Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: ne može se "rashodati"

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno ne može se "rashodati"

Čudno malo zvuči naziv teme ali moj dvoipolgodišnji sinčić nakon spavanja bilo ujutro ili popodne jedva da stane na nogice kad se digne iz kreveta.... počne plakati kad stane na noge i imam osjećaj da ga bole , ne znam! kad se malo rashoda juri po kući ko da niš nije bilo... je li to normalno? strah me da nema veze sa streptokokom pneumoniom kojeg je dugo vukao u nosiću?

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Evo, ja se bavila istraživanjem sličnog problema posljednjih dana. Iščitala sam dosta tema i postova...Uglavnom, curka se prošli tjedan žalila da ju boli noga koljeno, pogotovo nakon spavanja, dva dana šepala, s tim da kad bi se rashodala, onda bi hodala normalno. Pa se zna buditi po noći, udarati nogama ili ako idemo piškiti zna mi reći da je boli noga. Naravno, sve to može biti od dnevne aktivnosti i padova jer je jako aktivna.

No, mene je nešto kopkalo pa sam guglala i došla do toga sinovitisa, pa JIA i sličnih bolesti... Ono što me preplašilo je da do boli u nogama i tih upala koljena i zglobova zna doći kad se ti uzročnici raznih upala grla i sl. "spuste" dolje. A one je prije 3-4 tjedna imala upalu uha pa me to dodatno preplašilo. I neke priče oko tih bolesti počinjale su poput naše...upala, šepanje itd. Pa sam odmah otišla kod pedijatrice i tražila potpunu analizu krvi, ona ju je dodatno ispipala po nogama...Rezultati stigli, sve super.

Naravno, parelelno sam pročitala i da do boli u nogama dolazi od rasta, neki odrasli se sjećaju kako ih je to boljelo u djetinjstvu (ja ne), i neki roditelji su mi pričali da im klinci imaju sličnih problema pa me utješilo da je to od rasta.

Što je vama, treba provjeriti. Ja bih na tvom mjestu išla na krvne pretrage čisto da se smirim jer sam čitala da je streptokok znao dovesti do tih upala zglobova. Možda i vi samo rastete, ali bolje provjeriti.

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Mene je to mučilo i sad imam period kad ne mogu stopalo pošteno ujutro spustiti na pod - osjećam da će mi se ligamenti potrgati. I tada me noću bole noge. Sinčiću se slično znalo desiti.
    Nadam se da je ovako nešto.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj palčica prvotno napisa Vidi poruku
    Mene je to mučilo i sad imam period kad ne mogu stopalo pošteno ujutro spustiti na pod - osjećam da će mi se ligamenti potrgati. I tada me noću bole noge. Sinčiću se slično znalo desiti.
    Nadam se da je ovako nešto.
    U pravu si...

Imam tinejdžere, pa i friško iskustvo s tim.

To je od rasta - kosti rastu brže od tetiva i mišića, pa kad izrastu, ruke i noge se osjećaju "čudno" jer tetive zatežu. Obrazloženje mi je logično (dobila sam to davnih dana od fizijatrice). Treba vremena da meka tkiva rastom sustignu kosti.

Ono što pomaže je masaža. Ja sam svoju djecu u krevetima godinama (ali doslovce godinama) svako jutro masirala. Starijem je bilo nužno, a mlađi je mogao i bez toga, ali je volio pa sam obojicu rastezala i razgibavala im zglobove.

To traje sve do završetka rasta, znači do odrasle dobi, ali naravno da je jače izraženo u periodima baš naglog rasta.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 17.07.2014. at 13:51

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Mislim da trebas otici doktoru. Moze biti nista (od rasta), ali i vrlo ozbiljna stvar koju je potrebno odmah poceti rjesavati.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

budem tražila krvnu sliku odnosno otišla do pedijatrice. on se u zadnjih dva mjeseca poprilično izdužio, narastao, i baš ima duge noge :D , ali bih svakako voljela isključiti bilo kakve bakterijske napasti. ne primejćujem da ima neke otekline na zglobovima ili koljenima, ono sveje normalno osim tog dizanja iz kreveta.....

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Mene su boljele noge od rasta.
    Te boli se živo sjećam i danas, liči na trganje u potkoljenicama i butovima.
    Zglobovi me nisu boljeli od toga.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

mene su jako boljela koljena i potkoljenice, i moju L. su prošle godine...izgleda nasljedno...

Pomoglo joj je mazanje koljena i kosti s onom masti od dr. Theissa od eukaliptusa što hladi i još sam nabavila neko ulje od nekog travara ne sjećam se koje, pomoglo je i sad je više ne boli. Dok opet ne počne naglo rasti

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj iva1602 prvotno napisa Vidi poruku
    budem tražila krvnu sliku odnosno otišla do pedijatrice. on se u zadnjih dva mjeseca poprilično izdužio, narastao, i baš ima duge noge :D , ali bih svakako voljela isključiti bilo kakve bakterijske napasti. ne primejćujem da ima neke otekline na zglobovima ili koljenima, ono sveje normalno osim tog dizanja iz kreveta.....
    Sad ćeš ionako vaditi nalaze radi operacije mandula, pa ćeš točno znati. Streptokok je sigurno u organizmu, ali ste na dobrom putu da maknete izvor tog zla.

A za bolove - dobro je Lili rekla - neku kremicu koja hladi + masaža ujutro u krevetu.

Dok su moji dečki bili mali, ovo sam radila (i zapisala) - fizijatrica iz Suvaga mi je dala osnovnu ideju, dalje smo sami razradili:

„BRZINSKA“ MASAŽA ZA RADNI DAN

MASAŽA ŠAKA I STOPALA

Za djecu koja imaju problema s finom motorikom (što često dolazi u paketu s problemima govora) osobito je važno temeljito masirati šake i stopala. Ako nemamo puno vremena, to možemo uklopiti u bilo koju aktivnost tijekom dana (npr. uz pričanje priča, pa čak i gledanje televizije).

ŠAKE: Počinje se od vrhova prstiju. Svaki prst treba istegnuti i lagano protrljati, a onda od vrha prema korijenu prsta izmasirati svaki zglob. Kod većeg djeteta možete obuhvatiti svojim prstima svaki prst i razgibavati ga u svim smjerovima. Slušajte svoje ruke: ako svojim prstima osjetite da su tetive zategnute (česta pojava u periodima ubrzanog rasta kostiju), tim točkama posvetite osobitu pažnju. Kad su svi prsti izmasirani, prelazi se na područje dlana. Vanjski rub dlana treba štipkati, a onda stiskanjem očistiti svaki prostor između tetiva (svoj palac staviti djetetu na dlan, a prstima potezati od zglobova prstiju prema ručnom zglobu, a kasnije palcem temeljito protrljati cijeli dlan). Treba svojim palcem i kažiprstom dobro pritisnuti i točku na dlanu između djetetovog palca i kažiprsta. To je obično bolno pa treba postupno povećavati pritisak do granice podnošljivosti. Zadnji je na redu ručni zglob, koji treba razgibati u svim smjerovima.

Ako djetetu više odgovara, može se redoslijed obrnuti, tako da se krene od zapešća (ručnog zgloba) i ide prema vrhovima prstiju.

STOPALA:
    Kao i kod šaka, krenuti od vrhova prstiju. Svaki prst treba istegnuti i lagano protrljati, a onda od vrha prema korijenu prsta izmasirati svaki zglob. Nakon toga slijedi čišćenje između tetiva s gornje strane stopala, od palca prema malom prstu. Vanjski rub stopala obraditi štipkanjem. Donju stranu stopala temeljito izmasirati od korijena prstiju prema peti. Uobičajen pokret je da svoje palce stavite na udubljenu točku ispod granice palca i drugog prsta, a preostale svoje prste omotajte oko stopala da dobijete oslonac, zatim kružnim pokretima obradite cijelo stopalo. Uopće nije bitno da to bude „školski“, bitno je da se stopalo opusti (tražite zategnuta mjesta i posvetite im malo više vremena – iskustvo čini majstora) i da postupak pruža ugodu. Petu zarotirati nekoliko puta (kao da zatvarate ili otvarate bocu), a isto to treba učiniti i s gležnjem. Nakon toga očistite prostor između Ahilovih tetiva znad pete (to mjesto isto zna biti bolno).

ISTEZANJE VRATA
    Dijete leži na leđima na ravnoj podlozi, a roditelj mu lagano i oprezno (uz minimalno podizanje) poteže glavu najprije ravno, pa zakrene lice u jednu stranu i povuče nekoliko puta, pa opet ravno, pa na drugu stranu.

Djeca vole analogije s životinjama i na ovo smo nekako nadošli zajedno:

MEDVJED – dijete legne na leđa a roditelj mu se od stopala do glave „penje“ rukama, kao da se medvjed penje na drvo. Istim putem i silazi...

MAČKA – roditelj se na sličan način, ali bržim pokretima „penje“ rukama od peta do vrha glave kao da se mačka penje na drvo, a onda se spušta grebući noktima (prste stavimo na vrh djetetove glave i onda polako vučemo, kao mačka kandže, preko ramena, rebara, guze i nogu do peta.

MAČKA BRUSI NOKTE – dijete je na leđima, a roditelj pokazuje kako mačka brusi nokte na njegovim golim potkoljenicama (naglim brzim pokretima istovremeno i naizmjenično brusiti...)

PAS – jednom rukom (skupljenim prstima) roditelj „njuška“ po djetetu. Igra je u tome da dijete nikad ne zna gdje će osjetiti „njušenje“ pa veselo iščekuje stimulaciju.

CRVI BUŠE RUPE – varijanta iste stvari, ali umjesto blagog njušenja roditelj prstom „buši rupe“ po djetetovim leđima, rebrima, nogama, glavi... nasumično, prema želji. Nekoj djeci je ovo prejaka stimulacija, pa treba primijeniti igru „pas“.

SLON – dok dijete leži potrbuške, roditelj se punom težinom trupa oslanja na ruke i oponaša teški slonovski hod, od tabana prema glavi (stane i na glavu) pa natrag. Mi smo uz to pjevali i pjesmicu „Teško hoda stari slon, jedva noge vuče, dosta mu je cirkusa jer ga gazda tuče... Teško hoda stari slon, jedva noge diže jer od kuće njegove pismo mu ne stiže...“

Rastezanje – za ovo je najbolje da se radi u paru (dvoje roditelja) ili da se dijete rukama drži za rub kreveta dok ga mi vučemo za noge. Moj suprug i ja znali smo se zabavljati ovako: jedan od nas primio bi dijete za ruke, drugi za noge i vukli bi ga lagano svaki na svoju stranu, kao da se otimamo. Klinci su sami došli na ideju da se ta igra zove „Moje, moje...“ i to smo morali izgovarati dok smo ih rastezali... Uobičajena izjava: Mamaaaa, ja bi moje-mojeeee...
    Ima još materijala, ali čini mi se da je ovo dovoljno za početak. Uživajte!

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Bez da sirim paniku, ja bih, ponavljam, rekla doktorici o tome. Od moje dobre frendice kcer je imala ozbiljnih problema koji su se tako manifestirali. Lijecila se godinama.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Teta Eta prvotno napisa Vidi poruku
    Bez da sirim paniku, ja bih, ponavljam, rekla doktorici o tome. Od moje dobre frendice kcer je imala ozbiljnih problema koji su se tako manifestirali. Lijecila se godinama.
    Pa naravno!

Ne piše li unutra odakle nam ideja - od fizijatra! Nismo se sami sjetili. Išli smo doktoru. Dugo.

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

I ja se slažem da je potrebno otići doktoru , za svaki slučaj. Ako je sinovitis u pitanju, može biti opasno,jer ne liječi li se dovede do trajne upale zglobova. Moja je kćer nakon preboljele prehlade koja je duže trajala dobila lakši oblik sinovitisa i preporučeno joj e mirovanje tjedan dana. Nakon toga smo bili na kontroli i sve redu. Sad opet trči i skače kao i prije.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •