Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Pomoć, vrt pun bio povrća, voćnjak voća, a dohrana tek za 6 mj! Kako uskladištiti?

Datum pristupanja
    Jun 2014

Početno Pomoć, vrt pun bio povrća, voćnjak voća, a dohrana tek za 6 mj! Kako uskladištiti?

Pozdrav dragim mamama!
    Ja vas molim za savjet, moja bebolina se još nije rodila, trebala bi uskoro, ali ja već planiram njenu dohranu na veliko (naravno, nakon što ću ju 6 mjeseci dojiti)!
    Situacija je slijedeća, imam veliki vrt, strogo bez ikakvih umjetnih gnojiva ili špricanja, i u njemu:
    blitva, špinat, batat, mrkva, koraba, cvjetača, brokula, mahune, grašak, kupus, kelj, paprika, rajčica, cikla, krastavci, grah, komorač, poriluk i još po nešto.
    Također, imam veliki voćnjak sa jabukama, višnjama, nektarinama, marelicama, kruškama koji također nije tretiran.
    Ono što mene brine jest kako koje povrće i voće mogu pospremiti da očuva svoju vrijednost na slijedećih 6 mjeseci, jer će dohrana krenuti usred zime i ne želim joj kupovati povrće i voće iz supermarketa, puno pesticida i tko zna čega sve ne!
    Konkretna pitanja su da li se svo to povrće može samo smrznuti, pa čak i špinat i blitva? Ili da sad već napravim kašice i njih spremam? Da li voće mogu pospremiti kao kompote, pa kad dođe vrijeme isperem i napravim kašicu? Kako sa ciklom, da radim sok ili da onako kuhanu i ukiseljenu kao zimnicu?
    Svi savjeti su dobrodošli.. HVALA!

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Prakticki sve to povrće koje si nabrojala moze u skrinju.
    Kratko blansirano,ohladeno stavi u vrecice i u skrinju. Grasak,poriluk,rajcice,grah ne treba blansirati.
    Moja mama isto ima vrt,svega u njemu,i sve smrznem sto ne pojedemo svjeze.
    Za voce neznam,kompot mi se cini kao dobra ideja,no nek se jave iskusnije. Ja sam samo sljive svjeze smrzavala.
    E da i visnje i bobicasto voce se super smrzava.
    Posljednje uređivanje od fingertips : 12.06.2014. at 20:49

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Sve što ti jedeš iz tog vrta već sada beba dobiva, i u trudnoći i dobivat će preko mlijeka kad se rodi. I jesti će sljedeće godine kad napuni godinu dana, i s dvije i s tri...
    Kad počne dohrana jesti će jako male količine, nemoj sada već brinuti o kašicama. Osim ako imaš dovoljno da zamrzneš za cijelu obitelj pa će beba dobiti maleni dio.
    Inače, meni kompot ne zvuči kao dobra ideja jer ćeš ga teško konzervirati bez šećera. A za bebu nikako nije šećer.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

apricot, pomozi ženi

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Čemu kompliciranje?
    Ako ti se beba još nije rodila, znači početak dohrane vas kači taman negdje krajem zime. Na početku bebe i tako samo brljaju po hrani.
    Prava dohrana vam kreće sa početkom proljeća, taman kad i vrt počinje bujati. Znači opet će biti svega.
    Odmaraj se ako si pri kraju trudnoće. Hrani bebu u trbuhu sa svim tim divotama iz vrta. Kakvi silni kompoti, zimnice, smrznuta blitva koja će stajati 6 mjeseci...zaboravi to.

Datum pristupanja
    Jun 2014

Početno

Hvala vam cure na odgovorima...
    Volim biti organizirana i pripremiti unaprijed ono što mogu. Ja na to gledam ovako, čak i ako prenesem, bebolina dolazi u 7.mjesecu svakako, 6 mjeseci dojenja, najnajkasnije u siječnju uvodimo dohranu (iako mislim da će to biti u prosincu)... u vrtu i voćnjaku prvi plodovi su sada, u 6. mjesecu, a većina za mjesec do dva... Znači, imat će ona fino i sviježe kad navrši godinu dana, ali one prve namirnice, prvo povrće i voće koje će isprobavat ja bi trebala kupovati u trgovini, špricano i tretirano, a to stvarno ne bi htjela.
    Kompot se i meni čini kao ok ideja, iako me strah tog šečera, ali opet mislim voće dobro isprati i naravno da taj sok od kompota njoj ne bi davala. Zar nije bolja kruška, marelica, nektarina, jabuka iz kompota isprana, a domaće i nešpricano, nego bilo koje kupljeno nepoznatog porijekla?

Dilek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2014

Početno

Pa ne mozes isprati taj secer iz voca koje je cuvano u obliku kompota. Jabuke mozes smrznuti u obliku kasice bez secera, tzv. applesauce, a mozes ih i blansirati narezane na kriskice. Imas na netu puno recepata kako to napraviti bez da jabuke pocrne.
    Vecinu nabrojanog povrca mozes smrznuti.

Ja se ne bih brinula na tvom mjestu. Kao sto je vec napisano, prvih par mjeseci bebe ionako brljave, a ni ne znas kako ce ti beba reagirati na dohranu. Mozda bude odbijala sve osim cice (kako je i moja do 8. mjeseca).

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj klara prvotno napisa Vidi poruku
    Inače, meni kompot ne zvuči kao dobra ideja jer ćeš ga teško konzervirati bez šećera. A za bebu nikako nije šećer.
    Nemam pojma o dohrani, ali ponešto znam o kompotima

Lani sam ih radila od jabuka, šljiva, dunja i breskvi, nisam dodavala šećer, samo steviju (tako da mislim da slobodno možeš bez šećera i sladila), cimet i rum po želji (za ovo znam da sigurno ne smiješ staviti ) i jako su fini.
    Pasterizirala sam ih, nisam stavljala konzervans i nisu se pokvarili. Još imam par staklenki i u dobrom su stanju.

Limunov sok sprečava tamnjenje voća (tijekom postupka, narezane komadiće voća stavljaš u hladnu vodu u koju je umiješan sok od svježe iscijeđenog limuna).

milamaja avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Pa bolje da jede malo šećera u kompotua ne sva ova čuda u kupljenom voću. Nego, gdje je tvoj vrt? Ja bih rado kupila što nudis

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Nema šanse da bi davala bebi od 6 mjeseci hranu koja u zamrzivaču stoji toliko dugo. Ne bi je ni ja jela.

Rađe bi odgodila dohranu do dozrijevanja prvih plodova.

Moji ionako nisu tu prvu godinu jeli skoro ništa osim mlijeka.

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Ne mora se dohrana početi s tim zamrznutim. Zimi bi svakako trebalo biti (nesmrznutih) jabuka, krušaka, raznih vrsta buča... a to se sve smije od 6 mj. Pa kad se tome doda proso, palenta, kukuruzno brašno, riža, rižine pahuljice, zobene pahuljice, amaranth, quinoa... Odnosno, ono što dijete smije jesti na početku... Pih! Prođu dva-tri mjeseca dohrane samo tako. A onda nastupi proljeće i mlado, domaće, svježe. Može i smrznuto (valjda), ali ne moraš na tome inzistirati. Ako ćeš namirnice uvoditi onako kako je savjetovano - svaku po par dana zaredom, nećeš ih ni stići sve izredati do proljeća.
    Posljednje uređivanje od mishekica : 14.06.2014. at 20:46

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja samo znam da ne bih kompot davala
    dok ti bude novo svježe povrće i voće u vrtu neće dijete puno jesti
    ali rađe bih joj dala svoje smrznuto, da ga imam, nego kupovno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke