Citiraj dzenica prvotno napisa Vidi poruku
Djevojke molim vas za savjet. U braku sam 5 godina i borim se sa neplodnošću. Nalazi su nam ok, osim blago povišenog TSH, koji sam uz pomoć Letrox-a dovela u normalu (1,75) i tek otkrivene trombofilije MTHFR C677T - homozigot mutirani i PAI-1 homozigot mutirani. Spremam se za drugi IVF postupak. Moj ginekolog je preporučio da odmah počnem sa clexane 0,4, jer smatra da ove mutacije mogu biti uzrok dosadašnje neplodnosti. Do sada nije nikada dolazilo do trudnoće. MPO ljekar je rekao da se obratim hematologu. Hematolog je tražio dodatne nalaze, koji su uredni i nije siguran da li ove mutacije mogu uticati na začeće. Moj slučaj će iznijeti na konzilij. Napomenuo mi je da će mi prepisati aktivnu folnu kiselinu. Totalno sam zbunjena. Da li je vama poznato da li ove mutacije mogu uticati na začeće? Ukoliko imate neki link ili vaše iskustvo pošaljite molim vas. Link koji je postavljen na nekoj od prethodnih stranica ne mogu otvoriti.
Ne znam šta da ti kažem... Na začeće mogu i ne moraju utjecati jer je toliko čimbenika od kojih hrpa još nije ni otkrivena (zato imamo tako puno idiopatske neplodnosti). Koliko su meni objasnili, ako su ostali nalazi krvi u redu (d-dimeri, koagulogram) onda se za ove mutacije (imam slične kao i ti samo što sam na MTHFR677 heterozigot) ne gleda kao na uzrok neplodnosti i ne daje terapija. Tj. objasnili su mi da nije neophodna tako da ja nisam na Clexanu ni sada. Kako sam u drugom pokušaju IVF-a uspjela ostati trudna bez heparina nekako sam sklona misliti da ne utječe na implantaciju. Ali 100 ljudi, 100 različitih nalaza i simptoma. Moj gin mi je rekao da ako se daje od samog početka a krene spontani, heparin samo komplicira stvari jer da su ti problemi implantacije i rani spontani posljedica lošeg embrija a ne trombofilije. Onda čitam hrpu literature gdje se već od punkcije daje heparin ili pak od transfera i ima cura koje su uspjele ostati trudne baš u postupcima gdje su s heparinom počele odmah. I sad budi pametan. U dogovoru s mojim dr-ima smo odlučili pričekati s heparinom dok d-dimeri ne porastu ali svatko je slučaj za sebe.