Posivjeli bjelanjak u kolaču

Thread: Posivjeli bjelanjak u kolaču

  1. rehab said:

    Default Posivjeli bjelanjak u kolaču

    Nedavno sam pravila kolač s kremom od bjelanjaka (snijeg od bjelanjaka, puding od vanilije, ekstrakt vanilije i šećer). Iduće jutro krema je dobila sivkastu boju, kao da se plijesan uhvatila po njoj. Bjelanjci su bili od domaćih, svježih jaja, kolač je uredno spremljen u hladnjak nakon pečenja čim se ohladio, ne znam od čega se to moglo dogoditi ? Po kremi sam slagala kupine i one su pustile svoj sok tijekom pečenja, ali jasno se vidjela ljubičasta boja soka i ta sivkasta boja za koju sam sigurna da ne potječe od kupina. Kolač smo pojeli, nitko se nije otrovao, dakle pretpostavljam da nije nešto opasno, ali zbog čega se to dogodilo ?
     
  2. Peterlin's Avatar

    Peterlin said:

    Default

    Poteglo ti je antocijan iz kupina.

    Druga stvar, ako bjelanjak dođe u dodir s aluminijem (nekad je toga bilo češće, sad ne...) znalo se to dogoditi, ne odmah nego nakon nekog vremena.

    To mi je ostalo u sjećanju iz stare bečke kuharice. Da nisi ti taj kolač pokrila alu-folijom?
     
  3. apricot's Avatar

    apricot said:

    Default

    sjećam se te užasne sive boje nakon držanja kolača u onim prvi rastežućim kalupima s mobilnim dnom
    Last edited by apricot; 17.07.2014 at 07:40.
     
  4. rehab said:

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Da nisi ti taj kolač pokrila alu-folijom?
    Jesam ! Hvala, znat cu za drugi put !