Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
Mi recikliramo odavno, ali ovome se stvarno nije pristupilo promišljanjem. Kao da ti ljudi koji donose odluke ne žive u stanovima i ne kuhaju, nemaju obitelji pa ne znaju kako jedno domaćinstvo funkcionira.
Ovo mi je upalo u oko iako meni osobno nije problem. Slažem se da je najveći problem hrana, ostaci sirove hrane tipa od mesa i ribe naročito. Baš puno komentiramo na poslu i ljudima je to glavni problem. Ali ne npr. samo kosti nego neki ljudi bacaju puno kuhane hrane, npr. neki nikada ne podgrijavaju i ne jedu ostatke drugi dan. Ali ako bacaš previše kuhane hrane to je skroz nova dimenzija i 5 novih problema - pokušaj prvo tu naviku promijeniti ako ne želiš jesti podgrijano.

Ili kolega koji kaže da nema šanse da konzervu od ribe i podložak od mesa baci u plastiku i čuva to u stanu u žutoj vreći.

To jesu sve koma stvari, ali nema druge nego promijeniti navike i nekako im doskočiti. Ne zbog Tomaševića nego zbog civilizacije . Ako nas ne skrše Putin, nuklearna bomba, hladnoća ili inflacija skršit će nas smeće i penali Europske unije . To nije ničiji drugi problem nego naš.

Npr. druga kolegica ima nekoliko kućnih ljubimaca i puno konzervi od njihove hrane - ona to, zajedno s plastikom i podlošcima od mesa pusti na neki super kratki program ispiranja u suđerici prije nego baci u žutu vreću. Ja imam terasu i kantu na terasi, zatvorim u vrećicu, a kad je baš napeto u tim žutim vrećama vozim odmah u reciklažno. To je moja plastika i moja odgovornost. Ako grad nema kapaciteta odvoziti, ja imam kapaciteta odvesti svoju vreću. Kod mene jutros u zgradi plave vrećice. Jedini istinski problem koji vidim su ostaci sirove ribe i sirovog mesa. I za to bi stvarno bila dobra ideja da ima još manjih plavih vrećica - od 2 ili 5 litara. Ne vidim drugo rješenje iako je to još više plastike, to je stvarno teško držati danima u kući.

I koma su mi ljudi koji su to prije bacili samo u kantu - kako sirovu ribu samo u kantu? Kao, ništa od toga ne procuri i ne safta se idućih 50 godina na stjenkama kante? Nema veze što smrdi kanta, smetlarnik, pola zgrade, bitno da ne smrdi meni u mojem stanu. Baš me zanima je l ljudi koji imaju kuće bacaju grah varivo i sirovu ribu direktno u svoju kantu. Ako to i rade, rade pa si poslije operu kantu. Je l ovi u zgradama siđu poslije pa operu kantu od ribe koju su bacili. Ili misle da bi im grad trebao 1x tjedno prati kante. Peru 2 do 3 puta godišnje i to ako im pišeš.

Pita me dijete neki dan da mu pomognem sa zadaćom, a zadatak je: Objasni izjavu i napiši neki svoj primjer "Budi promjena koju želiš vidjeti". Pa zar nisam imala bolji primjer od smeća da mu objasnim. Eto nisam .

Da se nasmijemo još malo: https://www.portalnovosti.com/kraj-je-blizu