Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
kazne su ok. ali, ako malo razmislimo - one su neučinkovite. strah od kazne jednostavno nije dovoljan da bi spriječio neželjeno ponašanje. kad malo razmisliš, tako je i kod odraslih. što te priječi opljačkati dućan, recimo? strah od zatvora? ne. onda nitko nikada ne bi počinio niti jedno kazneno djelo jer se nikome neda završiti u zatvoru.
malo čudna paralela, al stoji
Naravno! Nema nikakve svrhe kazniti dijete, ako ono ne razumije zašto je do toga došlo. A obrazloženja treba prilagoditi dobi.

S druge strane, ja imam iskustvo da je dosljednost zakon. To sam JA SEBE morala naučiti i pritjerati. Znači, da bi čovjek učinkovito odgajao djecu, prvo mora sebe dovesti u red. Kod mene je to značilo ovo:
- odrediti prihvatljivu razinu (ne)dosljednosti - kod nas tu baš nema puno manevarskog prostora, dosljednost je bitna (ne kažem da je tako kod svih)
- naći zajedničku platformu s mm-om tj. usuglasiti se oko bitnih stvari
- prilagoditi se potrebama i karakterima djece

I tek nakon što sam sama sebi odredila što mi je bitno (odgojila sebe, riješila dileme s ostalim odraslima tipa bake, deda itd. koji isto sudjeluju ili utječu na odnos s djecom), mogla sam se prebaciti na odgoj djece. I gle čuda - nije više ostalo puno posla...