Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 126

Tema: Upisi u srednju skolu (generacija 2014/2015)

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

e vidiš moji klinci uče njemački od prvog razreda osnovne, znači ja ih znam jako puno koji ne uče engleski ko prvi, ali nije bit u tome, bit je da je večinom ograničeno na engleski i njemački, o tome pričam, pa francuzi i možda rusi ( sad ne znam kolko se on sad uči u osnovnoj ( recimo u moje doba je bilo svake 3 godine jedna razred ruskog ( a u mojoj generaciji je bio i s engleskim))

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

djeca koja su učila engleski kao drugi jezik, imaju uvjet da upisu programe s engleskim
    ne znam zasto se vrtimo vec dva dana oko ovog a nemamo pojma jel issue, tj postoji li vise netko in "naseg vremena" kad se ucio ruski ili francuski, a nije se ucio njemacki ili engleski

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

da pokrijepim još pričom kod nas se uvodi i talijanski i baš klinku nagovaram da ga upiše ako će bit u njeno vrijeme
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 29.06.2014. at 15:54

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ne znam ni za jednu skolu u kojoj prvi strani jezik nije engleski ili njemacki (mozda talijanski u Istri ili Primorju?).
    Cesto se roditelji bune i ne zele cak ni njemacki kao prvi strani jezik, samo engleski. Znam skolu u kojoj roditelji nisu pustali djecu na nastavu ako im ne bude prvi strani jezik engleski. Pisali ministarstvu (roditelji), ministarstvo odobrilo.
    Uopce ne ulazim u to da li je to ok ili nije, samo objasnjavam.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a ja s druge stane znam par tih škola, ali to nije bitno. Bitno je da nemaju svi jednaka prava za upisati ono kaj hoćeju samo zbog jezika

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    da pokrijepim još pričom kod nas se uvodi i talijanski i baš klinku nagovaram da ga upiše ako će bit u njeno vrijeme
    vjerujem da se uvodi i talijanski, moj sin je tijekom oš uz engleski ucio i njemacki i talijanski i latinski i grcki
    kazem da ne znam nijednu skolu u kojoj se neki od ta dva (eng ili njem) NE UCE kao prvi ili drugi izbor, ali ti ne pustas

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ak se ne uči ko prvi, djete ga ne mora izabrati ko drugi

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ondaa? pa gdje ste sve nestale? kako stoje na listama? jesu upali tamo di su htjeli?

upisuje se sin od moje frendice, najbolji prijatelj od j.
    i jučer, gledaju njih dva te liste, a ovaj mu daje upute.
    slušaj, uopće ne moraš imati neke predobre ocjene, da sam znao da će ovako izgledati liste za gimnazije, ne bih se zadnja dva tjedna svaki dan u šest ujutro dizao i učio za pet.
    a j bleji u njega ko da je neki prorok.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A je upao u sve odabrane škole. U jednoj je među prvima, a u drugima je 20-30 mjesta od dna (sa 77 bodova). U Splitu nema baš tolike inflacije ocjena i nema škola u koje se upada samo s 5.0 i dodatnim bodovima. Međutim, nama je bilo jako stalo da upadne u školu svog prvog izbora (više nego njemu) jer su mu tamo najbolje šanse da bude zadovoljan u školi i da uči s guštom punom parom.
    I mogu vam reći da mi je tih 30-ak mjesta koliko je otklizao nizbrdo od prvog dana kad se prijavio uzelo koji mjesec života. On je zainteresiran, ali kul.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Vidi mene, "upao je", a nije zaključeno: puj, puj, puj, kucam u drvo i sve što treba!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne javljam se jer nista ne kuzim, jos uvijek lol
    moj je danas bio na prijemnom za dvojezicnu, polozio
    ta dvojezicna mu je drugi izbor
    u onu koja mu je prvi izbor upada, to smo znali, visoko je na listi i ne moze se nista dogoditi

ali nikako ne mogu izracunati jel ima realne sanse upasti u tu koja mu je drugi izbor, ako bi se predomislio
    sad je u toj skoli 18. na listi, a kvota je 28
    ali nemam pojma niti koliko ih se prijavilo (jer je prijemni bio za dvije skole, a i prijemni u drugim dvojezicnima je bio istovremeno, i moglo je vise djece izabrati vise dvojezicnih), niti koliko od tih prijavljenih je bolje rangirano od njega
    tablica je namjestena tako da pokazuje njegov poredak iskljucivo medju onima koji su tu skolu izabrali kao prvi prioritet, tj kojima je to prva skola u koju su upali.
    zadnjeg dana moze se okrenuti svasta
    Posljednje uređivanje od ivarica : 03.07.2014. at 19:28

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ivka, jel polagao za desetu?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da. Prirodoslovnu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa Vidi poruku
    Da. Prirodoslovnu.
    matematički dvojezični smjer?
    onda ima sreće da je prošao na prvom izboru (pretpostavljam V tj. peta)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislis - ima srece jer ovdje ne bi upao ili - ima srece jer je skola koma? Pretpostavljam ovo drugo jer sam citala da si nezadovoljna, ali cula sam i vise pozitivnih prica.

