Pokazuje rezultate 1 do 50 od 152

Tema: Turn the page

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Kakvih točno klipova, pa dajte malo opištie kako ide proces kod otvaranja firme kod nas? Znam da je teško, znam i vidim kako se radi tu, a kako tamo, ne u svim segmentima, ali recimo jedan nebulozan primjer sa našim odvjetnicima i poreznom upravom, došlo nam je čupati kosu. Dok s druge strane sa uredom za legalizaciju je išlo sve glatko i sa inžinjerom koji je to radio, ma super čovjek. Od obavljanja posla, do komunikacie, sve je teklo super. Sa ovim odvjetništvom, zona sumraka, majke mi, a i sa PU.

Ovdje firmu nije problem otvoriti, nema klipova i nekih velikih onemogučavanja, administrativnih, ako se na to misli, stvari stvarno jesu definirane, što je, je ali je problem opstati. Porezii davanja su ogromni, minimalni početni kapital također, nije lako, stvarno nije. Prijatelj Irac ima firmu i to u Munchenu gdje je poslovno carstvo Njemačke, i u biti kad podvuče crtu na kraju godine, sam kaže, više je to preživaljvanje, i nije siguran još da li će ključ u bravu, pa opet za nekog ili ne. Dobro tu se sad opet može potegnuti priča snalažljivosti, kompetencije, ovoga i onoga, ali kao bivši kolega u prvoj firmi ovdje gdje je radio i moj muž, bio je cijenjen.

I mi isto nešto razmišljamo o osamostaljivanju, ali krvav je to kruh, barem po pričanju kolega koji rade na projektima kao samostalni. I mnogi, kako oni sami kažu, ipak ne opstanu na duge staze. Pa nismo ni sami sigurni, pogotovo sa dvoje male djece.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj šafran prvotno napisa Vidi poruku
    Kakvih točno klipova
    Npr. Inspekcija dolazi u firmu koja evidentno posluje po zakonu (ima legalno zaposlene ljude, ne isplaćuje plaće na crno, plaća porez itd.), ali traži i traži, kaže da nešto mora naći. Naravno, nalazi nešto što po nekom pravilniku jest greška (npr. nešto oko papira na kojem pišu godišnji odmori, dakle, ništa supstancijalno) i samozadovoljno ispaljuje kaznu.
    Ista priča s drugom firmom, globili je zbog stare mrlje od ulja traktora u dvorištu, nakon što su pregledali sve stavke Zakona o zaštiti na radu i nakon što je bilo evidentno da je firma uložila značajan napor i sredstva da ispoštuje taj Zakon.
    Ovo se u mojoj blizini događa nekoliko puta godišnje, firme posjećuju inspekcije i ubiru namet, sami kažu da nešto moraju naći. U isto vrijeme deseci drugih firmi ne isplaćuje plaću, ne poštuje minimalne stadarde sigurnosti, ali ih se ne dira jer imaju vezu, poznanstvo ili su platili.

Imam i klasično iskustvo malog grada, kad su inspekcije hodale po kafićima i tražile račune i cjenike po stolovima, mjerile veličinu fontova...i u uvijek su dolazile u kafiće za koje se znalo da daju račune i da ne daju piće maloljetnicima, i naravno da bi uvijek našli neku sitnicu jer od mora propisa, nemoguće je sve zadovljiti. Kao što se u gradu zna tko nije izdavao račune...samo tamo bi inspekcija svratila na piće, a ne na posao.

Gle, poanta je u tome da nema pravne sigurnosti. Nema šanse da udovoljiš svim propisima jer uvijek ima još nešto, uvijek ima nešto što se može dvojako tumačiti. Dakle, ti čim počneš raditi, ti si u prekršaju. I kad ti dođe inspekcija, ti znaš da će ti nešto naći, mada se trudiš raditi po zakonu.
    To nije samo za firme, nego i sve ostale pravne oblike.
    Posljednje uređivanje od Zuska : 12.06.2014. at 13:36

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •