zadnja godina koju ne budem završila, imam završenu gimnazijum po struci sam ništa....Vodila sam dugo godina firmu, nemam dana radnog staža, na burzi sam, poslala samo u par mjeseci preko 70 zamolbi, bila na nekoliko razgovora i testiranja ali ništa... Uđem u najuži krug i onda rade veze i vezice. Nadam se možda uleti stručno osposobljavanje...bar...

Nisam krenula na prekvalifikaciju ali razmišljam o tome samo još nisam na čisto sa sobom gdje i što...kažem... razmišljam....ako mi ne uleti posao do kraja godine možda i konačno odlučim i to odraditi ali teško je s lovom i rasporediti klince i čuvanje...

Ne gubim nadu, svi kažu bit' će bolje pa tako i ja pokušavam razmišljati.

Ajd' drž' se...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •