https://www.zgh.hr/usluge/zona-za-ko...snika-105/8992
Evo, pod točkom 4.
https://www.zgh.hr/usluge/zona-za-ko...snika-105/8992
Evo, pod točkom 4.
pa i ja čitam i ne vjerujem, da li vi znate da to smeće ne nestane kad ga iznesete iz kuće? Jako je zgodno reći ja o smeću ne mislim niti me zanima.
Da svo smeće koje bacate iz kućanstva bacate u svoj vrt, i da će tu ostati sljedećih 500 godina, biste li organizirali život da ga manje stvarate?
Ne znam ni ja. Al ovi kontenjeri za papir, plastiku i staklu, u mom kvartu se redovito prazne. A imam ih bar 10-15 na 20-50 m od kuce. Al ne znam kako je u drugim kvartovima. Moguce da su sve te kante nakrcali ovdi jer ima mista i za stavit ih i za pric kamionima za odvaz otpada :D ne bi me cudilo!
A zasto mislis da se, po defaultu, ljudi koji bace smece kad im je zgodno ne trude da ga manje stvaraju? Ja skoro nista ne kupujem osim onog sto mi je neophodno :D (mrzim kupovat... haha).
Proces bi trebao biti dvosmjeran, gradjani brinu za otpad, naravno. Al grad im olaksava tako da im je briga za otpad, sto manja briga. No, pretpostavljam da plan zg administracije i je da se sve vrste otpada cesce odvoze.
Samo je to trenutno neizvedivo zbog manjka kamiona/ljudi.
Posljednje uređivanje od Jadranka : 17.10.2022. at 10:07
Apsolutno te razumijem jer mi i svekiji žive u neboderu.
Držanje smeća u stanu mi ne dolazi u obzir jer uslugu odvoza plaćam, razvrstavam i što bi još trebala, odreć se svog balkona i chilla jer sam ko na odlagalištu otpadan na vlastitom balkonu?? Stvarno šta čovjek sve može pročitat ljudi iz pozicije kuće s okućnicom savjetuju ljude u stanu od 50m2 da odlažu smeće unhladnjak, na balkon i u hodnik
Usluga odvoza plastile ćr morat bit barem 1tjedno ili će se morat nabavit dodatni spremnici. Trećega nema.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 17.10.2022. at 10:22
Lili, nemoj se odmah osjetiti prozvanom, nema razloga. Govorimo o većem dijelu populacije koji doista jesu prekomotni. Znaš i sama kakav je mindset ljudi kod nas - samo da nije u njihovom dvorištu, ali zato su nam šume i rijeke prepune otpada. To se jednostavno mora mijenjati.
Potpis.
Živim u Novom Zagrebu, u jednoj od najvećih zgrada u gradu i okoliš zgrade nam nikad nije bio prljaviji i neuredniji. Kontejneri za plastiku i papir se prerijetko odvoze za tako veliku zgradu. Također, ne pada mi napamet skladištiti smeće po stanu i balkonu kad već odvajam i i uredno plaćam račune čistoće.
Ljudi posvuda plaćaju odvoz smeća, pa svejedno nemaju tu komociju da bace smeće u kontejner i zaborave na njega. Evo ja sam već pisala na ovoj temi kako je kod mene na moru, nema kontejnera, samo tvoja vlastita kanta u tvom vlastitom dvorišu koja se odvozi svaka 2-3 dana. Plastika i papir se skupljaju na određenom mjestu nekoliko puta mjesečno. Znači nema kontejnera u koji možeš ubaciti papir ili plastiku, a svaka kanta koju ti odvezu se naplaćuje 8 kuna. Isto tako sam ponešto čitala kako odvoz smeća funkcionira po raznim gradovima pa vidim da recimo postoje i takva rješenja da ti plastiku na primjer možeš baciti samo 2x mjesečno - imaš karticu i šifru i dva puta mjesečno možeš uopće doći do kontejnera. Tako da, činjenica je da ovo što mi imamo u Zagrebu (ili smo imali) je prilično komotno rješenje. S druge strane, odvoz smeća jest nekakva civilizacijska tekovinaa ono što je zapravo najgore je to što si ti u gradu osuđen trpiti ponašanje susjeda i zapravo si kažnjen za ponašanje drugih - što stvarno nikako ne vidim da je OK. Evo gledam kontejner za papir, pod prozorom mi je, natrpan je do vrha, okolo su pobacane kojekakve kutije, i što meni vrijedi što mi obavezno natrgamo kutije i što moj muž vozi svako veće smeće u reciklažno dvorište kad gledam u tu planinu papira?
