Zdravo djevojke. Procitala sam ovu temu i pozeljela da podijelim svoje iskustvo s vama.

1. trudnoca - missed abortion 8 nedj (2013)
2. trudnoca - prekid u 26 nedj zbog hidrocefalusa, spina bifide (april 2016)

Koliko sam propatila i koliko jos patim to necu ni da vam pricam.... Ono sto bih htjela da vam kazem je da sam prije i tokom prva 3 mjeseca druge trudnoce koristila folacin 5mg koji kao treba da preventira defekte neuralne tube iliti spina bifidu (rascjep kicmenog stuba). Na konzilijumu su mi doktori rekli da pretpostavljaju da se radi o genetickom problemu i da ce se kasnije sve detaljno ispitati.
Do sad sam se ispitala ginekoloski i imunoloski i te analize su u redu. Beba nije imala hromozomskih anomalija. Kod geneticara nam zakazano za 10 dana. Pretpostavljam da imam problem sa MTHFR te da da obicnu folnu kisjelinu moj organizam nije mogao apsorbovati te se nisu mogle preventovati navedene anomalije ploda. To je neki moj zakljucak posle visemjesecnog istrazivanja (po internetu kako po forumima tako i neke studije). Sta vi mislite?
E sad, citala sam i o Solgarovom metafolinu, i trazila neki proizvod slican tome na mom trzistu (nisam iz HR vec iz CG), tako da sam nasla FOLIC PLUS 400mcg, 20 tableta u kutiji, oko 7e, od Abela Pharm koji se proizvodi u SR. Ja pijem vec 3. kutiju. Mislim da je 400mcg mala doza pa pijem po 3,4 tablete ujutro na prazan stomak i uz to b12 1mg metilkobalmin 20 tableta, oko 7 i po e, betavitevit. Jes mi ovo "malo mnogo" ako se tako moze reci ali mi nije zao, pogotovo sto sam prosle nedjelje otkrila da sam u ranoj trudnoci. Uh samo da bude dobro molim boga. Idem kod dr naredne nedjelje pa cu je pitati o ovim folatima i dozama.
Izvinjavam se na duzem postu, ali eto to je moje iskustvo.