Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Dobrovoljno davanje krvi i dojenje

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    deedee avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno Dobrovoljno davanje krvi i dojenje

Zna li netko?
    Moze li se davati krv dok se doji (dosta produzeno, i dosta cesto)?
    Meni osobno se cini da bih se odmah srusila u nesvijest, no u pitanju su tri slobodna dana . Nije to za baciti...

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kolko ja znam- ne

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Može. Samo treba piti dovoljno tekućine. Davala sam mislim dva puta i bilo je sve OK.

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma da?
    mene su pitali zadnji put dal dojim jer ne bi smjela dat ak dojim ( tak mi je rekla teta ta).
    ispricavam se na krivoj informaciji, stvarno sam mislila da se ne smije.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

dojiti se moze, ali treba proci godinu dana od poroda i ne biti trudna.

deedee avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Super, hvala!

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Po meni oni ne bi trebali automatski odbiti ženu koja kaže da doji jer moraju ispitati koliko se doji..nije isto dojiti novorođenče ili ovu moj haharicu koja potegne malo za uspavljivanje i sporadično preko dana...

Mami dojilici bebača čija se dob još uvijek mjeri mjesecima je bolje da svoje tjelesne tekućine sebično čuva ali meni sad ne bi škodilo malo humanitarnog rada,hehe...

Ja sam prije radila na telki, pa tam dolazi ekipa medicinara par puta godišnje, baš bum otišla kad mi ponovo pošalju obavijest :D

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj sandraf prvotno napisa
    dojiti se moze, ali treba proci godinu dana od poroda i ne biti trudna.
    Ne može. Mene su odbili u 14. mjesecu dojenja, netrudnu. I to je bilo samo 1-2 puta dnevno dojenje. I opet su me odbili 3 mjeseca poslije, iako već 2.5 mjeseca nisam dojila (bilo im u bazi zašto su me odbili prošli put). Mora proći 6 mjeseci od prestanka dojenja. Iako ja nisam nikad imala više energije nego tada (pri kraju dojenja) vjerojatno i super krvnu sliku jer nisam imala mengu 13 mjeseci od poroda.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.lalecheleague.org/FAQ/blood.html

Can a Lactating Woman Donate Blood?
    Whether to donate blood is a decision that is best left up to the individual. Opinions vary as to whether it is a good idea. The American Red Cross says this about potential donors, on their web page at http://www.redcross.org/services/bio.../eligibl.html:

- defer while pregnant
    - defer 6 weeks after uncomplicated third trimester or term delivery or cesarean section
    - defer 12 months if delivery required a blood transfusion
    - accept nursing mothers

La Leche League's sources differ in their opinions on blood donation for breastfeeding mothers. Dr. Gregory White does not recommend it. Dr. Jack Newman says any otherwise eligible mother who is not anemic can donate blood. The Canadian Blood Service (a division of the Red Cross) asks breastfeeding mothers to wait six months before donating blood. LLL recommends that mothers consult their own physicians and make an informed choice.

If a breastfeeding mother chooses to donate blood, she needs to be very careful to stay hydrated. Human milk is 87% water, and a blood donation takes 16 ounces of blood from the body. This is a lot of liquid to replace. All blood donors are cautioned to eat a substantial meal before donating blood and drink large quantities of water afterward. After a donation, donors are advised to avoid heavy lifting with the arm used to donate (to prevent excessive bruising). This may be a consideration for mothers who may not be able to avoid lifting and carrying their babies or older children.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

VedranaV, to kod naših ne pali. Meni su to tak blesavo objasnili da je uobičajeno da žena doji par mjeseci, najviše pola godine, pa onda se to poklopi s onih mislim 12 mjeseci od poroda. NIje im na pamet palo ni dehidriranje, ništa...
    Ali potpisujem ovo za ruku, svakako dajte lijevu, ja sam prvi put dala desnu i završila s mjesec dana šljive. I neka vam zamotaju čvrsto sa zavojem.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja na lijevoj strani nosim dijete, pa bi po toj logici trebala dati desnu ruku, ali sad više nemam pojma koju ruku sam davala. Plus što sam krv davala prijepodne, a tek predvečer sam došla po dijete, tako da nije bilo nikakvih podljeva.

U biti sam se ja informirala smijem li ili ne smijem davati krv prije nego što sam tamo otišla pa nisam ni volontirala informaciju da dojim (ionako puno zdravstvenih radnika ne prati baš recentnu literaturu u vezi dojenja). Da su me pitali, rekla bih, i da su rekli da ne može, bila bih rekla sve što znam o tome. Mislim, ne radi se o maloj bebi, kao ni kod deedee, nego o većem djetetu koje ne doji svako malo. Samo sam stvarno pazila da puno pijem i da se dobro najedem, i prije i poslije.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

zna li itko koliko je davanje krvi stetno,tj stresno za organizam?ja bi izricito zabranila mamama dojiljama,trudnicama da darivaju krv.
    a koliki je to sok za mamu koja doji deedee,nece te oporaviti ni deset dana slobodnih.
    dajte mame, cuvajte svoje zdravlje.

deedee avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Sundrops, ne znam. Mozes li to malo detaljnije obrazloziti i dati konkretne razloge.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sundrops prvotno napisa
    zna li itko koliko je davanje krvi stetno,tj stresno za organizam?ja bi izricito zabranila mamama dojiljama,trudnicama da darivaju krv.
    a koliki je to sok za mamu koja doji deedee,nece te oporaviti ni deset dana slobodnih.
    dajte mame, cuvajte svoje zdravlje.
    koliko je štetno?! daj nam objasni!
    pa ne uzmu ti hektolitre krvi!!! i taj deci-dva-tri koje ti uzmu, koliko je moje znanje iz bilogije, obnovi se u vrlo kratkom roku ...

mislim da je ipak manje štetno od koristi koju radiš za druge - možda i za samu sebe ukoliko te, ne daj Bože, snađe nesreća!

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Pitala sam to doktora na Zavodu za transfuziju zadnji put kad sam davala krv prije trudnoće. Rekli su mi da prvih 6 mjeseci dojenja ne bih trebala davati krv, a kad bebica prođe 6 mjeseci da onda mogu. Čak mi ni za tih prvih 6 mj. nisu rekli da ne smijem, nego da se ne preporučuje. I tako uzmu samo 4-5 dl krvi, davala sam krv više puta, nikad mi nije bio potreban oporavak. Nisam osjetila neki stres od toga, pogotovo da bi mi to ugrožavalo zdravlje.

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

znači ne smije se davat krv, a konačno sam odlučila otići sutra.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Smije se, samo pazi da dovoljno jedeš i piješ (kao i inače kad daješ krv).
    Što misliš da bi se moglo dogoditi baš mami koja doji?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •