kisha_666, zao mi je zbog losih ishoda tvojih trudnoca i zelim ti da iduca bude jednostavna i uredna!
Sto se tice folata, nasa je medicinska zajednica vecinom kao gluha na taj dio price. Dapace, cesto forsiraju u spucaju MTHFR mutacija vece doze folne kiseline cine ne rade korist vec se organizam prezasicuje oblikom kojeg ne moze iskoristiti sasvim. Ima dosta objasnjenja cijelog metabolizma folne kiseline/folata i pratecih komponenata na mthfr.net pa tamo mozes naci hrpu detalja da razbistris taj dio price. Folati su oblik folne kiseline spreman za koristenje u nasem organizmu za razliku od folne kiseline koja se uz MTHFR pretvara u folate. I ljudima koji nemaju MTHFR mutacije pa dobro preradjuju folnu kiselinu, folati ce jednako koristiti jer manje "opterecuju" nas organizam. S druge strane, folna kiselina je vrlo jeftinam za proizvesti i zato je ima puno proizvodjaca. Folati su nesto skuplji, a buduci da je prica o MTHFR mutacijama u SAD istrazenija nego u Europi, vecina dodataka prehrani koji sadrze folate su americkog porijekla. Dakle, mi u ovom podneblju narucujemo izvana (imam dobro iskustvo s iherb.com i amazon.com; razlika je sto iher putuje cca 10-14 dana, amazon 2-3 dana).
Nadam se da sam ti nesto pojasnila i sretno dalje ti zelim!