Slažem se, s time da je u ovakvoj zgradurini kakva je naša, gotovo nemoguće uvesti ikakav red, plus što nemamo kontejnere pod ključem, te bilo tko sa strane dođe i baci kad mu se prohtije primjerice kutiju od TV promjera 2 metra i slično. O vranama ne bih ni počinjala.
Ali i dalje tvrdim da je odvoz plastike i papira za zgrade poput naše ovakvom dinamikom, kakav je sad - loše rješenje.
Prozivati nekoga tko ne želi skladištiti otpad u stani od 50m2 da ga nije briga za okoliš i da ne razmišlja o smeću nema veze s vezom.
Grad nije bio nikad zatrpaniji smećem nego danas. Osim Centra, a to je valjda najvažnije.
Neboder s 2 ulaza s po 17 katova i 5 stanova na katu je 170 stanova, ako uzmemo prosječno 2,5 čovjeka po stanu, to je 425 ljudi. Stvarno mislite da je pretrpan kontejner samo i isključivo nebriga i neodgovornost građana? Pa da svaki taj čovjek popije samo čašicu jogurta, već imate 425 čaša. Ili bi s vrećicama trebali po jogurt. Svakako da treba razmišljati o plastici, ali neke stvari ne možeš izbjeći.
Kod tako velikih stambenih zgrada ne može se odvoziti svaka 2 tjedna. Meni je tužno proći kvartom, užas na šta to liči i nije odgovornost jedino na građanima.
Druga stvar, nikad u ničemu nema 100% pa tako ni u odvajanju otpada. Ne možemo očekivati da se svi pridržavaju. Osim toga to je i kultura koju dugo nosmo imali pa treba i ljudima dati malo vremena da se nauče toj kulturi. Nije išlo drugačije pa su uvedene plave vrećice. Prva isporuka koja je rasprodana je bila u 6 000 000 komada, ako uzmemo prosjek 4.66kn to je 27.960.000 kuna kojima su građani Zagreba unaprijed financirali Čistoću... Ok ne ide sve njima... Trošak vrećice.. Pdv itd.... ali onda moraju pružiti uslugu i češće odvoziti otpad gdje je potrebno.
Tako je. X
Ma nisam Angie, ne brini.
Ako rezimiramo vrlo je jednostavno.
Povećanje plastike u otpadu je zapravo odličan pokazatelj da ljudi sve više razvrstavaju otpad prema novim naputcima/novom sustavu odvoza. Znači plastike je sve više ali je zato miješanog otpada manje. Građani korisnici te usluge (koju plaćaju Čistoći) svoje obveze ispunjavaju te jednako tako druga strana kao pružatelj usluge treba odraditi svoj dio. Čistoća MORA riješiti taj problem i to ili odvoziti plastiku češće barem jednom tjedno ili nabaviti više spremnika za plastiku za svoje korisnike usluga. Very simple odnos: gradjani kao klijenti, Čistoća kao pružatelj usluge.
Ako se tako ne napravi, sve zajedno ispada kontradiktorno i da bi bilo bolje da ne razdvajamo jer tek sad su nastali još veći problem s odvozom. Rješenje postoji i već sam ga navela.
O čemu pričamo? nekoj utopiji?
Da ne konzumiramo većinu proizvoda i prehr.namirnica dok se proizvođači ne sjete sve te ambalaže zamijenit nekom environment-friendly formom? Nisam baš ni u inozemstvu primjetila da je jogurt u ičemu osim u plast.čašici i masu raznih proizvoda (osim u Skandinaviji). Pa nisu valjda građani kao kupci prehrambenih proizvoda u dućanima i za to krivi, kao i za neadekvatnu uslugu Čistoće, a u obje siituacije smo klijenti/kupci koji uredno plaćaju korištenu uslugu/kupljenu robu?
Posljednje uređivanje od Lili75 : 17.10.2022. at 13:42
Pa naravno da smo djelomicno krivi. Mi svojim izborima podrzavamo proizvodace.
Sto se tice cistoce i placanja, jasno da se usluga placa, ali i obilato koristi.
Npr. ne vidim da ti smeta sto priblizno placas smece u vikendici iako uslugu koristis npr.1/3 godine. Barem je kod mene tako, a joj nisam ni jednom ostavila smece za odvoz.
Sto stvari u Zg nisu ni blizu savrsene prilicno je jasno da je to zbog toga sto nema resursa ( ljudi , vozila, mozda i prostora za odlaganje) , a ljudi i njihovog otpada itekako ima.
Ima i jednog drugog "trećeg" zapravo i prilično je jednostavno. Zove se reciklažno dvorište. Čak dobiješ i beplatne ZG vrećice ako dođeš.