Prvi izbor mu nije peta. Nastavio bi klasicnu, zanima njega jednako sve, i jezici i matematike, a fakulteti o kojima razmislja su tolikk razliciti da ga ne bi bilo dobro sad usmjeriti. Klasicna mu je prirodni odabir, ali fali mu tamo informatike, a citao je da ovdje moze odabrati pojacani program.
    Ostale skole nije uopce kliknuo.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mene zanima praktična stvar: kako to ide - do kad treba povući prijave sa škola koje nisu prvi izbor, da bi se liste korigirale....

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Viš, Peterlin, dobro pitanje. 7. se zakljucavaju liste, valjda nekon toga ima neki period povlačenja prijava.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Mene zanima praktična stvar: kako to ide - do kad treba povući prijave sa škola koje nisu prvi izbor, da bi se liste korigirale....
    ne treba se mislim uopce povuci prijava jer ako nisi upisan u prvu s liste, automatski se upisujes u drugu s liste
    i tako redom do seste

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

e sad ja ne kužim ništa.
    pa kako ćeš onda znati jesi upao ili nisi, ako su na listama i nečiji šesti izbori

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno Upisi u srednju skolu (generacija 2014/2015)

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    e sad ja ne kužim ništa.
    pa kako ćeš onda znati jesi upao ili nisi, ako su na listama i nečiji šesti izbori

Nakon sto liste odabira zakljucaju, sustavu treba par dana za posloziti konacne rang liste i tek onda znas na cemu si.
    Ako upadas u skolu prvog izbora, sustav te automatski u tu skolu upisuje (ostajes na toj rang listi, a sa svih drugih rang lista te brise).
    Znaci, nakon zakljucavanja se svi oni kojima ta skola nije prvi izbor, a upali su u neku od skola koja im je na listi prioriteta ispred te skole, brisu s liste te tvoje skole.
    Ako ne upadnes u skolu prvog izbora, sustav te stavlja u prvu iducu u koju upadas. A brise s prve i svih ostalih lista.
    Valjda je sad malo jasnije.
    Btw, ideja e-upisa u sš je potekla od sadasnjeg ministra, to je njegov projekt.
    Posljednje uređivanje od enela : 04.07.2014. at 09:37

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ni ja ne kužim, zato sam i pitala.... Da li se djeca upisuju u odabranu školu, pa ih u trenutku upisa automatski sustav skida s lista na ostalim školama?

Kako to ide?

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ni ja ne kužim, zato sam i pitala.... Da li se djeca upisuju u odabranu školu, pa ih u trenutku upisa automatski sustav skida s lista na ostalim školama?

Kako to ide?

Nema vise fizickog upisa. Skolu ne moras ni vidjeti do 8.9. Na kojoj si listi, tu si upisan. Nakon zakljucavanja.
    Nisam samo sigurna kako sa skolsma koje traze lijecnicku potvrdu. Mislim da se i to nosi na jesen.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

enela, hvala na objašnjenju - nisam vidjela post. Moje dečke upis čeka iduće godine i one iza, pa skupljam iskustva.

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Nema vise onog da gledas konacne liste sa svim odabirima pa biras gdje ces se upisati.
    Kod izrade rang liste u obzir uzimaju prioritet skole i ocjene. Gdje se nades tu si i upisan.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj enela prvotno napisa Vidi poruku
    Nema vise fizickog upisa. Skolu ne moras ni vidjeti do 8.9. Na kojoj si listi, tu si upisan. Nakon zakljucavanja.
    Nisam samo sigurna kako sa skolsma koje traze lijecnicku potvrdu. Mislim da se i to nosi na jesen.
    Ovo me sad posjetilo na još jedan detalj...Čula sam svojevremeno na Vijeću roditelja nešto o direktnim upisima i ako se dobro sjećam, spomenuta je neka velika brojka za Zagreb, par stotina djece... Ako je to točno, zdrava logika mi govori da ti upisi ne bi trebali čekati jesen, nego bi trebali ići prvi (valjda, a možda se i varam...).

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ti Peterlin sve prouči - mene čeka za dvije godina. i moj je spominjao direktan upis - nisam skužila koja to djeca imaju direktan upis - oni s natjecanja?

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ne, nista ne ceka jesen. Svi koji upadnu u neku od odabranih skola znaju da su s 1.9. ucenici te skole. Skolska godina zavrsava s 31.8. i svi ucenici su do tada sluzbeno ucenici oš.
    Ovi koji imaju direktan upis ce biti na listama odmah nakon zakljucavanja (ili ih ove godine ni ne stavljaju na liste???) sa svom drugom djecom koja upadaju i uz njihovo ime obicno pise "direktan upis".

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Ti Peterlin sve prouči - mene čeka za dvije godina. i moj je spominjao direktan upis - nisam skužila koja to djeca imaju direktan upis - oni s natjecanja?

Za direktan upis ti se svake godine mijenjaju kriteriji.
    Obicno je to prvo (ili prva tri) mjesto na drzavnom natjecanju predmeta koji odabrana skola smatra vaznim za skolovanje u toj skoli.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Meni se čini da je moj stariji trenutno bolje upućen u upise od mene (što je i normalno).

Direktni upis imaju samo oni koji su na državnoj razini osvojili neko od prva tri mjesta na natjecanjima. Moj sin je do sad išao na natjecanja iz informatike, uspješno, a to će ići i dalje, ali informatika je izborni predmet pa se ne računa u to. Zato je naumio ići na natjecanja iz kemije i možda fizike, tek da proba - ako prođe, super. Ako ne - nema veze.

Dalje - moram se podsjetiti kako ide za djecu s teškoćama (disleksija). Mislim da oni isto imaju nekakva prava, ali treba postojati prethodna medicinska dokumentacija. Budući da je moje mlađe dijete ovu svoju smetnju uglavnom preraslo i ima sasvim pristojne ocjene, ne mislim se time zanimati pa ne znam napamet.

Evo, našla regule za direktni upis djece s disleksijom u srednju školu, ako kome zatreba:
    http://www.hud.hr/w-zakoni/HUD_hodogram.pdf

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ti Peterlin sve prouči - mene čeka za dvije godina.
    x

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moj je ionako ušao u "lude" godine - izgubio je svaku ambiciju ( a to mu je bio upis u V.) - sada je izjavio da će se upisati tamo gdje i škvadra - pojma nemam kaj to znači. No ima još vremena doći k sebi..

Ja sam "dijete" MIOCa - i već djeca mojih razrednih frendova idu tam - kao to se podrazumijeva - no, mislim da moji neće

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nakon sto liste odabira zakljucaju, sustavu treba par dana za posloziti konacne rang liste i tek onda znas na cemu si.
    Ako upadas u skolu prvog izbora, sustav te automatski u tu skolu upisuje (ostajes na toj rang listi, a sa svih drugih rang lista te brise).
    Znaci, nakon zakljucavanja se svi oni kojima ta skola nije prvi izbor, a upali su u neku od skola koja im je na listi prioriteta ispred te skole, brisu s liste te tvoje skole.
    Ako ne upadnes u skolu prvog izbora, sustav te stavlja u prvu iducu u koju upadas. A brise s prve i svih ostalih lista.
    da, ovako sam ja skuzila

problem s tim je sto ne vidis koliko je ukupno djece uopce odabralo tu skolu, i koji si u odnosu na njih
    to je problem meni
    mojem sinu nije
    ne gajimo iste neuroze lol

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

prošlu godinu je trebalo donijeti odma po odobrenju upisa, a neke provjere ak je trebalo napraviti ( recimo očni ili slušni koji su uvjet za upis9 prije zaključavanja liste

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    prošlu godinu je trebalo donijeti odma po odobrenju upisa, a neke provjere ak je trebalo napraviti ( recimo očni ili slušni koji su uvjet za upis9 prije zaključavanja liste

do ljeta moramo sigurno dvaput u skolu
    sljedeci tjedan (od 8. do 10., kako u kojoj skoli) u staru osnovnu (i roditelji i djeca) potpisati zakljucene prijavnice
    a tjedan iza, od 14. do 19. u srednju, s originalima, upisati se
    i onda smo mirni do upisa

luci07 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Da, treba se doci upisati. Mislim da prosle god nije trebalo, ali sad treba.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj luci07 prvotno napisa Vidi poruku
    Da, treba se doci upisati. Mislim da prosle god nije trebalo, ali sad treba.
    prosle godine je upisnicu i original svjedodzbe 8.r. trebalo donijeti prvi dan nastave

sljedeci tjedan (od 8. do 10., kako u kojoj skoli) u staru osnovnu (i roditelji i djeca) potpisati zakljucene prijavnice
    zasto i roditelj? nije dovoljno da dijete donese potpisanu prijavnicu?
    Posljednje uređivanje od emily : 04.07.2014. at 11:10

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj emily prvotno napisa Vidi poruku
    prosle godine je upisnicu i original svjedodzbe 8.r. trebalo donijeti prvi dan nastave

zasto i roditelj? nije dovoljno da dijete donese potpisanu prijavnicu?
    mi smo dobili u skoli upute da trebaju doci i jedni i drugi i potpisati prijavnicu koja nas ceka u skoli

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Roditelj mora potpisati prijavnicu da se slažem s onim što je dijete odabralo na prijavnici.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hm, mislim da nije baš sve ovako kako pišeš.
    Na listi svake škole su samo oni kojima je ta škola prioritet te oni koji nemaju dovoljno bodova za školu koja im je prva na listi. Dakle, ako neki učenik padne ispod upisne kvote, sustav ga stavlja na listu prve sljedeće po odabranom redosljedu.
    Za škole koje učeniku nisu prioritetne, učenik vidi koji bi bio na listi kad bi ga se na listu uvrstilo, ali zapravo nije uvršten i drugi ga ne vide.
    Dok đaci imaju pravo mijenjati prioritete (dakle, do 8. 7. ) liste se mogu mijenjati. Ali mislim da nema nikakvog poslagivanja listi nakon zaključavanja?

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mi smo dobili u skoli upute da trebaju doci i jedni i drugi i potpisati prijavnicu koja nas ceka u skoli
    Da, tako je. Mi smo javikli da ne možemo i da će doći s djedom, rekli su nam u školi da je ok (mislili smo raditi punomoć, ali bio je dovoljan usmeni dogovor).

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

problem s tim je sto ne vidis koliko je ukupno djece uopce odabralo tu skolu, i koji si u odnosu na njih
    to je problem meni
    mojem sinu nije
    ne gajimo iste neuroze lol
    Mene su uvjerili da se nakon prva dva-tri dana liste stabiliziraju (s malim oscilacijama) i da se ne očekuju iznenađenja (osim, naravno, za one koji su baš na granici).

branka0112 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

slušaj, uopće ne moraš imati neke predobre ocjene, da sam znao da će ovako izgledati liste za gimnazije, ne bih se zadnja dva tjedna svaki dan u šest ujutro dizao i učio za pet.
    Ovo je fakat tako, U Rijeci se lakše upisat u gimnaziju nego u kozmetičku (totalno suludo).

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vertex,
    kaze mi A da su na listi svi oni kojima je ta škola 1. i 2. izbor.

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Vjerojatno su onda to malo promijenili. Prosle godine su se ucenici vidjeli na svim listama prije zakljucavanja. I sigurno nije trebalo nositi svjedodzbe u SŠ prije jeseni.
    Kaze mi kolegica da ove godine ne trebaju nositi ni potvrde lijecnika u OŠ, samo u srednju kad sve zavrsi.
    Znaci, Peterlin, uzalud ti informiranost, tko zna kak ce biti iduce godine :D

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

@ marta:
    Ja bi se zaklela da nisu. A nije na listi škola koje mu nisu prvi izbor. I premalo je na listama tih drugih izbora da bi to bili svi. A u početku ih uopće nije bilo.
    I da, na listama se sad pojavljuju neki kojima je ta škola 3. ili 4. izbor.
    Kako je on to zaključio?
    Posljednje uređivanje od vertex : 04.07.2014. at 15:01

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Kad vas čitam, imam dojam da je to s prioritetima, listama i pojavljivanjem na njima zapetljano kao neka enigmatska igra

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    vertex,
    kaze mi A da su na listi svi oni kojima je ta škola 1. i 2. izbor.

nisu, iv nije na listi skole koja mu je drugi izbor
    na listi su
    - svi oni kojima je ta skola prvi prioritet
    - svi oni kojima je ta skola prva u koju su upali (a na njiovim prioritetima je to cetvrta, peta, svejedno)

doduse to mi ne objasnjava cijelu hrpu one djece koja su isto na listi, a nisu upali, jer su puno ispod kvote

na njegovim stranicama pise da je na toj listi osamnaesti
    ali moja je interpretacija da je osamnaesti u odnosu na ovu djecu gore koja su vidljiva
    ne u odnosu na cijelu vojsku nevidljivih koji ustvari i jesu konkurencija

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a ne znam, moram primijetiti da ste malo neozbiljne majke, opustile smo se, ha, nitko pojma nema

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam ovo shvatila sudbinski: što je, tu je i bit će što mora biti

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne bi ja to niš znala, da nije ivarice i ovog topica. Mislim, ako se ne upiše u jednu školu, upisat će se u drugu, treću ili četvrtu... Škola ko škola - niš posebno...
    Posljednje uređivanje od marta : 04.07.2014. at 17:09

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •