-
Prijenos stambenog kredita na drugu osobu
Je li to uopće moguće u postojećem bankarskom sustavu?
Kredit je osiguran hipotekom na nekretninu i policom životnog osiguranja.
Dok ne dođem do osobne bankarice dobro bi mi došla svaka informacija.
P.s. Moderatori, selite ako sam fulala pdf.
-
Mislim da ponajviše ovisi o kojoj se banci radi- vjerujem da je svugdje moguće samo je negdje to vjerojatno lakše a negdje gotovo nemoguce. Povlači puno stvari za sobom- prijenos instrumenata osiguranja na novog korisnika kredita, prijenos vlasništva nekretnine, možebitno nova procjena nekretnine itd itd. Jako komplicirano.
-
Pa moguce je
Al to ti je kao da se odobrava novi kredit toj osobi - mora biti kreditno sposobna
-
puno je lakše ako se mijenja eventualno sudužnik po kreditu. Kad se radi o korisniku kredita to dođe jednako dizanju novom kreditu. Osobi koja bi preuzela kredit mora se utvrditi kreditna sposobnost, i sve ostalo. Kao što Gabi kaže jako komplicirano i teško da će banka pristat na to.
U takvim slučajevima radi se u biti refinanciranje postojećeg kredita.
A što je sa stanom koji je predmet tog kredita, jel se on prodaje?
-
Banka ce pristati ako je novi duznik kreditno sposoban i ako sredstva osiguranja ostaju ista, tj. ne smanjuju se
Kako ce se to tehnicki zvati totalno je nebitno, ali se banka ni u kojem slucaju nece dovesti u nepovoljniji polozaj
Tehnikalije oko instrumenata osiguranje se rijese, moze biti ponesto kompicirano, ali nista novo u bankarstvu
-
Da, stan se prodaje, a budući vlasnik je zainteresiran baš za ovaj kredit jer nema valutne klauzule. A kako čujem, banke više ne daju stambene kredite u kunama.
-
ne znam točne koliko i pod kojim uvjetima al HPB reklamira nekakve stambene bez valutne klauzule
-
U pravilu ako banka nema takvu vrstu kredita u ponudi teško da će kupac moći dobiti taj isti kredit.
Najjednostavnije je ti izvadiš Pismo namjere i stanje duga i predaš kupcu koji diže kredit u onoj banci u kojoj on želi. Tvoj se kredit zatvara, tvoji instrumenti tebi vraćaju (ako si platila osiguranje nekretnine a nije prošla cijela godina vraća ti se dio svote ako raskidaš policu a treba ju raskinuti jer će novi kupac ugovoriti policu na svoje ime), tvoja polica života tebi ostaje to ionako ne možeš prebacivati na drugu osobu.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma