i meni su hoteli preskupi ali za popit kavu ili pojest sladoled imamam. a djeca se malo poigraju s drugom djecom
i meni su hoteli preskupi ali za popit kavu ili pojest sladoled imamam. a djeca se malo poigraju s drugom djecom
Je jug, srednja Dalmacija je toplija uvijek, ali ove godine brate mili nije normalno više, svugdje je vrijeme katastrofa, mi ove godine nismo imali ljeta do sada, evo kod nas isto pljušti već dva dana, očaj jedan, ko usred kasne jeseni, nešto su spominjali ove godine el nino da će ponovno doći, pa je to možda to.
Što vi o kiši na Krku, kao da stalno pada, mi rijetko imamo kišu.
Prošle godine u Njviicama u sezoni sve nas je zaobišlo, samo pokoji pljusak
kratko na 20 minuta i sve super, samo su nas plašili s mogućom pijavicom
al nas je i to zaobišlo. Sjećam se da je u podnevnom dnevniku voditeljica
savjetovala onima koji idu na sjever da ponesu duge hlače, a temp. nije
padala ispod 30. Zato ove godine ispaštamo.
Bilo je jedne godine isto ovakvo, mislim prije 8 godina, ne sjećam se više.
Ima animacija u hotelu, za goste hotela, i na plaži ali sve u funkciji
sunca, problem je što nema prostora koji nema tržišnu namjenu i da je
natkriven, da se može koristiti kad je loše vrijeme.
A možda i je....
Moji klinci nisu opterećeni (iako im ja baš nisam dozvoljavala da previše gnjave). Kad su u novom ambijentu, sve istraže. Lani je E. imao svog ljetnog cucka (gazde su imali krasnog mladog labradora ili golden retrievera, možda i križane te dvije pasmine - moj E. mu je od svoje love kupovao kekse, ali je pitao gazdu da li smije. Svi sretni - i cucak jer je imao društvo, i gazda jer je cucka zabavljao klinac, a naročito moj sin ljubitelj životinja.
Drugi sin si je pak našao drugu zabavu - tehnikalije koje nema doma (vanjski bojler...) i koješta drugo. Pa je s gazdom teoretizirao kak je ovaj to napravio...
Ma kako ne bi bilo, ako ima u mom selu na Pagu onda ima svuda.
Uostalom može općina/lokalna vlast i zakupiti nekakav prostor u hotelu pa organizirati u njemu besplatne sadržaje.
Mi upravo na Krku. Kišurina vec drugi dan. Kao da pada u razmacima svakih pola sata, tako da bas i nemas neki izbor za setnju ili nesto takvo, plus ja bas nisam spakirala adekvatnu obucu i odjecu)![]()
Posljednje uređivanje od ina33 : 22.07.2014. at 16:03
Tj. ako živiš/ljetuješ u Njivicama i ne ideš drugamo - koji ti je benchmark za uspordbu osim prijašnjih ljeta u Njivicama? Ja govorim o usporedbi sjever-jug koja po mom iskustvu govori da svjer ipak pokupi bitno više kiše (jel' to kači Genovska ciklona, ne znam više), ma kako zvučalo za turizam tog kraja, ali svaki kraj ima svou prednost - sjever je kultiviraniji i dostupniji i više je trave, a i sezona je dulja.
Definitivno je manje kiše na jugu i ljepše vrijeme. Zato nikad ni ne idem na sjever, meni je sjever sve sjevernije od Zadra, ma čak i Šibenika.
Ove godine naš je Mljet![]()
Evo, ako razmatramo čak i s alergoloških aspekata, koliko sam ko laik uspila shvatit tu je ta neka granica - Zadar, znači ona nije umišljena, nego postoji stvarna razlika, ajmo je nazvati "klimatološka" razlika - vrućje je i suše. Dakle, jedni alergeni su područje do ugrubo Zadra koje obuhvaća i riječko područje, Krk što bi spadalo u isto di i ZG i kontinent (za Krk sam specifično pitala doktoricu), a drugo je područje južnije od Zadra. Postoji mogućnost da sam krivo shvatila - tako da je sve ovo od laika pa uzmite s mogućnošću greške.
Sirius, imali su dvoje male djece koji su se čitavo vrijeme zabavljali u dvoristu( sve je zeleno i travnato) tražeći puževe, skupljajuci orahe i beruci cvijeće i bas im je dobro bilo.
Ovi iz Cardiffa, da su u Krku, ne bi mogli vjerovat o čemu mi pričamo otprilike ko ni onaj Amer što ne kuži propuh. A sigurno ni troje mojih dragih pisaca ne bi vidilo beda dok god ima dobre literature. Ali, nismo svi isti i puno toga je stvar očekivanja. Mislim - za čitat možeš bit i doma, ne moraš plaćat. Ko pak očekuje sunce i more, a sprema se na sjev. jadran, mora pripremiti (sam) backup zabavu. A, s promjenom klime, u sve bitnijo mjeri će to morati i ljubitelji juga. Ili da padobranče i tako si zadrže fleksibilnost.
Posljednje uređivanje od ina33 : 22.07.2014. at 16:47
Slažem se sa Zvrk u vezi klime na Krku pošto već živim ovdje nekih 36 godina pa sam dosta dobro upoznata s istom, i ina33 ne znam stvarno o kojoj ti travi zelenoj pričaš osim ove godine koja je izuzetak, ja te trave zelene na Krku baš i ne vidim po ljeti, vrt redovito bude suh ko barut i ništa mi ne uspjeva osim krumpira i luka pošto mi voda tamo nije baš dostupna, Rijeka i zaleđe su puno kišovitiji nego Krk, pogotovo ovaj južni dio i eto što sam rekla nego da će sutra biti lijepo vrijeme, već je okrenulo na laganu buricu i promolilo je sunce. Kod nas zna padati ali uglavnom to ljeti ne bude baš po cijeli dan, spusti se koji pljusak i gotovo
Pricam opet o onoj u odnosu na dalmaciju, npr usporedba dobrinjstine (komentar moje st frendice-ovo je arkadia!!) u odnosu na travu na npr bracu.
ma Dobrinjština je još nešto zelenija od ovog južnog dijela, neka granica je u Malinskoj, puno puta se desi da tamo kiša pada a ovdje ne, i raslinje je sasvim drugačije u središtu otoka od ovog južnog dijela tko je bio u Baški i St. Baški zna o čemu pričam tako da i tu ima dosta razlike
Ma naravno, ima I predjela izlozenih udaru bure I sotovento ja pricam onako I perspektive npr zg turista koji saca sjev jadran vs dalmacija,.zanearujem kategoriju strucnjaka na mikrolokaciji I ovog iz tipa Cardiff engleska.
A ja bi platila da može biti ovako svako ljeto
Ja sam na srednjem Jadranu i odlično mi je.
Trenutno sama s troje djece, nije vruce u malenom stanu na drugom katu, na plažu se ode između kiša ako se uopće ode...
djeca tijekom dana uživaju ispred zgrade, love gustere, možemo prošetati, nikakva strka da se mora na plažu, ja sjedim na klupici, čitam, pijem kavu, ma uživancija ...
Ali vjerujem da ima ljudi koji očekuju drugačiji odmor i da im je primarno kupanje i sunčanje.
Ja najviše volim kad je ovako vrijeme pa smo slobodni od "obveze" boravka na plazi. Onda nama odmor postane pravi odmor.
Ponovo stavljam link na kojem je vidljivo da ovo o čemu pričate ne stoji. Sjeverni Jadran, prvenstveno Istra, nisu kišovitiji od Dalmacije, dapače, u nekim su godinama neki djelovi mnogo sušniji. Osim toga, vidljivo je da se ni o Dalmaciji ne može govoriti kao o cjelini jer ekstremi oborina ili suša šetaju od sjevera do juga.
http://klima.hr/razno/priopcenja/oborina2001_2012.gif
Meni kisa ne smeta ali volim da mi je na moru toplo a i da je temperatura mora visa. 27 stupnjeva idealno. Uz to ne volim ggzvu i gomilu poznatih tako da i dalje stojim pri teoriji da je Krk mjestk za imati vikendicu. Ako placas ljetivanje onda biram jug - toplinu, manju guzvu i slicno
Ja ne pratim te padaline, niti me zanimaju. Baska me u ovih otprilike 9 ljetovanja nije nikad iznevjerila uvijek smo uboli super vrijeme, evo do ove godine. Za godisnji od 7 dana mi se neda jahati do juga ( ja jasem iz Beca, ne iz Zagreba), a vise od 7 dana mi ne treba jer poludim, a i nemamo love za vise jer moj dragi voli jesti po restoranima, pa na to ode hrpa love.
Baska je za mene fenomenalna plaza, tocno onakva kavu volim i zato se stalno tamo vracamo. Ljepsa mi je od Bola na Bracu, a juznije od toga nisam jos dospijela. Ustvari bi vrlo rado otisla negdje drugdje, ali plaza mora biti ista takva ( vani i u plicaku sitni sljunak i dalje pijesak), a takvu jos nisam nigdje otkrila.
Jedne godine smo otisli u Moscenicku dragu. Dosli smo do plaze, prosetali gore-dolje, rekli "ma nikako", sjeli u auto i otisli ponovo u nasu vec dosadnu Basku.
Prognoza je onoga puta jednostavno bila prelosa za ostati, pa sam posjetila prijateljicu u Zg ( gdje me nakon dva dana napokon ogrijalo malo sunca) i krenuli mi za Bec. Kad ono kisurina!!! 350 km smo vozili po Kisi i u oblaku kisne prasine, pa pljusak, pa kisa, pa opet pljusak. J....m mu, pa ovo jos nisam dozivjela! I eto me domahome sweet home
!
Zvrk, dobro si rekla, prije osam godina- znam jer nisam uspjela dijete slikati u kratkim hlačama. Ali to je bilo tad i nije se ponovilo.
Ja sam od 9-13.7. bila na Korčuli. Jedno popodne smo se uspjeli okupati i tad nas je potjerala pljuščina nakon sat vremena.
Cijelo vrijeme je padala kiša. Veli frend da nikad nije morao kositi u ovo vrijeme, jer je trava bila spaljena. A ove godine buja li ga buja.
Mene svi u Zgb zezaju kako nikad ne nosim kišobran. A ja kažem da se nisam navikla jer u Krku "nikad" ne pada kiša. I baš sam danas komentirala kako sam dok sam ovdje išla u osnovnjak možda dvaput pokisnula, a nikad kišobrane nisam nosila.
Ovo se jednostavno tako potrefilo. Već sutra će kažu sunce. Što ja znam....najljepše je kad je 7/7 sunčano, ali ni 5/7 nije katastrofa.
No....razumijem potpuno...kad netko bukira baš Bašku onda taj sve što želi je sunce i more i gotovo!
Ja! Meni je more sve, ta voda, taj miris, a tek kad zaronim, ne mogu to opisati, ne volim standardne plaže i milione turista, to mi nije to, onda se osjećam ko na gradelama blizu neke lokve.
Ali neki divljak, skrivenije uvalice i to, to mi je ono posebno na moru, a predvečer mi je poseban gušt okupan, namirisan, skockan spustiti se do grada i rive, tu mi je ta ljetna gužva super, pa mirisi razni iz konoba, lokala, trajketi, jahte, muzika, negdje sjest zaplesat, i da ima netko još pričuvat djecu, javite se, plaćam zlatom
A ovo što ti opisuješ, ja bi tu radije dala lovu za nešto drugo, a ne more, ako je do promjeniti okolinu, krevet i maknut se iz kolotečine.
Supetarske plaže!, i inače mi je Supetar jedno od meni najdražih mjesta, možda jer sam skoro čitavo djetinjstvo, skoro svako ljeto provela tamo, a možda jer ima nešto taj gradić, nekakavu dušu, ostatke neke stare, zaboravljene romatnike, ne znam, ali srcu mi je posebno drag, ne samo radi plaža.
Ima jedan izvrstan i stari restoran, zove se Kaktus, bio je tu još i davnih 70-tih, i Vila Maria hotel, isto postoji od 70-tih, ako ne i ranije, navečer izvrsna živa glazba za ples, i u Kaktusu isto.
Mi smo u 10 godina ljetovanja na Mljetu imali dva put kišu...
A zeleno je.
