Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Skuta..kako napraviti sam??

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno Skuta..kako napraviti sam??

Ima li koja dobra dušica koja zna kako napraviti u kućnoj radinosti skutu da podjeli receptić. Neke sam info već pronašla ali nije mi baš posve jasno pa tražim dalje. Usput da pitam što je sirilo (ono što se dodaje u mlijeko da se napravi sir) i ima li alternativu? Npr.može li sirilo biti jogurt? Help

Dilek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2014

Početno

Citiraj Carmina406 prvotno napisa Vidi poruku
    Ima li koja dobra dušica koja zna kako napraviti u kućnoj radinosti skutu da podjeli receptić. Neke sam info već pronašla ali nije mi baš posve jasno pa tražim dalje. Usput da pitam što je sirilo (ono što se dodaje u mlijeko da se napravi sir) i ima li alternativu? Npr.može li sirilo biti jogurt? Help
    Bila je prije vec tema o siru iz kucne radinosti gdje ima puno odgovora na tvoja pitanja i puno ideja za domace sireve. Skutu dobijes kuhanjem sirutke (koja ostane nakon proizvodnje sira), al treba ti puno sirutke da dobijes malo skute. Ovi recepti po internetu prema kojima se mlijeko mijesa s jajima su mi u najmanju ruku cudni.
    Skuta se dobiva iz sirutke koja je nusprodukt proizvodnje sira, zagrijavanjem prvo na 70, pa na 90-95 stupnjeva kad se grusa albumin.
    U Zg mozes naci fenomenalnu skutu. Ne isplati se raditi doma.

Jogurtom ne mozes usiriti nista. Mozes proizvesti jos jogurta Za sirilo za sireve iz kucne radinosti mozes koristiti ocat ili limunov sok.

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Tražila sam ali nisam ništa našla za skutu tu na forumu. Ja sam radila "svježi sir" sa litrom mlijeka i jogutom. A na jednom sam mjestu pronašla da se sa tekućinom koja ostane nakon sira radi skuta dodavanjem mlijeka,pa me zanimalo jeli može ova moja tekućina koja ostane. Zbunjena sam Predaleko sam Zg-a. Hvala

mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ne znam kakva je ispala tvoja sirutka (taj jogurt mi je sumnjiv), ali ispod 5 l se ne isplati raditi. ja radim od kozjeg mlijeka, sirutki netom prije nego zakuha dodam do 10% mlijeka i par kapi (doslovno) jabučnog octa. čim zakuha ugasim promiješam palentarom sa dna (jer ponekad padne) i poklopim. za 15ak min pokupim skutu u cjedilo onom rupičastom žlicom kao za vaditi njoke. ako voliš slanu možeš je odmah posoliti prije cijeđenja.
    tekuće sirilo imaš za kupiti u apotekama oko 40ak kn i to ti je dosta za puuuno sira.

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Ja sam radila s litrom mlijeka (kravlje ili kozje nekada 2l) i kad prokuha dodam jogurt (cca2dl) još kuham na lagano dok mi se ne odvoji onako grudičasti sir. Mogla bih pokušati s tim tekućim sirilom. Možda da pokušam pa da vidim hoće li nastati skuta što je najgore što mi se može dogoditi.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •