Tako je, a svaki ekstrem ima svoj začetak koji obično krene od nečije ideje i malo prerevnosne interpretacije trenutnog otkrića ili studije, a njima je tako lako manimulirati, a masama još lakše koje uglavnom ne prepoznaju ideju, a niti razmišljaju o posljedicama.
Mnogima je ekstremizam nešto tamo daleko, rijetko, nešto što ih se ne tiče, jer se ne događa u njihovom dvorištu, iako se baš njima događa pred nosom, samo ili ne vide ili ne žele vidjeti.
Ekstremisti i ekstremističke ideje su svuda oko nas, življe i šarolikije valjda nego ikad prije, i što se danas uočava kao nova pojava, više njih u isto vrijeme na istom mjestu, i što misliš iz čega vuku inspiraciju? Predlažem recimo da radije pogledaš malo takve dokumentarce, pa saslušaš malo kako ti razmišljaju. Možda ćeš me moći bolje razumjeti, o čemu ja to, i zbog čega moja rekacija na neke stvari ovdje napisane. Vječno pitanje šta je bilo prvo kokoš ili jaje, tako to krene i sa ekstremizmom, tko može reći gdje i kada je počeo, gdje mu je granica i tko će je postaviti kad masa jednom krene. Da ne kažem da je oblik u kojem se danas javlja sve sofisticiraniji i profinjeniji, sa zapanjujuće diplomatksom retorikom njegovih vođa i govornika, na prvu. Progooglaj malo recimo đihadisti u Europi, ili safilisti u NRW, desnica u francuskoj i tako redom, poslušaj malo njihove ideje i na čemu počivaju.
Evo jučer svježeg doživljaja. Došao mužev kolega s posla do nas sa ženom, nešto su hitno morali uskladiti za projekt, pa ajde da se i mi upoznamo. On Makedonac, rođen, odrastao, školovan u Berlinu, ona Beograđanka, oboje muslimani, trenutno su u ramaznu što je prvo bilo kad su ušli kroz vrata. Nisu ni ušli već je počelo, Nijemci ovaki, onaki, ništa nevaljaju, čitava fuckin raca je za k... i u k...Arapima i Turcima pete mogu lizati, i tako sve u tom tonalitetu. Mi stali i gledamo, ono, koji je ovo hebeni paralelni universum u kojem smo se našli. Kaže muž kasnije, hebote šta je ovo, a tako se činio normalan.
Koja je razlika sortirati ljude po ljenosti i tvrdoglavosti zbog genetskog nasljeđa, od one po boji kože, vjeri, etno obilježjima i slično.
I jedni i drugi su, jel, odabrani.