Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Pitanje o roditeljskom dopustu za tate

Laura avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno Pitanje o roditeljskom dopustu za tate

Pozdrav! Neki dan smo muž i ja slučajno naišli na plakat na kojem piše da tate imaju pravo na 2 mjeseca roditeljskog dopusta, pa imam par pitanja vezana za to.. Naime, imamo dvoje djece u dobi od 2i 6 godina i treće na putu, a ja sam nezaposlena. Piše da tate daj dopust mogu iskoristiti do 8.godine djeteta, znači li to da možemo to iskoristiti za svo troje djece? Imamo li uopće na to pravo ako ja nisam zaposlena? Gubim li tada porodiljnu naknadu od 1600 kn? Koliko bi mom mužu bila primanja za vrijeme roditeljskog dopusta budući da ima malu plaću? Hvala puno na odgovoru!

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dokle god ste vi nezaposleni, otac nema pravo korištenja ovog svojeg roditeljskog prava. Na žalost.

Ovo je pravo isključivo zaposlenih roditelja. Naime, roditeljski dopust traje 4+4 mjeseca za svakog roditelja. Ako jedan od roditelja preuzme veći dio dopusta (najviše 6 mjeseci) tada drugi roditelj još uvijek ima pravo na svoja 2 mjeseca (koja su neprenosiva) i jedino u tom slučaju može ih iskoristiti do 8.g. života djeteta.

Kod nezaposlene majke, ona svoj dio dopusta (tzv. roditeljska pošteda od rada ili roditeljska briga - ovisno o tome da li je registrirana na burzi, ili nije) može iskoristiti isljučivo do 1. godine života djeteta. Ako se tijekom korištenja zaposli, pa prekine dopust, tada otac može iskoristiti neiskorišteni dio ali samo ako je zaposlen i po pravima koje važe za zaposlenog roditelja.

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Kako mislis iskljucivo do 1.godine?kaj nije sa 3 do 3.godine??

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Je, sa 3. i svakim idućim djetetom ( i blizancima...) roditeljski traje 3 godine. I za nezaposlene mame.

Laura avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Puno vam hvala na odgovoru!

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Mene zanima nešto:

Kad majka koristi roditeljski dopust za 3. dijete u varijanti pola radnog vremena+pola roditeljski dopust tada dobiva pola plaće i punu naknadu od hzzo.

Kad istovremeno s njom to koristi otac je li i on dobiva isti iznos?

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Kakva su to 2 mjeseca koje mogu koristiti očevi? Dal to ide u sklopu porodiljnog ( u mom slučaju 6mj+drugih 6 mj) gdje bi ja onda bila na porodiljnom 10, a otac 2 mjeseca, ili ja imam svojih 12 mjeseci a otac jos svojih 2?

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Koliko sam upucena,otac ima ta dva mj dodatno ako uzme drugih 6mj. Onda po tome mama ima prvih 6mj,a tata 8mj
    Ne znam jel ima koja kombinacija da mama moze koristiti bili koji dio od tih drugih 6mj,pa prekinuti da ide tata i on dobije jos ta 2. To je i mene nekad zanimalo

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Onda lijepo otvorite Rodine stranice i pročitate sve o rodiljnom i roditeljskom dopustu

http://www.roda.hr/article/read/rodi...teljski-dopust

A tko ne želi tamo čitati, evo mali izvod:

Roditeljski dopust, (ranije „dodatni rodiljni dopust“), osobno je pravo oba zaposlena ili samozaposlena roditelja. Koristi se od navršenih 6 mjeseci života djeteta i traje 6 mjeseci (180 dana) za prvo i drugo dijete, odnosno 30 mjeseci (900 dana) za blizance, te treće i svako sljedeće dijete.
    U pravilu ga koriste oba roditelja u jednakom trajanju (svaki po 3, odnosno 15 mjeseci), ali ako se roditelji tako sporazume može ga koristiti i samo jedan roditelj. Pisanom izjavom danom u područnom uredu HZZO-a drugi roditelj se tada odriče svog prava.
    Velika novost u odnosu na dosadašnji način korištenja je mogućnost korištenja roditeljskog dopusta u dijelovima. Može ga se koristiti sve do 8. godine života djeteta, a pojedini dio mora trajati najmanje 30 dana i u jednoj godini može se koristiti najviše dvaput.
    Ukoliko otac koristi najmanje 3 mjeseca (90 dana) roditeljskog dopusta, njegovo trajanje produžuje se za 2 mjeseca.
    Pravo na roditeljski dopust može se koristiti i kao pravo na rad s polovicom punog radnog vremena (rad 4 sata dnevno) u dvostrukom trajanju neiskorištenog roditeljskog dopusta.
    O svakoj promjeni u korištenju prava (promjena korisnika, prestanak dijela korištenja, nastavak korištenja) korisnici su dužni obavijestiti HZZO najmanje 30 dana unaprijed, kao i svog poslodavca.
    Napominjemo da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje traži suglasnost poslodavca čak i kod nastavnog korištenja roditeljskog na rodiljni dopust, bez promjene u osobi korisnika. Budući da Zakon predviđa i mogućnost da poslodavac ne prihvati obavijest o namjeri korištenja prava za razdoblje od najviše 30 dana, ovim vas putem želimo upozoriti da je poželjno poslodavca obavijestiti čim ranije.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nema više prava na istovremeno korištenje roditeljskog dopusta.

pls, za sve informacije o tatama nazovite 0800 7979

mspm i hzzo imaju razlicita tumacenja nekih od prava roditelja iz ZORRP-a, nama je postalo nemoguce davati odgovore na ta pitanja jer ne znamo sto ce vas docekati kad dodjete na salter gdje sluzbenica ima svoje, trece, misljenje

ovdje napisite odgovore koje ste dobile

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Onda lijepo otvorite Rodine stranice i pročitate sve o rodiljnom i roditeljskom dopustu

http://www.roda.hr/article/read/rodi...teljski-dopust

A tko ne želi tamo čitati, evo mali izvod:

Roditeljski dopust, (ranije „dodatni rodiljni dopust“), osobno je pravo oba zaposlena ili samozaposlena roditelja. Koristi se od navršenih 6 mjeseci života djeteta i traje 6 mjeseci (180 dana) za prvo i drugo dijete, odnosno 30 mjeseci (900 dana) za blizance, te treće i svako sljedeće dijete.
    U pravilu ga koriste oba roditelja u jednakom trajanju (svaki po 3, odnosno 15 mjeseci), ali ako se roditelji tako sporazume može ga koristiti i samo jedan roditelj. Pisanom izjavom danom u područnom uredu HZZO-a drugi roditelj se tada odriče svog prava.
    Velika novost u odnosu na dosadašnji način korištenja je mogućnost korištenja roditeljskog dopusta u dijelovima. Može ga se koristiti sve do 8. godine života djeteta, a pojedini dio mora trajati najmanje 30 dana i u jednoj godini može se koristiti najviše dvaput.
    Ukoliko otac koristi najmanje 3 mjeseca (90 dana) roditeljskog dopusta, njegovo trajanje produžuje se za 2 mjeseca.
    Pravo na roditeljski dopust može se koristiti i kao pravo na rad s polovicom punog radnog vremena (rad 4 sata dnevno) u dvostrukom trajanju neiskorištenog roditeljskog dopusta.
    O svakoj promjeni u korištenju prava (promjena korisnika, prestanak dijela korištenja, nastavak korištenja) korisnici su dužni obavijestiti HZZO najmanje 30 dana unaprijed, kao i svog poslodavca.
    Napominjemo da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje traži suglasnost poslodavca čak i kod nastavnog korištenja roditeljskog na rodiljni dopust, bez promjene u osobi korisnika. Budući da Zakon predviđa i mogućnost da poslodavac ne prihvati obavijest o namjeri korištenja prava za razdoblje od najviše 30 dana, ovim vas putem želimo upozoriti da je poželjno poslodavca obavijestiti čim ranije.
    stara vijest
    moramo maknuti taj link

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •