Pokazuje rezultate 1 do 50 od 451

Tema: Nešto kao loša veza...

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj blazer prvotno napisa Vidi poruku
    Drage moje,odakle početi..ne znam niti zašto pišem sve ovo,možda samo da mi bude lakše..jer svjesna sam gdje griješim i što trebam činiti drukčije,ali...
    Dvoje smo roditelja,u skladnom braku,zaposleni...rane 30-ete,dvije curice,jedna 9 mjeseci druga 5 godia. Ja radim pola radnog vremena i praktički odradim svoj posao za vrijeme njihovog popodnevnog spavanja,tako da sam stalno s njima i nisu nikada niti primjetile da me nema i da sam zaposlena. Zašto sve ovo pišem..-da probam objasniti bar donekle u kakvom okruženju žive moje curke.. Inače radim sa djecom (kakva ironija) i pedagoškog sam usmjerenja,moram li napomenuti koliko knjiga o odgoju sam pročitala...hmmmm.
    Sada malo o princezi koja nam zadaje ogromne glavobolje...-moja curka od 5 godina je uvijek bila teško odgojivo dijete..tvrdoglava,glasna,uvijek ljuta,u danu promjeni po 150 raspoloženja..-faza??-ne bi rekla,jer to traje od kad je postala svjesna sebe pa do dan danas.. Mi smo vam oni o kojima pišete na forumu,nad kojima se možda i zgražate..ali šta da vam kažem,osim da iznesem i svoju stranu..mi smo vam oni što smo puzali po podu u trgovini,trčali po šoping centru..i unatoč tome svemu vodili je na sva mjesta sa sobom..zašto?-jer sam smatrala da je ona moje dijete i da treba sudjelovati s nama u svemu što radimo. jesam li pogrješila?-očito da jesam... Jako smo puno pričali s njom,kao sa odraslom osobom,objašnjavali joj sve i do u svaku sitnu pojedinost,ona je imala pravo odlučivati o jakooo puno stvari..-ako joj se ne spava,ne treba spavati..ići će kad bude pospana,jesti će kad bude gladna a ne kad se treba jesti..znači bila sam roditelj koji se prema njoj odnosio kao prema biću koje ima pravo odlučivati o dosta stvari...-VEELIKA POGREŠKA. Muž je uvijek bio taj koji je želio uvesti neki red,kaznu za loše ponašanje...ali-uvijek je dobivao moje "pametne odgovore"..-"pa mi ne radimo,ne idemo u vrtić,ona može u jutro spavati dokle hoće,šta ju tjeraš da ide spavati..ići će kad bude umorna"..-i tako smo imale odgovor na sve...
    Sada sam došla do toga da nemam više snage i opet kao što sam čitala ovdje na forumu postajem jedna od onih nad kojima se mnogi zgražaju "ona koja odustaje od odgoja"...
    Što sam napravila svojim odgojem-dobila sam jednu djevojčicu koja je u glavi puno ispred svojih stvarnih godina,a još je dijete..-vidim da je jadna zbunjena izgubljena u vremenu i prostoru,ne zna niti sama gdje pripada...
    Postalo je još gore sada kaada je seka s nama..stalno čeka priliku gdje bi "pobjegla" ,kada ode kod baki ne želi ići kući,kuća joj je glupa,dosadna..iako se trudimo i suprug i ja da joj svaki dan bude ispunjen,da radimo nešto zanimljivo..-nikada nije dosta,nikada zadovoljna..npr.vožnja biciklom još nije niti završila,a već je pitanje "što ćemo poslje toga raditi"... promjene raspoloženja su od toga da vrišti od sreće do ljutnje koja ide u beskonačnost..sitnice ju mogu toliko isfrustrirati da je to strašno.. da ne bude zabune..ima ona i svojih jako lijepih osobina..-jako lijepo crta i voli to raditi,jako je osjećajna (samo što to rijetko pokazuje i tu njenu stranu poznamo samo suprug i ja)...
    vrtimo se u krug,pokušam joj uvesti granice,red...nakon par dana pada sve u vodu jer ja padnem na njene suze,moljakanje
    jednom mi je netko rekao da se previše bavimo s njom,da previše pratimo i snimamo svaki njen korak,riječ..analiziramo,upozoravamo...drugom rječju da smo dosadni....i eto sad na kraju vidim samo svoje greške,krive postupke i osjećam se kao jako loša mama...da li će se ta naša popustljivost,sati i sati razgovora jednoga dana isplatiti...neznam..-znam da se do sada nije isplatilo...
    osjećam se kao u lošoj vezi...znate onaj osjećaj kada nekoga ludo volite i prešli bi preko svega samo da je taj drugi sretan,da vas voli i da mu je lijepo...i radite to iako znate da nije dobro i da neće dobro završiti..i taj drugi to debelo koristi...vašu ljubav,popustljivost..
    Gotovo da si opisala moju curku, osim jedne razlike (dvije, moja ide u vrtić već dugo), ja sam joj na vrijeme počela oduzimati njene prevelike moći, kako je to odlično sročila Uh-puh! I da i moja je dobila sa kuhačom po dupetu, u 2 ekstremne situacije, gdje je ona mene počela mlatiti i da, itekako je bila svjesna što radi, bez obzira na svoje dječje godinice! Danas smo previše počeli filozofirati oko odgoja, što kod neke djece neće možda voditi u ekstreme gdje će se dijete kad tad oteti kontroli, ali kod neke djece će se dogoditi upravo to, otet će se kontroli uz premekan i prefelksibilan odgoj, a time smo napravili medjeđu uslugu njima samima.

