Lijep pozdrav vama herojima koji se borite sa svim problemima koje vam ometaju trudnocu. Ja sam mama kcerke koja ima 37 godina imala jedan spontani sa 6 tjedana, imala jednu vantjelesnu neuspjesnu i ove godine prirodno zatrudnila sa blizancima dvojajcanim, djecaci. Trudnoca dobro tekla, ultrazvuk u pocetku cesce a onda jednom mjesecno i sve u redu. Odjednom na redovnoj kontroli UZ ginekolog kaze bebe mrtve mjesec dana! Znaci umrle odmah poslijog UZ. Njoj se sav svjet srusio, psihicki pala, uzas za sve nas, nasilan porod, izgubila dosta krvi, dali joj bebe da ih oboje drze, uzeli im otisak stopala, pitali da li zele da ih sahrane oni ili bolnica? Naravno oni su sahranili, djeca dobila imena, tuga i bol i danas. Sve se ovo desava u Njeamackoj i da ginekolog koji vazi medju boljima nije radio neke vece pretrage niti posumnjao na neki problem. Bolnica traljavo odradila analize, neko zakazao jer nije uradjena autopsija djece a saznali kad su djecu sahranili. Iz posteljice nalaz ne govori nesto puno ali njen ginekolog kaze da bi joj za slijedecu trudnocu davao aspirine i heparine. Ona mjenja ginekologa i traga za nekim ko ce se vise posvetiti problemu. Ja dok je bila u bolnici na vasem forumu procitam da bi mogla trombofilija biti uzrok smrti beba te joj saljem poruku da joj u bolnici rade nalaze. Naravno niko nju ne slusa oni su je porodili, iskiretirali i idi kuci. Ona nekako uspjeva na njeno insistiranje da rade analize genetike i dobije nalaz da ima mutirajuci gen MTHFR C677T heterozygot i A1298C heterozigot. Na tom nalazu napisali preporuku da pije folnu kiselinu i jos su joj rekli da ce cjeli zivot morati piti 10x jacu dozu od normalne. Ona opet preko ljekara opce prakse vadi nalaz B9 vitamina koji je dobar. Ne pje folnu kiselinu ali kod tri ginica kod kojih je bila niko se nije obazirao na ovaj nalaz mutirajucih gena nego samo govore pij folnu kiselinu vidis da su ti napisali te nemamo mi vremena jer za svakog pacijenta imamo 10 minuta. Sve postalo biznis a ona i dalje traga ko ce se pozabaviti detaljnije.
Mene je molila da se registrujem i vas pitam sta bi ona sve od analiza trebala jos uraditi? Zna da joj te uputnice nece ljekari dati ali je spremna sama da plati da sve odradi kako bi imala sve pretrage i kad nadje ginekologa koji bi usao u ovaj problem da joj moze odrediti terapiju i da pokusa trudnocu mada i to ide teze jer ima malo jajnih celija. Isla bi i na vantjelesnu ali bi trebala uraditi sve analize jer vantjelesnu ona placa pola cjene a to je 4.000 eura. Nije zbog para nego su godine u pitanju a i njen strah da ne izgubi opet bebu jer kako kaze ona to nebi mogla podnjeti.
Ja vas molim da mi napisete sta bi ona sve trebala od nalaza uraditi kako bi se sve ispitalo te da bar s te strane ima jasniju situaciju? Hvala svima koji nam pomognu savjetima. Samo da napomenem da niti jedan ginic nije pomenuo da uz folnu trebalo bi uzimati i B12 a nisu radili analizu tog vitamina. Ona to svakom pomene sta s tim a oni kao da je ne cuju. Zato mjenja ljekare dok ne nadje nekog ko ce se malo zainteresovati.