Bome i ja isto... Sva sreća da ni mm ni djeca ne pate za sunčanjem - njima je to dosadno. Kupanje u moru dok kiša pada nije nikakav problem, dapače - to je poseban gušt. Doduše, dok su djeca sasvim mala, čovjek ima drugačije prioritete, ali i tada mi je bolje odgovaralo da ne prži zvizdan svakodnevno (svi smo bijeli ko čovječje ribice, stalno sam bila na oprezu kome će ispržiti leđa i tko će zaraditi sunčanicu).
A sad odoh njuškati što se zanimljivo nudi oko mjesta kamo se otpremamo... Ove godine je to ipak srednji Jadran, pa prema jugu, jer smo sjever dosta dobro istražili, a jug još nismo (pitalo me malo dijete kad ćemo već jednom do Splita, zanima ga Dioklecijanova palača).
UH-puh - otišli ste kući?
Jeste dobili odštetu ili ste pregrizli gubitak?
Posljednje uređivanje od TrudyC : 23.07.2014. at 08:46
Mi nismo nigdje u životu pokisli kao na Mljetui to dva puta - penjali smo se na Montokuc pa smo sat vremena sjedili sa čuvarem u njegovoj kućici dok je vani pljuštalo.
Naravno to ništa ne znači, rekli su nam da mjesecima prije toga nije bilo kiše.
Nego Uhpuh kako je u Baškoj sa gužvom? Krasna mi je i Baška i plaža, ali kaže mi prijateljica koja je od tamo da je strašna gužva u sezoni.
ja potpisujem inu
Ljetujem 38 godina u južnoj Dalmaciji i ne znam jel ukupno palo par kiša u svih 38 ljetovanja (a budem dugo na odmoru). Meni kad padne makar i mala kišica na moru meni je to fakat čudno i neobično. Bude dana li-la više za šetat nego kupat se,al to mi super dođe za istraživanje otoka.
Jedva čekam Mljet....može na pp vi cure koje ste bile što je zgodno pogledati po Mljetu. Meni je to prvi put.
Mima, guzva je kao i na svakoj lijepoj plazi- sistem sardina. Meni to ne smeta. Malo je iritantno bilo navecer- Setnja je bila grozna. Stvarno prevelika guzva, utopljen si u moru ljudi, buka prevelika, nesmijes djetetu pustiti ruku jer ga za 10 sec vise ne vidis.
eh da mislim daje ina33 kompetentna za procijenit, žena je iz ST, tamo je živjela godinama, a sad već godinama ljetuje na Krku i može itekako usporedit razlike. I gotovo.
mi moram priznat imamao sreće s vremenom, one jedne godine kad je svugdje padala kiša i bilo nevrijeme, mi bili u Komiži i nismo osjetili ni trunku tog ružnog vremena tek kad smo se trajektom približili Splitu shavtili da je cijeli Jadran pod kišom, na putu doma.
Ma, ruku na srce, bilo je i tjedan ili bar dana u kontinuitetu i Brača di smo MM i ja solo sjedili cijeli dan u kafiću i čitali literaturu, u džemperima, digli bi se jedino kišobranom potakljat tendu koja bi već počela kapat po stolovima, i kad bi vidila gljive u vrtu itd. Ali, generalno, a meteo sam freak za 2 lokacije - Krk i srednju Dalmaciju - količina kiše je ipak veća na Krku. Ali, nevažno, to se sve mijenja, ko bi rekao da će ZG postat ko što ja zamišljam Maleziju - ljetni "tipični dan" je takav da je ujutro sunčano, a završi posao sijeva i lampa, onda kiša malo poškropi pa opet ništa i tako stalno... tako ja zamišljam ove otoke stila Barbados di je uvijek neka kiša u zraku. Očito ćemo se svi skupa morat navići na promjenu klime i više nema garancije sunca ako si uspio dobit samo 7 dana (a i toga je sve više, godišnji se skraćuju), ne znam jel' Grčka nešto stabilnija, ali za naš dio, sjećam se djetinjstva di u Dalmaciji ne bi bilo više od par dana kiše , a opalite sad 7-dnevnu prognozu tipa Krk i Split, nema dugog kontinuiteta sunčanih dana bez kiše... to je prije 20 godina bilo čudnije nego što je to danas. A sad je sve češće i doli buretina 1.8. koja u Šibeniku ohladi more na ispod 20 i fakat je sve više ekstrema, nije mi to drago - ali, na žalost, tako je, a to posebno osjeti ekipa koja ne živi dole ne može na duga ljeta, nego dobije svojih 7 ili 14 dana. A i sezona kupanja se produljuje na maltene 1.5.-1.11, to mi kažu moji Splićani.