Cvijeta kaže vrtić i debeli potpis na to! Tvojoj maloj je vrtić neophodan!

Ti nisi niti loš roditelj, niti loša mama! U to spada sasvim nešto drugo.

I da ovo podebljano je srž problema i tvog i mog i većine današnjih roditelja, koji žele sve najbolje za svoje dijete i onda odu u drugu krajnost i pretjeraju, a to je danas barem lako. Zahvalna sam nekad Turcima oko mene koji me svako malo podsjete na neke stari, kad umjesto da petogodišnjaku ide pol sata objašnjavati u fino i u široko nakon što mu je to već tko zna koliko puta objasnio, zašto ne može napucavati tu loptu po stanu, klepne ga po uhu, a lopta leti u smeće i, basta.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj šafran prvotno napisa Vidi poruku
    I da i moja je dobila sa kuhačom po dupetu, u 2 ekstremne situacije, gdje je ona mene počela mlatiti i da, itekako je bila svjesna što radi, bez obzira na svoje dječje godinice!
    I da, ovo ne znači da sam slomila kuhaču na njenoj guzici, niti da sam zagovornik ovakve metode odgoja!
    Jedan klof po guzi je bio dovoljan, kao i moj glas i pogled. Kasnije je bilo dovoljno samo da joj pokažem kuhaču, kad je ponašanje eskaliralo, sadaje dovoljno da zarežim, a često je dovoljan i samo pogled.

I naravno da nisam ponosna na to kako sam ja to uspješno riješila, i voljela bih da sam našla neku drugu metodu koja bi kod nje upalila, ali nisam.

Sin mi je recimo sasvim drugačije štrikan, i vjeujem, odnosno nadam se, da kod njega tu metodu neću morati nikada upotrijebiti.

Kada usporedim danas njega sa godnu i pol i nju u toj dobi, nije za usporediti, niti u jednom segmentu.
    Mekši je, fleksibilniji, daleko skloniji surađivati već sada, pratiti, poslušati, pokazuje već sada puno više strpljenja i želju i volju napraviti što se od njega traži, nježniji je. Ona je oluja, požar, plimni val, vulkan, potes 9 stupnja po Rihteru, on je povjetarac, vatrica, bonaca, povremeni potres eventualno 2 stupnja.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •