Ja bih se zapitala tko tamo uzima naknadu za odlaganje tog tekstilnog otpada... Ovo što nosiš u H&M je isto na putu na tu hrpu. Oni sebi time osiguravaju nove kupce, ništa drugo.
Nisam stara, ali dugo pamtim - ne tako davno, samo jednu generaciju unatrag, veste su se parale i štrikale nove (moja baka je koristila izraz "preštrikati" za to, kad recikliraš vunu). Kaputi su se preokretali, košuljama su se kragne preokretale i štukale dijelom materijala s guzice, rukavi su se štukali, manžete su se mijenjale, čak je i mom mužu mama još okretala kopčanje kad je dobio jaknu od sestrične na kojoj je bilo žensko kopčanje. Tako je to išlo. Ja i danas prepravljam odjeću, ne u toj mjeri ali djeci sam redovito krpala hlače kad su se poderale na turu i koljenima, čak i danas to radim kad treba, ali onda se zateknem da imamo 3x više tih hlača koje su nosive samo na gruntu, pa ipak na kraju bacim jer mogu zakrpati tur jednom, eventualno dvaput, a dalje ne ide.
S druge strane, pričala mi je susjeda koja prodaje odjeću na placu kako joj je unutar desetak dana 2x došao isti dečko kupiti traperice. Kaže ona njemu - pa nisi li nedavno kupio takve hlače? Da, kaže on, ali potrgao mu se gumb i bacio ih je u smeće

... Mislim, žena je prodala još jedne hlače, njoj je to s jedne strane dobro, ali zajedno smo se zgražale nad pristupom. Moji sinovi se vjerojatno isto ne bi baš odma' primili igle i konca, ali bi barem došli meni pitati može li se to popraviti.
Nedavno sam tražila za kupiti crni flizelin, jer mi je to bolje za krpanje trenirki koje su tamne. Nema! Nema ga bratemili nigdje. Nitko više ništa ne krpa i ne šiva doma. Uskoro možda neću ni ja (imam veselje s vidom, ćorava sam).