I moja mama ima vrlo sličnu priču koja ju je pratila u njenoj adolescenciji.
I naravno da su to predrasude, i da su ružne, i da bi bilo bolje da ih nema.
Ali šafran je prokomentarisala moju rečenicu da genetika ima uticaja na nasleđivanje psihičkih osobina u jednoj porodici. I nazvala to predrasudom, i opasnim razmišljanjem. Ja i dalje stojim iza toga da TO nije predrasuda, niti je ružno i opasno. Osobine same po sebi nisu ni ružne ni opasne. Niti je ružno razmišljati o tome kako se i one mogu naslediti.
Predrasuda je, naravno, generalizovati jednu osobinu na apsolutno sve članove jedne porodice i držati se toga kao nekog naročito objektivnog parametra.
Osim toga, stvari koje se generalizuju su često smešne, da ne kažem glupe, i uopšte ne predstavljaju trajne osobine čovečjeg karaktera.
Sa druge strane, do takvih generalizacija se često ne dolazi zlonamerno, niti uopšte sa bilo kakvom namerom, jednostavno, ako živiš u istom selu nekih sedamdesetak godina, i ako te razgovor navede na priču o nekoj porodici pa se prisetiš da je i taj i onaj i ovaj i onaj pre njega imao srčanu bolest i umro od infarkta-zaključićeš da je u njihovoj porodici infarkt češći od proseka, samo to nećeš izreći tako nego u formi "SVI njihovi umiru od infarkta, pa će sigurno i on", što jeste bezvezna generalizacija, ali opet sa nekakvom opipljivom podlogom. Uostalom, ako član te porodice nakon takve generalizacije ode do kardiologa i povede računa o svom zdravlju, onda bude i nečeg dobrog u tom seoskom kolektivnom pamćenju.