I ja neki dan gledam svog sina - puno je visok za svoju dob i glavat na majku, ali zato su rebra iskocila na sve strane.
Ne brine me to uopce dok god zdravo i redovito jede.
Apropo juha iz vrecica, meni je to zivi otrov kojega nikad ne jedem (a jela sam ih u djetinjstvu), ali u drugoj trudnoci nisam si mogla pomoci. Bila sam spremna ubiti za juhu iz vrecice, pastetu, poli salamu i zacinjena mesa svih vrsta. Samo da je sto jace i zacinjenije. U suprotnom mi je bilo mucno, osjecala sam opcu slabost i crijeva su mi tako gladno i glasno krulila da je MM umirao od smijeha.
Necu niti spominjati koliko sam kila dobila. Cim sam rodila, prosla me je zelja za svim tim gadostima. Sin je, nasrecu, zasad prav zdrav, osim sto ima osjetljiviju kozu, nadam se da nije od toga.
U tepsiju poslazem patlidzane prerezane na pola, cijele paprike i rajcice, ubacim u rernu i onda onako kao Peterlin, drzim u frizideru u maslinovom ulju, ostale zacine dodam kad idemo jesti (sol, cesnjak).
Danas sam opet radila popecke od tikvica :D Dobila ih brdo pa su mi atrakcija.
Probala sam ih ne cijediti i ispale su odlicno, malo zilavije, osjete se.
I da se Cvijeta jos vise zgrozi, uz zobene, dodala sam i heljdine pahuljice. I to nije sve, ubacila sam i crni sezam i meni je bilo njam, nekome bi bilo bljak :D
mamica, eto, ne trebas cijediti, ali moras pojacati brasno, ja uvijek stavljam neka intergralna, cesto pomijesam razne vrste. Nikad nisam stavljala mlijeko, ali stavljam jaje.
pa nisam, nije mi nitko rek'oAko patlidzan nisi prije pripremanja posolila da pusti gorcinu ili potopila u zasoljenu vodu, onda je do toga.
Ja ih obozavam, ali neodgorceni su mi bljak![]()
hvala.
koliko dugo mora stajati posoljen?
dok ne pusti vodu. a pusti dosta vode. dakle, posoliš ih, čekaš da puste vodu, nekih pol sata valjda, ocijediš i voila.![]()
Ja ih još obrišem papirnatim ručnikom, da mi ne špricaju u grill tavi.
što se soljenja i cijeđenja patliđana tiče - mi smo ih nekad, kad smo ih još pohali, tako tretirali, i svejedno su mi bili gorkasti i bezvezni, a i premasni
otkad ih pečemo bez ulja, na tavi s keramičkim premazom, ili u pećnici na rešetki, pa nakon toga začinimo s maslinovim uljem, soli, češnjakom i peršinom, može i bosiljak i slično
više ih ne treba soliti ni žmikati i nikad mi nisu gorki, naprotiv, jako su mi fini
naravno, izaberemo one glatke kore, ne mogu garantirati ako su baš smežurani
također ih nekad dinstam na maslinovom ulju s drugim povrćem pa dodam rižu ili paštu i ne budu gorki
po mom iskustvu budu gorki samo kad se žmikaju i pohajuzavoljela sam ih tek kad sam probala neiscjeđene
a vidiš, ja ih nit nisam pohala
polila s maslinovim uljem, ne sjećam se jesam li stavila češnjak prije ili poslije i pekla u pećnici zajedno s drugim povrćem
nakon 3. puta sam odustala
takvu ružnu gorčinu u životu nisam osjetila
a bila je glatka kora, bili su svijetli, mladi, taj zadnji put sam mislila pa sad stvarno moraju biti ok, nema šanse da budu gorki. ali figa.
i još sam si mislila kakav li je taj cvijetin sataraš s balancanima
fala bogu da ja nisam upropastila pome, luk ili papriku![]()
probaj ispeći bez ulja pa ulje dodati kasnije
a i ostalo povrće možeš tako (ja eventualno kad pečem krumpiriće u pećnici prije pečenja sve promješam u posebnoj zdjeli ili čak u plehu s nekih 2 žlice ulja, tek toliko da malo uhvati, a kasnije dodam sirovo maslinovo ulje - ali patliđane svakako skroz bez ulja i na rešetki, ako su u pećnici)
tako se i korisne tvari iz maslinovog ulja bolje iskoriste, kažu nutricionisti
češnjak svakako na kraju, nema ga smisla peći nasjeckanog u pećnici, pougljenit će, osim ako ne pliva u ulju
meni su na jednom tecaju kuhanja rekli da ih treba isjeci i staviti u pecnicu na pek papiru bez ulja, soli icega, da se peku dok ne promjene boju i da je to nacin da ne budu gorki.
ja ih spremim tako onda ih poredam u protvanj pa stavim red salse i rikote, pa opet patlidzane, pa opet salsa i rikota, pa opet patlidzani i na vrhu paramezan i zapecem kratko![]()
Posljednje uređivanje od spajalica : 09.07.2014. at 14:44
vidiš, to je taj princip peći ih na suho kod vas obadvije
i šta sad, ako pripremaš neku musaku, nešto, prvo ih moraš popeći pa onda raditi s njim što hoćeš
mnogo komplicirani ti patlidžani
ali vrijedi
iako ih se ja baš nisam najela zadnjih godina![]()
Jako je fino ubaciti u tepsiju oprane reznjeve cesnjaka u ljusci. Poslije se samo oguli ljuska (ili samo pocucla :D), daje odlicnu aromu i okus. Obozavam cesnjak.
zvuči ok i to s pek papirom
valjda kad su u pećnici, to ulje previše zagori
kad ih dinstam na tavici na maslinovom ulju za neku mješavinu s drugim povrćem i paštom, jako su mi fini, sviđa mi se i taj okus nakon što upiju nešto ulja pri dinstanju, i ne budu gorki
pečene s uljem u pećnici nisam nikad ni probala
a pohani na ulju su mi bili gorkasti, onako donekle jestivi, ali ne fini
Za ove male, a mislim i za velike, postoji CDC krivulja i WHO krivulja. Prva cini svu djecu malom i neuhranjenom (cak i Sunko lose kotira, a puno vas zna kako on izgleda...), a ova WHO ima puno vise smisla. Razlika se najvise vidi kod dojene djece do 2 godine, ali opcenito je realnija. Imaju i razne zemlje, mislim, razne standarde... a CDC je americka agencija pa ima sanse da su djeca malcice, ono, veca.![]()
Je li to neka varijanta parmiggiane? Ja je pravim ovako:
Red salse, red patlidzana, red mozarele, red parmezana i bosiljka i onda opet sve tako i zapecem u rerni. To je jedini nacin na koji volim jesti patlidzane (prvo se moraju blago namastiti maslinovim uljem, posoliti i zapeci u suhoj tavi dok ne omeksaju).
ja radim slično ako ti, ali umjesto mozarelle stavim obični sir, jer mi je inače preskupo
i čak ne treba ni salsa nego zrela rajčica na ploške narezana
Meni se gouda fino ponaša u zapečenim jelima a i da neki okus.
Pokušavam se držati koliko toliko LCHF-a ali pokleknem pred pohanim tikvicama. I ne ispadnu mi premasne za razliku od patliđana.
Patliđane stavljam samo u šalšu.
Možda je netko već spomenu, ali ne stignem čitati sve unatraske.
Patlidjan na pola, pa zarezati nožem cca pol cm duboko, kao neku mrežu. A u te procijepe staviti mješavinu maslinova ulja, mrvica (ko voli), češnjaka i persina. Pa zapeci.
Pohanje povrća je povrćogrđe. Amen.
Da nisam tako lijena vrlo bih rado činila to povrćogrđe, obožavam pohane tikvice i patlidžane - ali ne da mi se to raditi.
Ja inače patlidžane pirjam u raznim kombinacijama, pečem u pećnici itd. ali pečenje na roštilju/grill tavi mi nikad nije uspjelo, uvijek se dime, ostanu sirovi ili izgore - sve u svemu, ne ide mi to.
bome i meni
meni su najbolji sa gradela s maslinovim i petrusimulom :razmaženo:
tak i meni - meni je baš fino gorko povrće i ništa ne poduzimam za smanjivanje te gorčine.
Imam frendicu koja ne može pripremiti večeru a da ne napravi barem nešto pohano. Meni nezamislivo jer sam ja pohala valjda dva puta u životu.
Ovi bijele patlidžane nisam nikada vidjela - morati ću ih negdje pronaći.
U zadnje vrijeme kako su nam počeli na vrtu paradajz/paprika/krastavci, mali večera friški sir, kruh i brdo friškog povrća, ili špek u takvoj kombinaciji, ili zrnati sir,...
meni iz pećnice ispadne identično ko na grilu
samo nema one crte
narežem na ploške (mesoreznicom, dakako), nauljim i posolim, promiješam rukama i bacim u zemljanu tepsiju
na 230, pa koliko treba
budu ravnomjerni, sočni...
mmm, i ja volim pohane balancane i tikvice. al isto ih jedem najčešće kod mame
i još sa šalšom.
a ja obožavam ovaj recept i to po ljeti često napravim. može se i hladno jesti.
na malo ulja popržim prvo balancane narezane na sitno (za ovo ih ništa ne odgorčavam), pa onda tikvice pa onda paprike.
može i sve zajedno, naravno, al nemam tako veliku tavu. a ne smije se dinstati, nego onako, kao da su na žaru.
skuham paštu.
stavim sve to na paštu, začinim s maslinovim uljem i feta sirom.
može i malo peršina na kraju i malo češnjaka, ali ne mora.
a drugo fino jelo koje jedemo, isto može hladno, je musaka od balancana. to ne radim tako često kao prvo jer mi se neda. za ovo, ih prvo posolim, ostavim da puste vodu i ocjedim (nije da žmikam, nego samo ocijedim), pofrigam na tavi s malo ulja. posebno napravim šalšu.
i onda red balancana, pa šalša pa neki sir na fete...pa tako do gore. zadnji red su balancane. prelijem jedno umućeno jaje i u pećnicu. i, kad se ohladi, režem kao tortu.
može i toplo, onda to obično jedemo s pireom. tako je moja mama![]()
pa to ti je ko parmigiana
moja mama je znala napraviti musaku od patlidžana, ali onu što se satima pravi
prvo se ispohaju patlidžani, pa se slaže red patližana, red faširanoga izdinstanog na luku
ajme, kad se toga sjetim
da, da, parmigiana. al bez parmigiana...preskočila sam malo postova
al ni ovo baš nije najbrže jelo.![]()
e to "pofrigam na tavi" to meni ne ide sa patlidžanima, uvijek mi se ili napiju ulja, ili ostanu sirovi, uglavnom to mi nikad ne uspije dobro. A inače ih recimo napravim sa tikvicama i paradajzom, kao šalšu, pa to jedemo sa tjesteninom, ili rižom, ili napravim lazanje sa tim nadjevom. Ili npr. ovo http://www.coolinarika.com/recept/481689/ to mi je super za goste.
aaa, prestanite - nema mi do prave grčke musake - to sam radila samo jednom - postupak je traajao skoro pa cijeli dan.
meni se doma neda raditi te složence jer kuham ujutro prije posla. Ali idmeo na more. Pa kad muž ili gazda trade roštilj, speku mi tikvice i patliđdžane, opa složence radim stalno 8ali ne zapečem u pećnici, neg sam poslažem u zdjelu
a kod ove dugačke verzije gdje se poha
kada ti njega zaliješ šalšom što ostane od te prezle?
valjda ima smisla dok to ljudi rade
ili ja pohanje doživljavam samo dok je prezla hrskava
Paradajz za šalšu isto gulim, kad kuham sama pravu šalšu od paradajza, ali ne prezirem niti pelate.
U DM-u su super pelati i komadići paradajza u konzervi.
nema prezle
to je parizjen pohanje
mekano, ko duša
ništa hrskavo
probajte tempuru, hrskavo a puno jednostavnije
ja obožavam povrće u tempuri
(bemti lchf i kile)
od brzih večera za klince dođosmo do višesatne spore musake
(zaboravih napisat da moj tata ne podnosi pelate, pa kad treba musaku zalijevati salsom od pomadora, prvo uzavre vodu za štufat pomadore pa ih onako vruće guli pa dinsta na luku i česnu...nema kraja)
Ja volim samo pohanje sa mrvicama, a pohano povrće ne zalijevam šalšom nego šalša ide pored.
Tempura je super ali za povrće tipa karfiola.
je, sjetila sam se ličkih kasnije
ali one mi imaju smisla, njih ne preispitujem :D