Ovo podebljano sam pročitala već na nekoliko tema i jaaako mi je bolna tačka kod moje ćerke.
KAKO takva deca uopšte uče? KAKO se postigne da čuju?
Jer ja imam utisak da moja uči samo ako HOĆE da nauči. Za svaki nauk joj treba neki klik u glavi. Ili neka užasno drastična posledica (a ni to često nije dovoljno).
Pri tome, ako HOĆE da nešto nauči, naučiće za tren ili, ako je teže, opsesivno će vežbati dok ne nauči.
Šafran, postoji jasna razlika između deteta koje je "razmaženo" i onog koje je impulsivno.
Razmaženo dete će da urla-jer mu je dopušteno. I jednom kad se granice postave jasno i dosledno promeniće ponašanje.
Impulsivno dete će da urla-jer mu je prag frustracije nenormalno nizak i ono oseća POTREBU da zaurla za svaku sitnicu.
I ti možeš takvo dete kažnjavati zbog urlanja dosledno i utrenirati ga puno drastičnijim metodama od proseka da u jednom momentu prestane da urla-ali će to dete svaki put i dalje osetiti POTREBU da urla u situacijama u kojima drugo dete uopšte ne oseća taj nivo frustracije. I ispoljavaće svoju frustraciju na neki način i dalje, a roditelj će neminovno primetiti da mu se dete razlikuje od druge dece.
Bar do toga sam ja došla sa svojom ćerkom.
Jer ja mogu svakoga dana sa gvozdenim strpljenjem kažnjavati ćerkin bes kada joj kažem da je vreme da se obuče ili jede, ali duboko u sebi, jedino što mogu da primetim je da je krajnje neobično da dete od pet godina uopšte oseća bes na običnu životnu činjenicu da se treba obući?