U jednu ruku razumijem kako se to ljudima ne da, govore "neću ja trošiti svoje vrijeme/novac (benzin)..."... ali kad je otpad u pitanju, nema mi veće sreće nego odvesti sve tamo, sto puta ću prije to napraviti nego ostaviti da se 14 dana paca ili leti po kvartu ili okolo kontejnera. Nikako ne mogu shvatiti da možeš potrošiti ne znam koliko vremena da kupiš TV od 2 metra, ali ne možeš potrošiti 10-15 minuta da tu kutiju odvezeš u reciklažno.
Meni je najnormalnija stvar otići tamo kad god ne želim da mi stan/balkon izgledaju kao odlagalište.
Totalno potpis na Mimu. Ja bih bila još radikalnija, ne bih ni stavila te kontejnere po gradu nigdje. Samo reciklažna dovrišta, pa brate vozite svi svoje. Samo bi stari, nemoćni, nevozači koji nemaju nikakvu drugu opciju dobili neke kupone za besplatan odvoz. Nema šanse da ikakvi otoci kod nas izgledaju normalno pa bih ih ja sve i makla jer ih gomila ljudi koristi na način "O gle, zeleni kontejner za staklo - evo baš ću sad tu ostaviti vreću svoje stare odjeće pored".
Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 17.10.2022. at 14:03
Bubilo, za ovaj zadnji dio.. Krasno.. No ne živimo u Švicarskoj. O čemu pričamo. Mojoj samohranoj prijateljici kojoj dijete nije upisano u vrtić i podstanar je su rekli da da otkaz na poslu ili plati tetu čuvalicu. Stvarno misliš da bi to tako bilo uređeno i svi koji trebaju bi dobili odvoz otpada.
Problem je što u holdingu sjedi kudikamo više ljudi u uredima nego što uma djelatnika tj. operative. To nam je ostavština pokojnog nam gradonačelnika i ne može se riješiti preko noći, ali nešto se mora napraviti jer ćemo ovako biti zatrpani.
Inače, 2 puta mjesečno smo u reciklažnom. Smatram da smo vrlo odgovorni građani pa onda smatram i da imam pravo reći što ne valja.
I ja potpisujem mimu.
Mi smo, neovisno o ovom sada, vrlo često nosili otpad u reciklažno dvorište. Da se rodim 100x neću shvatiti ljude koji smeće ostavljaju kraj kontejnera. Neki dan sam na jednom zelenom otoku vidjela nekoliko vreća šute, lijepo onak odloženih kraj kontejnera.
Mene ovo jako podsjeća na ukidanje jmbg-a prije nego je uveden oib. Kao ukidamo jmbg-ove, a svi sustavi trebaju jmbg. Ako se sjećate? Gdje god bi došli tražili su nas jmbg, a građani su govorili pa ukinut je. I dam danas u novoj banci ne možete otvoriti račun bez njega.
Tako mi se sad i ovo čini. Uvest ćemo plave vrećice! Super! I sad.. Uh hebate.. Gle.. Sad je više drugog otpada.. Hm... Tko bi se toga sjetilo!
Po meni ima i još jednog 'trećeg', a to je da možda svi skupa kupujemo manje, pa tako i stvaramo manje otpada.
Mislim, uvijek se sjetim kako nekada nismo imali problema s tolikim otpadom, valjda zato jer nije bilo toliko stvari za kupiti, akcija, sniženja, šoping centara svuda oko nas, agresivnog marketinga kupi ovo - kupi ono, 3 za 2...
Sad stalno imam dojam da mi nešto treba. Ili - tu i tu je jeftinije, pa idem to kupiti (a u stvari mi niti ne treba).
U stvari, prestala sam ići u velike kupovine.
Kupujem samo u najbližem dućanu ono što mi treba za sljedeći dan.
Kad sam kupovala naveliko i puno unaprijed, uvijek bi nešto na kraju završilo u smeću...
ma lola_34 pa jesti moramoovo ostalo nije nužno.
Ja recimo s odlaskom na plac dosta ambalaže izbjegnem, ali ne stignem svaku ned na plac jer imamo i neke druge obveze, a i gušte nedjeljom.
Pa ako mi bude sudjen dućan, svaki put se užasavam koliko te ambalaže nam natrpaju.
npr oni umetci za WC školjku, pa onda derem i odvajam kartonski dio od plastičnog...a bez tih umetaka mi se strava strava kamenac od tvrde vode.
Kod mene trenutno toga nema u kvartu, nema nikakvih razbacanih vreća i smeća oko kontejnera. Dapače, trenutno je baš uredno za razliku od mnogih drugih kvartova.
I ne vidim ama niti jedan razlog zašto bismo trebali u ovako užurbanom tempu života ne bacat SVOJE smeće u SVOJ kontejner jednom tjedno pri tome plaćamo uslugu odvoza TOG smeća nego bi trebali još razmišljat o odvozu smeća do reciklažnog dvorišta vikendom kad jedino imamo nešto slob.vremena za sebe i obitelj a najčešće ljudi i nisu u kvartu vikendom?? Meni to nema nikakve logike.
Ako ću vozit smeće isključivo u reciklažno i plaćat svoje gorivo, trošit svoje vikend vrijeme na to, onda neću plaćat uslugu odvoza iz kontejnera ili ću plaćat neku umanjenu cijenu?
Uostalom šta nije netko gore stavio link da se plaća kazna 10.000kn ako nema smeća u kontejneru (a ti si ga recimo odvezao na reciklažno). Ja zaista ne znam o toj temi, ali gore su bili linkovi na neke članke. U gužvi sam na poslu, ne stignem iščitavat.
Moja poanta je da takav modalitet s reciklažnima apsolutno nije prilagodjen našem okruženju niti vjerujem da igdje u Europi postoji samo takva opcija s reciklažnima bez kontejnera i kanti za smeće. Ako da, molim te prosvijetli me u kojoj zemlji.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 17.10.2022. at 15:16
E, al zagadjuje li Bubilo vise okolis kad svi svoje smece voze u reciklazno dvoriste, ili kad ga cistoca skuplja? Da oni imaju veci kamion koji vise trosi, al je vjerojatno puno efikasnije iskoristen :p
Posljednje uređivanje od mitovski : 17.10.2022. at 15:45
Živim u zgradi, imamo svoj, zaključani smetljarnik, u kojemu se nalazi nekoliko kontejnera za komunalni otpad, nekoliko žutih velikih za plastiku i plavih za papir, plus kanta za biootpad
I prije uvođenja plavih vrećica, plastični i papirni otpad iz stanova izbacivali smo slično kao i komunalni: kad se kante tj. vrećice napune, neki od ukućana odnese vrećice u smetljarnik i svaku stavi u odgovarajući kontejner. Nije bilo problema, osim što je tada dolazilo do povremene prepunjenosti kontejnera za komunalni otpad.
Sad se ta ravnoteža pomaknula, veća je gužva u žutim i plavim kontejnerima, žao mi je što nema kapaciteta da se taj otpad odvozi češće.
Ljudi koji žive u kućama činili su po uputi s ovoga linka, npr. žutu vreću izbace pred ulaz u dvorište na dan odvoza plastike. U našim zgradama nije bilo potrebe za takvom organizacijom pa nikome nije ni palo napamet voditi računa o točnim terminima. Ne vidim da bi se išta bitno popravilo da sada krenemo paziti na datum, dobili bismo prazne žute kontejnere 13 dana, a 14. dan bismo stajali u redu da odložimo vreću u ili pored kontejnera (ali i dalje u smetljarniku).
E da, gdje nabavljate žute i smeđe vrećice? Nama su nekada znali ostaviti u haustoru, ali već dugo ih ne dobivamo. Ja plastiku bacam u vlastitim plastičnim vrećama koje su mi ostale od ranije kad nije bilo plavih za komunalni otpad.
Evo, kopirano s FB stranice Zagrebačkog holdinga:
"Započela je podjela besplatnih vrećica za plastičnu i metalnu ambalažu i vrećica za biootpad, odnosno žutih i smeđih vrećica za građane (kategorija kućanstva).
Dijeli se količina vrećica za godišnje razdoblje.
Korisnici koji žive u obiteljskim kućama dobivaju 26 žutih vrećica za odvojeno sakupljanje plastične i metalne ambalaže od 60 litara i 13 žutih vrećica od 120 litara, odnosno dvije role, a zajednice korisnika (višestambne zgrade) dobivaju dva paketa vrećica, odnosno jedan paket od 26 žutih vrećice za odvojeno sakupljanje plastične i metalne ambalaže od 60 litara te jedan paket sa 104 biorazgradive smeđe vrećice od 10 litara za odlaganje biootpada.
Vrećice dostavljaju djelatnici podružnice Čistoća."
I još jedna obavijest.
https://www.zgradonacelnik.hr/servis...hrAvCK_NvwD6ug
.
Što znači da mi koji živimo u obiteljskim kućama više nećemo dobivati vrećice za biootpad, već ćemo sve izravno bacati u kante za biootpad.
Sad sam s pola uha na vijestima čula TT da će odvoz komunalnog otpada prorijediti na 1x tjedno, a plastiku i papir "progustiti" s 2x mjesečno na 1x tjedno.
Napomena: promjena dinamike odvoza ne odnosi se na sve kvartove, nego samo na ove (c/p):
BREZOVICA
ČRNOMEREC
DONJA_DUBRAVA
GORNJA_DUBRAVA
GORNJI_GRAD_MEDVEŠČAK
NOVI_ZAGREB_ISTOK
NOVI_ZAGREB_ZAPAD
PODSLJEME
PODSUSED_VRAPČE
SESVETE
STUPNIK
TREŠNJEVKA_SJEVER
Posljednje uređivanje od sirius : 17.10.2022. at 18:04
Duplić
Posljednje uređivanje od Lili75 : 17.10.2022. at 18:07
Fuj plastične kante! Količina plastike za napraviti te kante premašuje godišnju potrošnju plastike vlasnika iste. Gledam po sebi.
Smrad od tog bio otpada bačenog ravno u kantu, mora da je gori od susjedovog kokošinjca.Srećom imam vrt. I susjedove kokoške.
U mjestima gdje su okucnice vece vecina ljudi odlaze svoj bio otpad na hrpu u dvoristu. U gradu gdje je okucnica 200m2 vecina ljudi nema mjesto za kompostiranje.
Moja frendica biootpad baca u svoje dvorište, ima onu neku kantu za kompostiranje. Dođem kod nje, sjedimo u dvoristu, ne smrdi mi to ništa. To je bilje koje trune na zraku, puno više smrdi konzerva od tune i čaša od jogurta u žutoj vreći.
Naravno da svoj otpad vozim u reciklažno na biciklu, kako drugačije?
A sad stvarno… ne treba mi vikend za to, rade svaki dan od 6.30 do 20h, nekad stanem prije posla, nekad kad vozim dijete na aktivinost, usput mi je kad idem obaviti 50 drugih stvari u kvartu.
Ajde još da ljudi normalno odlažu kod tih otoka… ali imaš scenu gdje oni nisu odvezli plastiku 10 dana pa je sve krcato i onda dode netko i baci na to prozor ili wc školjku, a naravno i jednu kutiju od TV-a … i onda ovaj dođe 14. po plastiku i kaže “ups, kontaminirano, ovo nije samo plastika”. Onda piše tamo negdje “nismo odvezli jer…”.
Da, na strancima grada ima mjesto gdje popisuju zašto negdje nisu nešto odvezli na neki datum. Onda šalje dopis: “na tom i tom otoku sve kontaminirano. Dođi s običnim kamionom s onom hvataljkom.”
X dana kasnije dolaze. U međuvremenu je tamo i lavabo, a možda i pločice. Onda dođe kamion i stoji Mara sa strane i kaže: “Ja odvajam plastiku, a oni sve to zajedno u isti kamion”.
Znam da ću zvučati kao da vam namjerno vadim mast, oprostite mi...ali, mi imamo video-nadzor smetljarnika LOL
Kad je jedan susjed "ulovljen" kako ostavlja glomazni otpad umjesto da ga odveze na reciklažno, screenshot sa zamagljenim licem je stavljen na vrata svih haustora
Nije se moglo prepoznati o kome se radi, ima preko 200 stanova itd itd, nije bilo javno posramljivanje nego uputa "nemojte TO raditi, molimo vas"
Uz to, predstavnik stanara je raspisao jasne upute kako se ide do reciklažnog dvorišta
Možda bi u nekim slučajevima pomogao i "balkanski video-nadzor"
ha ha ...baš mažu oči ... kao sad su odlučili, a jednotjedni odvoz se događa svaki drugi tjedan već više od godinu dana
zar ako ja odnesem papir u reciklažno (koje mi je pokraj kuće... i tu buku, prašinu, ružnoću ne želim nikome...) moram dio odlagati u kantu i kantu izvlačiti proforme radi da ne dobijemo kaznu?!
u gornjim postovima je Beti3 pitala istu stvar. AKo ne izvlačim kantu, oni bi to mogli protumačiti da ne razdvajam otpad...
"Građani su dužni koristiti javnu uslugu, omogućiti pristup spremnicima u vrijeme pružanja usluge odvoza i čuvati spremnike od oštećenja i otuđenja. Usluga odvoza papira je bez dodatne naknade. U slučaju ne-korištenje usluge i ne-predaje otpadnog papira i kartona, Odlukom je predviđena ugovorna kazna u iznosu od 10.000,00 kn."