Posljednje uređivanje od ina33 : 23.07.2014. at 15:06
A vis je posebna priča jer je udaljeniji od kopna pa se toliko posebice buretina ne baca do njega, nema toliko meštrala, ima stalno neke tramuntanice itd. Ali, putovanje je, za 7 dana, ono ubojstvo, jer moraš ciljat jedan upotrebljivi trajekt dnevno.
Takoda sve ima svoje pros i cons. Drago mi je da je uh-puh presjekla, pa nek' je i lovu platila, nego da se pati na lokaciji i još plaća - to su dva beda, bolje samo da boli po džepu, nego i po duši, ako ti nije po ćeifu pacat se u nekom stranom apartmanu i bezveze gluvarit, a došo si vidit sunce-more.
Posljednje uređivanje od ina33 : 23.07.2014. at 15:09
E bijaše to zadnje ljeto prije djece, išli prvo tjedan dana na Hvar-Vrboska, pa se morali vratiti za Split da bi mogli ukrcat auto na trajekt za Vis još tjedan dana i ništa nam tad nije teško palo. Eh da upravo to ljeto uspjela zatrudnit nakon toliko muke...
ajd baš me zanima kakvo će nam biti ljeto na Mljetu, dolje smo od 2.-15.8.2014. pa baš vam javim. Meni je fakat čudno da pada kiša, kažem ne pmatim kad mi je na godišnjem padala kiša. Prošle gopdine 2 tjedna u komadu na Korčuli, nije brate pala ni kap kiše.
bit će pogodimo prave tjedne![]()
Vec sam napisala da sam preko 10 dana na Korculi i pdalo je. Ali to brzo prodje. Svaki dan se kupamo u toplom moru. Jucer je bio jaki pljusak. Trahao je 20 minuta i onda je opet sve po starom. Kada smo stigli, isto je bilo malo kise - u isto vrijeme frendivima na Mljetu nije padalo.
Meni je od kise bitnija temperatura mora. Kada se sjetim samo Tribunja i dijelova Murtera - more je znalo biti ledeno.
Ak nista drugo temperatura mljetskih jezera je uvijek visa
jupi jeeee tako se veseeelim treba izdržat još 10 dana
dam se kladit da neće padat il možda jednom dok ja budem tamo![]()
NanoiBeba, gdje si na Korčuli? obavezno obiđite one teže dokučive otočke plaže, prekrasne su.
Bit će da imaju utjecaja i roze oćale optimizma - pamtim samo sretne dane, ako nema kiše u srcu, nije bitno ima li na nebu. Ja namćor brate zapamtim svaku kap koja mi sleti na glavu, shvaćam je osobno uperenu protiv sebe
. Mislim da si u pravu, neki od autoriteta s Državnog zavoda za meteorologiju rekao da će "pravo ljeto" za 10 dana (prijevod: "duži period bez kapi kiše"). Ali i on kaže da se klima mijenja, treba bit spreman za ekstreme itd.
Prigodni člančić na temu perspektive... ili marketining (zaokruži svoj odgovor) - Krk kao super sunčani otok:
http://magazin.net.hr/putovanja/upoz...niju-i-capriju
Ma, volim ja Krkić i kad kiša pada, a za jesen ću nabavit neku vodonepropusnu opremu i po stazicama krčkima opalit šetnju, Krk je meni divan, a najljepši mi je u doba ciklama i šparoga (izvan sezone).
Cak mi se i sestra vratila u ponedjeljak iz okolice Splita.
I tako se ja nabrusila da cemo tu doma ici na bazen, pa na Kahlemberg, pa na jezero, kad ono i ovdje usr.... vrijeme. Jooooj! Dakle opet moramo negdje pod krov. Tko zeli zamijeniti morsku kisu, za ovu becku nek prihaja.
Samo da ti kažem da je danas divno sunce. Cijeli dan se moglo kupati na Krku. Kavica na rivi ujutro, kupanje poslije. 28 stupnjeva, lagani vjetrić, u 21 sat je bilo 25.
Samo je dva dana padala kiša. U nedjelju smo se kupali i danas. Ne mogu shvatiti da niste mogli izdržati ponedjeljak i utorak, bez kupanja. Ja tu živim cijeli život i uvijek imam što vidjeti, a vi nemate 2 dana. Znam, totalni sam lokalpatriota, ali voziti 600 km i vratiti se za dva dana...A, dobro, svatko je drugačiji.
Kad je danas provirilo sunce i upeklo tako da smo se micali sa sunčanog dijela terase u hlad, ja pomilila na Uh-puh i jel nije mogla pričekati još tih par sati. Ali nije. Iživciralo je ženu i otišli su.
Sljedeće godine će pametnije...
I ja se javljam sa Zlatnog otoka
Prekjucer se cijeli dan nisam digla s kauca, procitala masu stranica knjige, odmorila se kao sto davno nisam...
Jucer smo pile kavu, druzile se, opalile setnju i rolale s ruksakom na ledjima, a u njemu kao u Sport Billijevoj torbi - kisobrani, japanke, tenisice, vjetrovke... i na vecer zavrsile va Veji.
Danas smo se nakon jutarnje kave opet morale kupati
Uglavnom i kod mene vrijedi ona Ča će mi Copacabana, Acapulco i Brazil, kad ja imam svoj Krk![]()
Ja ne mogu vjeroati da si dala novce za sedam dana a otišla ća nakon, koliko, 2,3 dana? Pa da i snijeg padne, nebi mi napamet palo otići. Ne samo zbog love (mada ni to nije nevažna stavka) nego zbog boravka negdje van kuće. I to zbog prognoze. Koja se mijenja svaki dan.
Bas mi je zao sto je tako ispalo! Ljetne vremenske prilike stvarno nisu uobičajene...
Ali ipak ne mogu se načuditi... Vrijeme se mijenja iz sata u sat, dugoročne prognoze su na internetu pa se može pripremiti ili barem otkazati smještaj prije kretanja na toliki put...
Ja otkada imam djecu skoro nikakva putovanja ne planiram unaprijed niti ne plaćam (samo sam jednom to učinila zbog cijene avionskih karata i bila sam spremna izgubiti novac u slučaju nagle sprijecenosti).
ako su mi važne vremenske prilike, a s djecom je to važna stavka na putovanju, pratim dugoročnu prognozu pa put uopće ne organiziramo ili se pripremim na vremenske prilike koje nas očekuju.
za smještaj sam svjesna da neće biti idealan, ali uz današnje internet last-minute ponude skoro svaki put ispadne odlično.
I kratki komentar: mislim da iza ovakvih naglih odluka ipak stoje neki drugi problemi. Vremenske prilike su samo detalj koji prelije čašu i čovjek "pukne". Možda bih i ja postupila isto...
Uh-puh, ja sam ovdje ful na tvojoj strani i ne mislim da si pogriješila. Ja se pak ne mogu načudit ovima što se ne mogu načudit. Koje nagle odluke itd. Pa čemu ostajat negdje gdje ti je loše "samo zato jer si platila". Kome što dokazivat, ako si već pare dala, mora li bit nervirancija i patnja do kraja ili je bolje to presjeć'? Ako tebi nije dobro nije ti dobro i basta, ti si ta koja odlučuješ.
Lokalna perspektiva je sasvim drugačija - ljudi koji nemaju rok od 7 dana, doma su na svome / po svom guštu itd. i silom prilika ne mogu to shvatit i mislit će što misle, ali jel' to važno? Ja sam, iz perspektive fellow-gosta, ne fellow-rentijera/lokalca, prekidala godišnje, izlazila s koncerata na kojima mi je bila tlaka/gužva itd. Of kors da nikog nisam oštetila, ali ne vidim zašto bi još za svoje pare morala i patit/da mi bude tlaka itd.?
Godišnji je toliko dragocjen, čemu dvije muke umjesto jedne?
Kad ti nije dobro - kupi kofere i dalje - to je moja maksima. I vidim da nisam jedina.
Posljednje uređivanje od ina33 : 24.07.2014. at 09:40