Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
Meni je to strašno jednostavno, i efikasnije od bilo koje druge metode (vikanja, prijetnji i sl.). Ja kad vičem, on me pogleda i kaže mi: "Ne želim da vičeš na mene" .
Ovo, kao i sve opet ovisi od djeteta do djeteta. Moja obožava, da se čak i pjesnički izrazim, kada igre postanu grube
Ona se naprosto obožava svađati, nadvikivati, hrvati, upravo provocira da se derem na nju, pa da može vratiti istom mjerom, što naravno da ne dozvoljavam, ali opet nekda joj i pustim pa preokrenem za zahebanciju, a kako me mala čita ko knjigu, i kuži do u nijansu, preokrene i ona, pa eto nekad završi i na zahebanciji

Moj sin pak potpuno suprotno. On je nježna dušica i on ne voli vikanje, tako da odgoj ovakve dvije suprotnosti definitvno neće biti lak, pogotovo kad porastu, jer oboje traže već sad potpuno suprotne pristupe.

Ali utješi mene moja "rančerica" gdje idemo na jahanje. Ima žena troje već velike djece, najmlađa je 15 i najvatrenija, tipićni južnjački temperament. Ona je Nijemica, muž je Talijan, pa otuda, na ranču je uvijek živo živo kad uleti najmlađa, vjetar, vatra, žeravica, vrag. Čas bi se svađala sa mamom, čas je grli, ljubi, pa boksne starijeg brata, pa ga zagrli, nikad barem na stand by poziciji. Skontala je žena naravno brzo da i mi imamo takvo jedno malo divlje ždrijebe koje treba ukrotiti, a to je sa nekim ždrijebcima ipak nekad nemoguće bez pucketanja biča. A to ne znači odmah slomiti mu duh, baš suprotno, znaći pomoći mu da jednom ipak stasa u koliko toliko pristalog konja, a ne u neukročenog divljaka od kojeg svi bježe.

Naravno umjetnost je u individualnom doziranju, i to je ono što je kod djece najteže od svega, pogotovo kad ih je više, a svi u totalnim suprotnostima jedno od drugoga. Jer ne smije se zanemariti i njihove međusobne odnose, i kako se pristup i odgoj prema jednom reflektira na onog drugog i na njihov međusobni odnos. Ne možeš i ne smiješ naravno dopustiti da ovaj dominantiji terorizira onog drugog, jer na njemu neke trenutno popularne i razvikane metode ne pale.