-
Nema do kazni. Koje moraju uslijedit nakon edukacije. Tako smo poceli odjednom cudesno drzat wc-e u cijeloj hrvatskoj u ugostiteljskim objektima cistima (preko noci je to u mojoj percepciji bilo, ono, pd toga da ti je normalno da ne ocekujes sapuni toaletni, do toga da je to najnormalnije), cijela "kultura" se okrenula, preko toga da nam je najnormalnije privezat pojas. Pred 20 god je moj muz radio neki billing softver za negdje u njemackoj gdje su sve kuce imale svoje kante i bar code i naplata je isla po tezini. I u njemackoj su isle tv reportaze i snimanje bakica koje se opiru sustavu i bacaju u tudje kante, pa je bio tako shaming na tvu u obliku reportaze, pa laganje 'ah, zbunila sam se". Postalo im je najnormalnije i drustveno neprihvatljivo bucanje sa smecem ko nama sad pusenje npr u uredu. Nes ti velike revolucije, svakog cuda 2 dana dosta. Zivim u zgradi koja vec dugo ima spremnike za papir plastiku i metal, kolicina mjesovitog otpada se jako smanjila (od pocetnog stanja samo 1 spremnik za papir, do sadasnjeg s 4 spremnika za papir koji kuljaju, 2 za plastiku, mozda 4 za mijesani koji su poluprazni, i 1 za bio). Jos ljudi krivo rade, ne savijaju kutije (a propos edukacije, vec 30 god, jos od mog stud. doba, na tetrapaku pise 'flatte before disposal" pa su me u studomu zafrkavali oko toga). Sve u svemu, ovo je apsolutno nuzno, i da, manje je komocije nego samo frcnut sve, al nije nam bas ni super komotno ljeti ne moc izac prije 20 h iz klimatiziranog na zrak.