Što se samog papira tiče, neisplativ je bijeli papir jer je najprerađeniji i da bi ga se recikliralo, treba najviše energije (ja to ovako laički pojednostavnjujem pa me, Peterlin, nemoj oprati, znam koje si struke - i MM je inženjer strojarstva i radio je u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i vrlo dobro zna s kojim se sve problemima susreću skupljači i oporabitelji, a kad krene u objašnjavanje vrsta polimera i ostaloga, odustanem), zato sakupljači i oporabitelji najviše vole smeđi papir (karton i sl.), što u svjetlu današnjih cijena energenata itekako ima smisla. Čak se zbog tih enormnih cijena postavlja i pitanje isplativosti reciklaže određenih materijala. Rekao mi je i kako je jedan njegov prijatelj odbijao preuzimati čašice jogurta jer su bile prevučene ABS-om, posebnom vrstom polimera koja se nije mogla preraditi kao ostatak čašice. Takvih situacija ima na bacanje. I bočice šampona rade velike probleme jer u tzv. "kuhanju" stvaraju previše pjene. Puno je takvih primjera i problema ima na bacanje.
I pitanje je koliko su naši "zeleni" toga uopće svjesni.
Osobno mi je čudno poklanjanje određenog broja plavih vrećica korisnicima pelena (za odrasle) jer bi te pelene (i sve druge) zbog fekalija svakako trebale spadati u opasni otpad zbog mogućeg širenja zaraze. A ovako im se još i poklanjaju vrećice da završe na Jakuševcu.

Toliko toga mi je rekao o reciklaži da se na kraju uvijek vratim na ono - blaženo neznanje.
Tako da ove plave vrećice i nisu neko sretno rješenje, a novac od njih opet neće otići na pravo mjesto. Ukratko, i kad recikliramo, loše recikliramo. Što ne znači da nema smisla, ali bi se zaista trebalo puno ozbiljnije pristupiti tom problemu prije nego što uništimo svoj planet.
I da se osvrnem na nove akcije nakon onih mjerenja litraže vrećice, sad se krenulo na jednu višu razinu i dronovi prate kamione Čistoće. Izgleda da jedni aktivisti pokušavaju uništiti druge jer su snimke zanimljive, kako kažu. Ja zaista ništa ne tvrdim, već mi je i smiješno i nevjerojatno do čega smo došli.