Ti si, Cvijeto, onaj izuzetak koga svaka porodica mora da ima, inače nije zanimljivo

.
Šafran, pošteno i dogovoreno.
Ali bih se nadovezala na zasad skuliranu. Od svake se ideje može napraviti ekstrem, čak i od duboko humanističkih pogleda da je svaki čovek kovač svoje sreće i osoba za sebe.
Jer tim su se principom vodili i Turci dok su odvodili dečake u Tursku da budu janičari - da je svako dete tabula rasa i da se vaspitanjem može povoljno preoblikovati u smeru koji vaspitač smatra ispravnim.
Slična ideja vodilja je bila i u oduzimanju dece iz mešovitih Aboridžinskog-belačkih brakova u Australiji 70-tih godina prošlog veka, da bi tu decu podigli belci, jer, osim što su Aboridžini smatrani za nesposobne roditelje, ideja je bila da će podizanje u belačkom okruženju načiniti od njih bolje ljude nego da su ostali u primarnim porodicama.
Naravno, pravi ciljevi ovih postupaka su bili sasvim drugačiji, ali u oba slučaja propagirana je upravo ideja da je nasleđe zanemarljivo, a vaspitanje sve.
I sad bih ja, na osnovu tih ekstrema, mogla da zaključim da Bubica zastupa vrlo ekstremističko gledište da je vaspitanje veoma uticajno...Mislim, nisam ni blizu takvog zaključka.
I postoji ipak delikatna razlika između povlačenja paralele "kakav otac-takav sin"; i onoga što je Trina navela u prvom postu-"obiteljskog nasleđa". Jer to nasleđe obuhvata generalizaciju više članova jedne porodice, uključujući više generacija predaka i puno širu rodbinu, nego što je to prosta paralela roditelj-dete.
Osim toga, nekako je sve skrenulo na negativno-šta je sa pozitivnim? Porodično stablo J.S. Baha je klasika u udžbeniku genetike kada se pokazuje da je muzička nadarenost u velikoj meri nasledna. I to možda i nije loše-šta bi bilo od Baha da mu je recimo, tata ili stric odlučio-ma, dosta više te porodične tradicije, jeste da lepo pevaš, ali budi advokat, jedinstven, uvek možeš pevati u kadi

.
Poenta poslednje rečenice nije da treba uskočiti u putanju koju ti preci utiru, nego da
ponekad nije loše da mi sami, nevezano za to šta selo priča, budemo svesni i mana i vrlina koje kruže u našoj porodici i rodbini, da bismo iz njih možda izvukli nekakav putokaz ili "pouku".